News

Cum arată peștele care i-a uimit pe cercetători. Creatura misterioasă poate să privească prin propriul cap, care este transparent

Un pește cu cap transparent i-a uimit pe cercetători, aceasta fiind abia a noua oară când este observat în mediul său natural, în timp ce vânează pradă.
19.12.2021 | 10:02
Cum arata pestele care ia uimit pe cercetatori Creatura misterioasa poate sa priveasca prin propriul cap care este transparent
Peștele cu cap transparent i-a uimit pe cercetători. Sursa foto: mbari.org.
ADVERTISEMENT

Adâncurile oceanelor ascund o mulțime de creaturi dintre cele mai ciudate. O bună parte dintre viețuitoarele aflate la mare adâncime ne sunt, încă, necunoscute, iar cele mai multe vor rămâne astfel pentru multă vreme.

Ocazional, însă, descoperim noi creaturi ce trăiesc la sute sau mii de metri adâncime, iar unele dintre acestea uimesc cu adevărat.

ADVERTISEMENT

De data aceasta, este vorba despre o filmare cu un pește extrem de rar, care a fost zărit în largul coastelor Californiei, în zona Golfului Monterrey. Acest pește este uimitor deoarece are capul transparent, astfel că poți vedea înăuntrul acestuia.

Creatura bizară este cunoscută ca Macropinna microstoma, iar de-a lungul timpului, a fost observată doar de nouă ori. Cercetătorii de la Monterey Bay Aquarium Research Institute au încercat, însă, de peste 5.600 de ori să observe acest pește, trimițând vehicule controlate de la distanță în habitatul peștelui.

ADVERTISEMENT

În urmă cu ceva zile, cercetătorii au trimis din nou în adâncuri unul dintre vehiculele institutului, pe Ventana, care a reușit să filmeze peștele cu cap transparent la mare adâncime.

La momentul respectiv, vehiculul autonom se afla la o adâncime de aproximativ 650 de metri, în canionul submarin Monterey, unul dintre cele mai adânci de pe coasta Pacifică, după cum relatează Thomas Knowles, de la Monterey Bay Aquarium, pentru sciencealert.com.

ADVERTISEMENT

O șansă unică in viață pentru o astfel de observație

”Peștele a apărut inițial la distanță, dar am știut imediat la ce mă uit. Nu ai cum să îl confunzi cu vreo altă vietate”, spune Knowles.

8

Toți cei prezenți în camera de control s-au bucurat în acel moment. Knowles a păstrat camera focalizată pe pește, în timp ce pilotul Knute Brekke a ținut robotul îndreptat către vietate. ”Știm cu toții că o astfel de apariție este, probabil, o șansă unică in viața noastră”, a spus Knowles, referitor la apariția foarte rară a peștelui.

ADVERTISEMENT

Luminat de vehicul, peștele a prezentat o imagine extraordinară: ochii săi străluceau verde deschis și puteau fi văzuți cu ușurință în interiorul capului transparent. Ochii acestuia sunt foarte sensibili la lumină și se pot orienta atât înainte, cât și spre partea superioară a capului. În fața ochilor pot fi observate și două capsule închise la culoare, care conțin organele olfactive ale peștelui.

Acest pește trăiește într-o zonă destul de răspândită, de la Marea Bering până pe coastele Japoniei și până la Baja California. Macropinna microstoma trăiește în zona oceanului unde ultimele raze de lumină de la suprafață mai ajung (între 200 și 1.000 de metri), acesta desfășurându-și activitatea între 600 și 800 de metri adâncime.

Cercetătorii cunosc atât de puține despre acest pește încât nici nu au o estimare despre câți indivizi numără populația de Macropinna microstoma. ”Nu știm cât de mare este populația dincolo de un sens relativ al cuvântului”, a declarat Bruce Robison, de la MBARI.

Peștele este mai degrabă necunoscut pentru cercetători

Având în vedere observații din trecut făcute de cercetători, publicate în urmă cu 13 ani în jurnalul Copeia, oamenii de știință cred că acești pești își așteaptă prada (zooplancton sau meduze, de regulă) aproape nemișcați. Pot rămâne în această poziție datorită înotătoarelor foarte late și plate ce se extind din corp.

Datorită mișcării ochilor, peștii pot să privească deasupra lor și să vadă mișcările prăzii. Cel mai probabil, pigmentul verde din ochi este util pentru a filtra lumina solară ce mai ajunge la adâncime de la suprafața apei.

Odată ce peștele vede mâncarea, se îndreaptă rapid către aceasta și, în același timp, își readuce și ochii în poziția ”înainte”, ca să păstreze contactul vizual cu prada.

Cercetătorii speculează că, uneori, Macropinna microstoma poate să fure mâncare de la sifonofore, un fel de organisme similare cu meduzele, care se pot lipi una de alta în șiruri lungi și care capturează prada cu ajutorul tentaculelor. Cel puțin asta pare să se întâmple într-un videoclip filmat în 2009. Capul transparent al peștelui ar putea să-i ofere protecție împotriva celulelor înțepătoare din tentaculele sifonoforelor, însă totul este doar o ipoteză.

”Majoritatea aspectelor legate de istoria naturală a acestor pești sunt încă necunoscute și multe lucruri dintre cele pe care le știm acum sunt bazate pe speculații”, arată Robison.

Peștii din specia Macropinna microstom au fost identificați în 1939, însă prinderea lor în plase pescărești le distrugea ”scuturile ” transparente ale capetelor, astfel că abia în anii 2000, când cercetătorii au văzut prima dată un astfel de pește în habitatul natural, au aflat că acesta are un cap străveziu.

Echipa afirmă că nu a avut în plan să prindă peștele pe care l-a observat în urmă cu câteva zile, deoarece acvariul institutului nu este pregătit să găzduiască o astfel de creatură.

ADVERTISEMENT
Tags: