News

Peste 500.000 de români au depus cereri pentru acordarea ajutoarelor de încălzire. Criteriile de primire a sprijinului

Ministrul interimar al Muncii, Raluca Turcan, a anunțat că peste 500.000 de români au depus cereri pentru acordarea ajutoarelor de încălzire.
08.11.2021 | 20:31
Peste 500000 de romani au depus cereri pentru acordarea ajutoarelor de incalzire Criteriile de primire a sprijinului
ADVERTISEMENT

În sezonul de iarnă 2021 – 2022, consumatorii vulnerabili din România, adică acele persoane cu venituri scăzute, vor beneficia de un ajutor încălzire.

Cererile pentru a obține acești bani pot fi depuse anul acesta până la data de 20 noiembrie, alături de o serie de documente care să dovedească situația financiară precară.

ADVERTISEMENT

Potrivit ministrului Raluca Turcan, peste 500.000 de cereri au fost depuse deja la primării de către beneficiari ai Legii consumatorului vulnerabil.

Raluca Turcan anunță că peste 500.000 de români au depus cereri pentru ajutoarelor de încălzire

În acest an, ajutorul de încălzire și suplimentul pentru energie sunt acordate prin legea consumatorului vulnerabil, recent adoptată, care se va aplica de la 1 noiembrie.

ADVERTISEMENT

La nivel național, între 1 şi 5 milioane de oameni pot beneficia de suport din partea statului odată ce Legea consumatorului vulnerabil va intra în vigoare.

Ministrul Muncii a prezentat și criteriile care stau la baza acordării sprijinului. Astfel, ajutorul pentru încălzirea locuinței (sezonul rece) se adresează familiei sau persoanei singure care nu are alte proprietăți sau bunuri și care obține un venit mediu net lunar de până la 1.386 lei/persoană în cazul familiei și până la 2.053 lei, în cazul persoanei singure. Veniturile bănești se vor cumula cu alte tipuri de venituri materiale.

ADVERTISEMENT

”Peste 500.000 de cereri au fost depuse deja de către beneficiari la primării, pentru ajutoarele de încălzire în sezonul rece și pentru suplimentul de energie acordat pe tot parcursul anului, prin legea consumatorului vulnerabil.

Persoanele singure cu venituri de până la 2.053 lei și familiile cu venituri de până la 1.386 lei de persoană beneficiază de la 1 noiembrie de aceste două forme de sprijin, dacă se adresează primăriilor pentru a le solicita”, scrie Turcan pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Ce sprijin primesc persoanele care nu beneficiază de ajutor la încălzire prin Legea consumatorului vulnerabil

Raluca Turcan a mai precizat că persoanele care nu îndeplinesc condițiile de acordare a ajutorului de încălzire pe perioada sezonului rece și a suplimentului de energie prevăzute de legea consumatorului vulnerabil beneficiază de compensarea facturilor la energie electrică.

”Reamintesc totodată că, tot de la 1 noiembrie, persoanele care nu îndeplinesc condițiile de acordare a ajutorului de încălzire pe perioada sezonului rece și a suplimentului de energie prevăzute de legea consumatorului vulnerabil beneficiază de compensarea facturilor la energie electrică (în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh) și gaze naturale (cel mult 33% din valoarea componentei prețul gazului natural din contract).

O altă măsură de sprijin pentru a depăși perioada sezonului rece, deja în vigoare, este plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale pentru clienții casnici”, a mai scris Raluca Turcan.

ADVERTISEMENT