News

Peste 8.500 de persoane vor fi angajate în MAI. Memorandum adoptat de Guvern. Arafat: ”O decizie istorică”. Update

Ministerul de Interne va angaja peste 8.500 de persoane pe mai multe poziții importante. Proiectul, adoptat miercuri de Guvern.
25.08.2021 | 14:57
Peste 8500 de persoane vor fi angajate in MAI Memorandum adoptat de Guvern Arafat O decizie istorica Update
ADVERTISEMENT
25-08-2021
11:58

Guvernul a decis: peste 8.500 de persoane vor fi angajate în structurile MAI

Memorandumul cu tema ”Redresarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și a structurilor subordonate” a fost aprobat de Guvern, miercuri.

Secretatul de stat din MAI și șeful DSU, Raed Arafat, s-a declarat extrem de încântat de această decizie, pe care a numit-o una ”istorică”.

”O Hotărâre de Guvern istorică. Aceasta vine în urma unui Memorandum care aduce 8.546 de noi cadre la IGSU din care 121 ofițeri, 25 maiștri militari și 8.400 de soldați gradați și profesioniști. Vor reprezenta o pondere importantă în cadrul IGSU,

Noi nu facem decât să recuperăm în statele IGSU funcțiile care s-au pierdut în anii 2011, 2012. Posturile vor fi urmate treptat, nu dintr-o dată. În 2021 se vor ocupă 1.479 de posturi”, a spus șeful DSU, într-o conferință de presă.

Guvernul României dorește creșterea cu peste 8.500 de posturi a cadrelor implicate în activitățile Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Acesta angajări au fost solicitate încă din luna mai de ministrul Lucian Bode.

Șeful MAI a motivat cererea spunând că Inspectoratul General pentru Situații de Urgență se confruntă cu deficit mare de personal, în timp ce numărul intervențiilor de urgență crește.

ADVERTISEMENT

Guvernul dorește angajarea a peste 8.500 de persoane în Ministerul de Interne, conform unui proiect de OUG

Potrivit proiectului care se va afla miercuri, 25 august, pe masa Guvernului, este vizată suplimentarea numărului posturilor necesar Ministerului Afacerilor Interne pe timp de pace cu un număr de 8.546 posturi.

Acesta sunt împărțite după cum urmează: 146 de militar (121 ofițeri şi 25 maiștri militari și subofițeri) şi 8.400 de soldați şi gradați profesioniști.

ADVERTISEMENT

Majoritatea celor nou-angajați vor fi alocați Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și a structurilor subordonate, confom memoradumului ”Redresarea Inspectoratului”, aprobat de către premierul Florin Cîțu și citat în nota de fundamentare a proiectului.

Conform informațiilor oferite de MAI în nota de fundamentare, orientarea către această categorie de personal prezintă următoarele avantaje pentru cei care vor fi angajați:

ADVERTISEMENT
  • – oferă posibilitatea de ocupare a posturilor de subofițer din structurile de intervenție cu personal deja pregătit și cu experiență în domeniu, prin formarea de subofițeri din rândul soldaților și gradaților profesioniști;
  • – creează condițiile încadrării unor persoane cu contract pe o durată determinată la a cărui termen de expirare instituția poate opta între a reînnoi sau nu contractul;
  • – implică cheltuieli cu personalul net inferioare costurilor care ar fi generate de creșterea numărului de subofițeri;
  • – asigurarea crearea unei structuri de tip „piramidal” la nivelul subunităților de intervenție, pe viitor ponderea urmând să o reprezinte categoria soldaților și gradaților profesioniști, subofițerii urmând a fi menținuți în funcții de conducere și coordonare primară a intervenției.

Documentele aflate în analiză la Guvern nu prezintă o estimare a impactului bugetar, menționându-se doar că posturile vor fi prevăzute în statele de organizare și ocupate etapizat în limita prevederilor bugetare alocate.

ADVERTISEMENT

Raed Arafat s-a plâns de deficitul de personal din IGSU

Încă dinainte de criza sanitară Covid-19, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, se plângea de lipsa de personal din această zonă a intervențiilor.

În 2019, secretarul de stat a precizat că necesarul de angajați, ”doar la nivelul IGSU”, ar fi de circa 41.000 de oameni, acesta fiind nivelul care s-a calculat în anul 2004, când s-a realizat profesionalizarea integrală (fără militari în termen) a acestei structuri din Ministerul de Interne.

Numărul maxim de angajați în cadrul IGSU a fost de circa 32.000 – 35.000 de oameni, dar acesta a fost redus, imediat după aceea, din cauza crizei economice care a afectat inclusiv România.

ADVERTISEMENT