News

Peste 8.000 de porci vor fi uciși într-o fermă din Buzău. Focar de pestă porcină depistat

Focar de pestă porcină depistat și în județul Buzău. Din cauza acestei boli, peste 8.000 de porci urmează să fie uciși.
02.09.2021 | 16:33
Peste 8000 de porci vor fi ucisi intro ferma din Buzau Focar de pesta porcina depistat
Peste 8.000 de porci vor fi uciși într-o fermă din Buzău. Focar de pestă porcină depistat. Sursa foto: stiriagricole.ro
ADVERTISEMENT

Pesta porcină se extinde în țară. După ce în Olt au fost sacrificate recent peste 30.000 de capete de porci, a venit rândul județului Buzău să se confrunte cu astfel de probleme.

O importantă fermă de creştere a porcilor din judeţul Buzău, din localitatea Florica, urmează a fi închisă, după ce autorităţile au identificat virusul pestei porcine.

ADVERTISEMENT

Autoritățile au dispus și sacrificarea celor peste 8.000 de animale deținute de proprietarii fermei din județ.

Focar de pestă porcină în județul Buzău. Peste 8.000 de porci vor fi uciși

În cursul zilei de joi, 2 septembrie, centrul Local de Combatere a Bolilor din județul Buzău s-a reunit în ședință și a aprobat planul de intervenție pentru prevenirea răspândirii pestei porcine.

ADVERTISEMENT

Cel mai recent caz unde a fost depistată pesta este cel al unei ferme situate în extravilanul comunei Florica, una dintre cele mai mari din județ.

Virusul a fost deja confirmat în rândul animalelor crescute în ferma respectivă, astfel că toți porcii urmează să fie sacrificați. Vorbim despre un efectiv de nu mai puțin de 8.220 de capete, scrie publicația SansaNews.

ADVERTISEMENT

Situație alarmantă în Buzău: aproape 40 de focare de pestă porcină

În prezent, situația din Buzău este cu adevărat alarmantă. Vorbim deja de aproape 40 de focare de pestă în tot județul, dintre care 4 în ferme din Glodeanu Siliștea, Cilibia, Stâlpu și acum Florica.

Acesta virus al pestei porcine se extinde cu rapiditate și în gospodării, inclusiv în localități care până acum nu s-au mai confruntat cu astfel de cazuri, cum ar fi Gălbinași.

ADVERTISEMENT

Sursa citată notează că aproape nu este zi în care să nu fie declarat un nou focar de boală. Pesta s-a răspândit, în această vară, în toată zona de câmpie a Buzăului. În ultima perioadă, se constată o creștere a cazurilor în localitățile din zona Râmnicu Sărat-limită cu județul Vrancea.

Peste 30.000 de porci uciși și în județul Olt

La finele lunii august, un focar uriaș de pestă porcină a fost depistat de autorități și în județul Olt. S-a dispus sacrificarea a 31.000 de porci, în localitatea Negreni

Potrivit estimărilor provizorii, pagubele pentru fermierii din acest județ sunt uriașe și se ridică la aproximativ 10 milioane de euro.

Resturile porcilor morți sau uciși și toate materialele din incinta exploatației urmează a fi distruse sub supraveghere oficială în conformitate cu prevederile legale.

ADVERTISEMENT