News

Peste 80 de morți în India, după o busculadă la o adunare religioasă. Oamenii s-au călcat în picioare

Peste 80 de oameni au murit într-o busculadă la un eveniment religios din Hathras, India. Pe lista victimelor se numără foarte multe femei și copii.
02.07.2024 | 16:50
Peste 80 de morti in India dupa o busculada la o adunare religioasa Oamenii sau calcat in picioare
Peste 80 de morți în India, după o busculadă la o adunare religioasă. Oamenii s-au călcat în picioare. Foto: Wiki Commons
ADVERTISEMENT

Peste 80 de persoane au fost ucise, în urma unei busculade la o adunare religioasă din Hathras din zona Uttar Pradesh a Indiei. Printre morți se numără inclusiv femei și copii. Zeci de răniți au fost duși la spitale atât din Hathras, cât și din districtul vecin Etah. În timp ce magistratul districtual Hathras Ashish a confirmat moartea a aproximativ 60 de persoane, oficialii de la Etah au spus că au fost raportate alte 27 de decese din spitalele locale.

Peste 80 de morți în India, după o busculadă la o adunare religioasă

Vorbind presei la scurt timp după incident, un ofițer superior de poliție, Rajesh Kumar Singh, a declarat că busculada a avut loc la un eveniment religios care avea loc într-un sat din districtul Hathras. Cel mai probabil tragedia a avut loc din cauza supraaglomerării, a spus un alt ofițer de poliție. Evenimentul religios a avut loc la Hathras, conform India Today.

ADVERTISEMENT

Există îngrijorări numărul morților este cu mult mai mare, iar martorii oculari vorbesc despre cum ”oamenii au fost pur și simplu zdrobiți”. ”Am venit pentru Satsang. Era o mulțime mare. Odată ce satsangul s-a terminat, am început să plecăm. Ieșirea a fost prea îngustă. În timp ce am încercat să ieșim spre câmp, brusc a început o zarvă”, a explicat martorul.

Satsangul este un eveniment religioas, o așa zisă audiență cu un Satguru în scopul instruirii spirituale sau yoghine. ”După ce s-a încheiat satsang-ul, toată lumea a ieșit. Afară, drumul a fost construit la mare înălțime cu o scurgere dedesubt. Unul după altul, oamenii au început să cadă în ea. Unii oameni au fost zdrobiți”, a povestit un alt martor ocular.

ADVERTISEMENT

Președinta din India, Droupadi Murmu, a reacționat imediat după incident, pe care l-a numit ”sfâșietor”. ”Veștea morții multor credincioși, inclusiv femei și copii, în accidentul din districtul Hathras din Uttar Pradesh este sfâșietoare. Îmi exprim cele mai profunde condoleanțe celor care și-au pierdut membrii familiei și mă rog pentru recuperarea rapidă a celor răniți”, a postat femeia pe X.

Tragedie fără margini în India, peste 80 de persoane au murit după o busculadă

De asemenea, prim-ministrul Narendra Modi a spus:Primesc vești despre o moarte tragică în Hathras. Îmi exprim condoleanțele celor care și-au pierdut viața și doresc ca răniții să se însănătoșească în curând. Guvernul statului este angajat în salvare. Guvernul central este în contact. Tot ajutorul posibil va fi oferit victimelor”.

ADVERTISEMENT

De asemenea, ministrul-șef din Uttar Pradesh, Yogi Adinatha, le-a ordonat oficialilor să ajungă imediat la fața locului și să accelereze misiunea de salvare. La fața locului a fost trimis inclusiv directorul general al Poliției alături de doi miniștri superiori și secretarul șef. Ministrul UP Sandeep Singh a declarat: ”Am fost instruiți de către ministru să ajungem la locul incidentului Hathras și să analizăm situația și să luăm deciziile necesare în numele guvernului. Numărul decedaților este în continuă creștere”.

De asemenea, ministrul-șef a anunțat că se va acorda asistență financiară în familiilor victimelor în valoare de aproximativ 2.500 de dolari, în timp ce răniții vor primi aproximativ 500 de dolari fiecare. Totodată, o echipă formată din directorul general suplimentar al poliției Agra și comisarul Aligarh a fost constituită pentru a investiga cauza incidentului.

ADVERTISEMENT

Sute de persoane mor în India în fiecare an din cauza evenimentelor religioase

Vorbind despre acest incident ”extrem de dureros”, liderul opoziției din Lok Sabha, Rahul Gandhi, a declarat: Exprim cele mai profunde condoleanțe tuturor familiilor îndoliate și sper în recuperarea rapidă a răniților. Guvernul și administrația sunt rugate să ofere orice tratament posibil pentru răniți și pentru familiile afectate”.

La rândul său, ministrul-șef din Bengalul de Vest, Mamata Banerjee, a declarat: ”Inima mea este alături de familiile înduretate. Este foarte trist. Guvernul ar trebui să investigheze mult mai atent astfel de incidente și fie luate măsurile adecvate pentru a preveni astfel de tragedii”. Astfel de incidente sunt foarte dese în India.

De exemplu, în 2016 peste 110 oameni mureau în timpul unui foc de artificii, îar în 2013 peste 115 credincioși mureau în timpul unei busculade la un templu din Madhya Pradesh. În 2008, cel puțin 224 de pelerini au murit și 400 au fost răniți în circumstanțe asemănătoare la un templu din orașul nordic Jodhpur. Oamenii s-au călcat atunci în picioare când s-a răspândit un zvon că podul care susținea peste 400.000 de oameni ar fi aproape să cedeze.

ADVERTISEMENT