Într-o perioadă în care crizele financiare se succed cu repeziciune, iar inflația atinge cote uriașe, un județ din România raportează o rată extrem de scăzută a persoanelor înregimentate în câmpul de muncă.
În acest caz nu foarte plăcut se află Botoșaniul. Datele ultimului recensământ arată că județul din Moldova are o populație de aproximativ 360.000 de locuitori. Apți de muncă ar fi doar 107.000, adică mai puțin de jumătate din populație. Majoritatea cetățenilor sunt pensionari.
În ceea ce-i privește pe cei care ar putea munci, peste 40.000, conform statisticilor oficiale, nu au un job. Ceea ce este la fel de grav e faptul că toți acești 40.000 de oameni nici măcar nu și-au depus dosar de șomaj. În plus, nici nu iau parte la vreun curs de calificare, arată Adevărul.ro.
Botoșani, unul dintre cele mai sărace județe din România, are peste 3.000 de asistați social. Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) plasează regiunea din nordul Moldovei pe penultimul loc în țară la gradul de ocupare al forței de muncă. Sărăcia domină acest județ pentru că mulți localnici nu muncesc, nu beneficiază de venituri constante, și nici nu sunt contribuabili la bugetul statului român.
Gradul extrem de scăzut al numărului de cetățeni cu un loc de muncă în Botoșani are și explicații. Cei mai mulți dintre cei fără job, care locuiesc mai ales în zonele rurale, nu știu nici măcar carte. Asta face aproape imposibil drumul către obținerea vreunei calificări.
Unica lor șansă de a trăi de pe o zi pe alta este munca cu ziua, la câmp sau la animale. Statisticile spun că doar 8% din populația județului are studii superioare. O treime din locuitori, în special cei de la sate, nu au nici măcar 10 clase, adică minimul necesar pentru a se califica într-o meserie.
”Nivelul de calificare este o mare problemă a persoanelor care există la ora actuală în evidența AJOFM. Noi încercăm să-i orientăm pentru finalizarea învățământului de bază primar sau gimnazial, a doua șansă. Iar cei care au terminat învățământul minim obligatoriu să-i orientăm către parcurgerea cursurilor de formare profesională”, afirmă directorul AJOFM Botoșani, Anca Apăvăloaie.
Rămași ani la rândul fără un loc de muncă, foarte mulți botoșăneni au intrat într-un soi de cerc vicios. Aproape zilnic, își îneacă amarul în vicii. Banii se duc către familie, dar și spre crâșme.
Trist este faptul că, deși în ultimii ani s-au făcut adevărate burse ale locurilor de muncă pentru a le găsi serviciu sătenilor, puțini au fost interesați. ”Am stat acasă, nu-mi bat capul pe trei lei. Salarii mici, umblătură. Aici mai găsesc eu ceva”, mărturisește un sătean din Dângeni, notează sursa citată.
Cei mai în vârstă sunt extrem de revoltați de atitudinea consătenilor care ar fi eligibili să muncească. ”Țigara și băutura sunt la putere. Dacă pleci la muncă nu mai poți da pe la crâșmă. Aici mai dă o casă, mai bagă un rachiu”, spune, resemnat, un alt sătean din Dângeni.