Peste 40.000 de credincioși au stat ore întregi la coadă și s-au închinat la Brâul Maicii Domnului de la Catedrala Sfânta Paraschiva din Voluntari, timp de patru zile. Brâul Maicii Domnului este cunoscut ca făcător de minuni și vindecător de boli. Racla cu cinstitul veșmânt a fost adus de la Mănăstirea Kato Xenia, din Grecia, și a fost depusă joi, la Catedrala din Voluntari.
Mii de credincioșii au poposit din toate colțurile țării la Biserica Sfânta Parascheva din Voluntari pentru a lua parte, duminică, 3 iulie, la Sfânta Liturghie Arhierească, dar și pentru a se ruga la Brâul Maicii Domnului.
Tot aici a fost așezat într-o raclă și un fragment din moștele Sfântului Stelian, cunoscut ca ocrotitor al copiilor. La el s-au rugat femeile care nu puteau rămâne însărcinate, dar și foarte mulți bolnavi. Pelerinii s-au mai închinat și la un veșmânt al Sfintei Paraschiva, adus de la Iași.
Oamenii s-au rugat și pentru sănătate. De-a lungul timpului, mai mulți credincioși s-au rugat cu putere și s-au vindecat de boli incurabile, cum ar fi cancerul. Multe credincioase s-au rugat pentru mamele lor, iar altele s-au rugat pentru fetele lor.
“Eu am venit să mă rog pentru mama mea. Este bolnavă de cancer. Sper ca rugăciunile mele să o poată ajuta”, a spus, pentru FANATIK, o enoriașă din Voluntari.
“Eu am venit să-i mulțumesc Brâului Maicii Domnului pentru tot. Am fost și în trecut, iar fata mea nu putea rămâne însărcinată. După ce m-am rugat aici la raclă, Maica Domnului a ajutat-o și a binecuvântat-o cu un copilaș”, a spus o altă femeie prezentă la Biserica Sfânta Parascheva din Voluntari, pentru FANATIK.
Slujba a fost oficiată de un sobor de preoți, în frunte cu IPS Timotei Prahoveanul, care a ținut și un cuvânt de învățătură la finalul Sfintei Liturghii. Evenimentul de la Voluntari se află la cea de-a cincea ediție.
“Să îi aducem mulțumiri lui Dumnezeu pentru revărsarea de daruri bogate asupra acestui sfânt locaș și asupra localității în care ne aflăm prin aducerea unei părți din Brâul Maicii Domnului, dar și a unui fragment din moaștele Sfântului Stelian Paflagonul.
Suntem deosebit de bucuroși pentru acest eveniment care se petrece aici la Voluntari în a cincea ediție. Sunt alte multe locuri importante, în care nu au reușit încă, să primească nici măcar o dată o asemenea binecuvântare. De aceea ne bucurăm și în numele Părintelui Patriarh aducem un cuvânt de mulțumire, tuturor care au ostenit pentru realizarea acestui eveniment.
În primal rând domnului primar și Consiliului Local, celorlalți oameni evlavioși și binevoitori, de aici din Voluntari, dar și din ale locuri, care susțin astfel de proiecte.
Mulțumim Părintelui Protoiereu pentru organizarea primirii Brâului Maicii Domnului și moaștelui Sfântului Stelian Paflagonul”, a spus IPS Timotei Prahoveanul.
Părintele paroh Claudiu Tomozii de la Biserica Sfânta Paraschiva din Voluntari i-a mulțumit lui IPS Timotei Prahoveanu, dar și tuturor celor implicați în organizarea acestui eveniment religios cu tradiție în Voluntari.
“Războiul este la graniță și avem nevoie de asemenea popasuri duhovnicești în care să primim binecuvântarea Lui Dumnezeu. În care să ne adăpăm sufletele din izvorului apei celei vii și a harului lui Dumnezeu.
Îi mulțumim Părintelui Timotei Prahoveanul, delegat al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel că astăzi, ne-a adus binecuvântarea Părintelui Patriarh, și pe mântuitorul Iisus Hristos cu mâinile sale de fire și cu glasul de om. L-a adus aici pe Sfânta Masă și în inimile noastre. Îi mulțumim domnului primar și Consiliului Local”, a spus părintele paroh Claudiu Tomozii.
Primarul din Voluntari, Florentin Pandele susține că au fost încercări și a primit amenințări. Acesta le-a mai spus cetățenilor din Voluntari că a fost întrebat de ce aduce “aceste bogății ale Ortodoxiei în Voluntari”.
“Poporul român este un popor credincios. Credința este cea care ne-a salvat de-a lungul veacurilor. Venim după un război sanitar. La granițele țării noastre este un război al armelor. Și ne rugăm bunului Dumnezeu, pentru că în el avem tot sprijnul să ne aducă pace.
Am spus-o de nenumărate ori, o localitate, o comună, un sat, un oraș, un municipiu, o țară fără credință, un popor fără credință este un popor terminat, un popor care nu știe cum să își țină ritmul vieții… Îi mulțumesc lui Dumnezeu că asupra noastră au fost foarte multe încercări, pe care cetățenii orașului Voluntari nu le știu.
Au fost dosare, au fost amenințări. Au fost întrebări, de ce ne îndreptăm spre Dumnezeu și de ce aducem aceste mari bogății ale Ortodoxiei, în Voluntari. Ne dorim ca și în viitor să face ceea ce am făcut astăzi, adică să organizăm pelerinaj, pentru că la acestea nu vin doar cei suferinzi, vin cei cu dorința de a se închina bunului Dumnezeu.
Vreau să-i mulțumesc și doamnei prefect… Iar închinarea la Brâul Maicii Domnului să vă aducă liniște și pace, sănătate. Să vă rugați și pentru cei de acasă, pentru localitățile din care veniți. Știu că au venit pelerini de peste tot. Și am fost informat că peste 40 000 de pelerini au venit până astăzi. Au vent din țară, unii chiar din afara României”, a declarat primarul Florentin Pandele.
Brâul Maicii de la Mănăstirea Kato Xenia din Grecia a vindecat mulți bolnavi, chiar și de cancer. De asemenea, se spune că racla cu celebrul brâu a ajutat femei, care nu puteau să rămână însărcinate.
Mănăstirea Kato Xenia este în Grecia, aproape de Almiros, la circa 300 de kilometri de Atena. Locașul are două bucăți din Brâul Maicii Domnului, dăruite de Mănăstirea Vatoped de la Muntele Athos.
Conform Tradiției, Maica Domnului i-a dat brâul Apostolului Toma, care nu a venit la înmormântarea ei. Brâul Maicii a fost păstrat în Capadocia, de unde a fost adus ulterior, la Ierusalim, de către împăratul Teodosie cel Mare. Aici a stat până în secolul al IV-lea. Abia în anul 395, el a fost adus la Constantinopol de Arcadie, fiul împăratului Teodosie cel Mare (379-395).
În secolul al X-lea, împărăteasa Zoe, soția lui Leon al VI-lea Înțeleptul (886-912), a fost vindecată de cinstitul Brâul al Maicii Domnului, de un duh necurat. Atunci împărăteasa a brodat Brâul Maicii Domnului cu fir de aur, cum este păstrat și astăzi. Apoi, ea l-a reașezat în racla dăruită de împăratul Arcadie, conform basilica.ro.