Cei 54 de soldați au fost executați de gruparea jihadistă Statul Islamic în deșertul din centrul țării. Cu toate că ISIS a pierdut războiul cu toți adversarii din Siria, mai există combatanți ai grupării teroriste care se ascund în zone retrase din țară, cum ar fi deșertul Homs din centrul țării.
”Cei 54 de soldaţi au fost arestaţi în deşertul din provincia Homs de jihadişti ai Statului Islamic în timp ce fugeau în momentul căderii regimului Bashar al-Assad”, a transmis Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO). Organizația jihadistă era pe cai mari în 2014, atunci când a cucerit mare parte din Siria și Irak, însă de atunci nu a mai rămas mare lucru din ea.
Cu toate acestea, ISIS are destule celule active în diverse țări și colaborează, de asemenea, cu alte grupări teroriste, deci nu se poate spune că ISIS nu mai există. Mare parte din combatanții ISIS care mai trăiesc s-au retras în deșertul sirian și au continuat să comită atacuri sângeroase asupra civililor, forțelor guvernamentale sau forțelor kurde.
Reprezentanții Washingtonului sunt la curent cu dorința teroriștilor ISIS să ajungă la putere în Damasc în viitor, astfel că Pentagonul a decis să bombardeze multe poziții ISIS chiar în aceste zile. Ar exista un risc real, conform experților, ca ISIS să recâștige teren pentru că forțele guvernamentale sunt epuizate după ani grei de război, conform Airandspaceforces.com.
De altfel, Statul Islamic a transmis deja că refuză să recunoască orice altă putere a Damasc în afara de un guvern jihadist controlat de teroriști. În urmă cu două zile, armata americană a desfășurat o serie de lovituri aeriene împotriva grupării Stat Islamic, cu scop descurajator.
Bombardierele B-52 Stratofortress ale Forțelor Aeriene ale SUA, F-15E Strike Eagles și avioanele de atac A-10 Thunderbolt II au efectuat zeci de lovituri aeriene împotriva liderilor, luptătorilor și taberelor Statului Islamic din centrul Siriei, a anunțat Comandamentul Central al SUA (CENTCOM).
”Cu autorizația președintelui, am vizat o adunare semnificativă de luptători și lideri ISIS”, a transmis un oficial de la Pentagon. Pentagonul a menționat că atacurile au fost lovituri aeriene de precizie și nu au existat victime civile. Armata SUA efectuează momentan o evaluare a daunelor de luptă, potrivit Comandamentului Central al SUA.
Americanii mai au aproximativ 900 de soldați în Siria, care colaborează cu Forțele Democratice Siriene conduse de kurzi, care se luptă cu ce a mai rămas din Statul Islamic. ”CENTCOM, împreună cu aliații și partenerii din regiune, va continua să desfășoare operațiuni pentru a degrada capacitățile operaționale ale ISIS în această perioadă”, se mai arată în comunicat.
Comandantul CENTCOM, generalul Michael Erik Kurilla, a avertizat forțele siriene că ar trebui să evite să ajute ISIS în timp ce țara încearcă să formeze un nou guvern după fuga lui Assad. ”Nu ar trebui să existe nicio îndoială, nu vom permite ISIS să își refacă forțele și să profite de situația actuală din Siria. Toate organizațiile din Siria ar trebui să știe că le vom trage la răspundere dacă se asociază sau sprijină ISIS”, a declarat Kurilla.
Căderea regimului Assad la mai puțin de două săptămâni de la începerea ofensivei rebele a fost un șoc pentru americani și pentru mulți experți din Orientul Mijlociu. Puterea în Siria reveni acum grupării Hayat Tahrir al-Sham, sau HTS, desemnată ca organizație teroristă de către SUA. Totodată, americanii au făcut apel la forțele guvernamentale și la ”rebeli” să nu se mai lupte.