News

Peste 80% din carnea de porc din magazine vine din alte țări. România, cel mai mare importator din Europa Centrală și Balcani

România a ajuns să fie dependentă de importuri atunci când vine vorba de carnea de porc din magazine. Peste 80% din necesar vine din alte țări.
23.05.2024 | 09:56
Peste 80 din carnea de porc din magazine vine din alte tari Romania cel mai mare importator din Europa Centrala si Balcani
România importă 80% din necesarul de carne de porc prezent în magazine. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Conform datelor oficiale ale INS, peste 80% din carnea de porc pe care o vedem în magazine, în România, vine din alte țări. Unele produse sunt aduse chiar și de la peste 13.000 km distanță.

România importă 80% din carnea de porc prezentă în magazine. Țara noastră, cel mai mare importator din Europa Centrală și Balcani

Lipsa unor măsuri eficiente în domeniu și pesta porcină care a făcut ravagii în ultimii ani, au făcut ca România să fie dependentă de importul de carne de porc. Oficial, țara noastră importă 80% din necesarul de consum.

ADVERTISEMENT

Au venit promisiuni de la Ministerul Agriculturii legate de o susținere în sectorul suin. O astfel de măsură este acordarea de ajutoare de stat crescătorilor de porci. Deocamdată, aceasta nu a dus la creșterea producției de carne de porc.

Ceea ce este cert e faptul că România s-a transformat în ultimele luni în cel mai mare importator de carne de porc din Europa Centrală și Balcani. Numai în 2023, importurile au trecut de un miliard de euro.

ADVERTISEMENT

Anul trecut, România a cumpărat din alte state peste 360.000 de tone de carne de porc în valoare de aproximativ 1 miliard de euro. Au venit produse de la peste 13.000 de km distanță, mai exact din Chile.

Carnea congelată din statul aflat în American de Sud respectă toate standardele, spune ambasadorul român în Chile pentru Observator News. În toamnă, producători de carne de porc din Chile vor veni în România pentru a se întâlni cu procesatori. În cazul în care cererea va fi mai mare, pe piaţa românească vor exista şi mai multe mezeluri făcute din carne de porc din America de Sud, notează sursa citată.

ADVERTISEMENT

Cum poate acoperi România deficitul autohton de carne de porc

În urmă cu un an, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, spunea într-un interviu pentru Digi24, că pentru a ajunge la un grad de acoperire de 100% România trebuie să producă zece milioane de purcei în următorii cinci ani.

În 5 ani trebuie să producem 7,8 milioane de purcei pentru necesarul de consum de 100%. Vorbim despre 7,8 milioane industrial, în gospodării se mai produc aproape 3 milioane de porci. Asta înseamnă că, cu 10 milioane de porci în România, vom avea grad de autosuficientă de 100%.

ADVERTISEMENT

Inclusiv firmele pot asigura și export de materie primă procesată în România. Am aprobat programul InvestAlim prin care am alocat o sumă de 600 de milioane de euro pentru a procesa materie primă realizată în România. Asta înseamnă patriotism economic”, a spus Barbu.

ADVERTISEMENT
Nicolae Stanciu, monolog dur, precum Gică Hagi, după România - Ucraina: „Până acum...
Nicolae Stanciu, monolog dur, precum Gică Hagi, după România - Ucraina: „Până acum am tăcut. Ne-ați jignit! Ce i-ați făcut lui George...”
Val de ironii la adresa lui Iohannis după ce a felicitat naționala României...
Val de ironii la adresa lui Iohannis după ce a felicitat naționala României la finalul meciului cu Ucraina: „Ce miracol, unii au rămas fără glas, iar alții au prins glas”
VIDEO EXCLUSIV Mesaje impresionante de la rude, prieteni și antrenori pentru jucătorii naționalei...
VIDEO EXCLUSIV Mesaje impresionante de la rude, prieteni și antrenori pentru jucătorii naționalei și selecționer. ”Faceți istorie!”. Am strâns emoțiile de la Euro într-un clip de poveste pentru România!
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată...
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată Europa. Germanii sunt cei mai interesaţi şi plătesc şi 100 euro pe kilogram
Cum a marcat-o pe Mihaela Borcea divorțul dureros de Cristi Borcea! A dat...
Cum a marcat-o pe Mihaela Borcea divorțul dureros de Cristi Borcea! A dat cărțile pe față, la 13 ani de la separare
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază...
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază sexy s-a pozat! FOTO
AVEM deciziile pentru PENSIONARI! CINE ia BANI în PLUS la PENSIE
AVEM deciziile pentru PENSIONARI! CINE ia BANI în PLUS la PENSIE
Edi Iordănescu, primele declarații după VICTORIA ROMÂNIEI de la München. Ce a transmis...
Edi Iordănescu, primele declarații după VICTORIA ROMÂNIEI de la München. Ce a transmis antrenorul
Urmează zile teribile în România. Anunț alarmant de la ANM
Urmează zile teribile în România. Anunț alarmant de la ANM
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca...
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca făcută alături de tatăl ei. Obiceiul de lux moștenit de la mama ei, Monica Gabor
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să...
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să cucerească Odesa: „Zelenski și păpușarii occidentali vor război”
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei...
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei iubit. De ce s-a despărțit, de fapt, de antrenorul naționalei României