News

Peste 80% din elevii din România consumă alcool. Vârsta fragedă la care copiii încep să bea

02.02.2021 | 22:44
Peste 80 din elevii din Romania consuma alcool Varsta frageda la care copiii incep sa bea
Peste 80% din elevii din România consumă alcool. Vârsta fragedă la care copiii încep sa bea Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Un studiu făcut de Agenţia Naţională Antidrog în școlile din România a arătat un procent îngrijorător al elevilor care consumă alcool. 82 % dintre aceștia au recunoscut că fac acest lucru, iar 7% au avut parte și de intoxicații.

Nici vârsta la care aceștia încep să dezvolte astfel de comportamente nu sugerează un viitor strălucit pentru tinerii români. Mulți dintre adolescenții din țara noastră încep să deprindă acest obicei în jurul vârstei de 13 ani, și chiar mai devreme.

ADVERTISEMENT

Medicii toxicologi și psihologii avertizează că acest lucru poate avea repercusiuni severe. Memoria și comportamentul tinerilor pot fi grav afectate de alcool.

Peste 80% din elevii din România consumă alcool. Vârsta fragedă la care copiii încep să bea

Vârsta la care tinerii români încep să consume băuturi alcoolice, 13 ani, este cu mult mai mică decât media europeană. Psihologii sunt de părere că acest lucru este cauzat de accesul facil la asemenea produse, de sărăcie, teribilism, dar și de un preț mai scăzut, comparativ cu cel din alte state europene.

ADVERTISEMENT

Nici la consumul de tutun nu stăm mai bine. Dacă media europeană a elevilor care fumează este de 3%, în tara noastră procentul este aproape dublu, 5%. În cadrul studiului respectiv au răspuns 3764 de elevi români, cu vârste de peste 16 ani.

România se află în topul țărilor europene în privința consumului de alcool, în general. Suntem ocupanții locului 5, după țările nordice, scrie Antena 3.

ADVERTISEMENT

Mai bine de 25% din alcoolul din țara noastră este nefiscalizat, reprezentat de produse obținute în casele oamenilor. Cu toate acestea gospodăriile românești alocă sume mai mari achiziției de alcool în raport cu ponderea banilor alocați pentru celelalte bunuri necesare în case, 2,6%, față de o medie europeană de 1,6%.

Nici prețurile din magazile nu sunt unele care-i descurajează pe oameni. În anul 2019 cele mai mici prețuri ale acestor produse, la nivelul Uniunii Europene, erau afișate pe rafturile magazinelor din România. Costurile erau la jumătate față de cele plătite de finladezi, ocupanții primei poziții din polul opus.

ADVERTISEMENT

Vecinii bulgari, dar și ungurii ne însoțesc pe podiumul celor mai mici prețuri la băuturile alcoolice, aflându-se pe locurile doi și trei. În materie de preferințe, cei mai mulți români, aproape o treime, optează pentru bere. Pe locul doi este vinul, ales de unul din cinci conaționali.

ADVERTISEMENT