Președintele ANAF a precizat că verificările vor începe de la 1 iulie și că în primă fază vor viza 215 persoane, în cazul cărora există mari discrepanțe între venitul declarat și cel estimat de inspectorii fiscali.
Șeful ANAF a precizat că în cazul acestui prim lot de peste 200 de persoane există deja diferențe uriașe între venitul declarat și cel estimat, cu cea mai mare diferență fiind de 22 de milioane de lei, iar cea mai mică de 400.000 de euro. Lucian Heiuș a precizat că în total, în cazul celor 561.000 de români vizați de ANAF, evaziunea fiscală se ridică la 20 de miliarde de euro.
„Eu am spus că începând cu 1 iulie o să intensificăm foarte mult aceste gen de controale, pentru că în urma unei analize de risc făcută pe 4 ani de zile, din 2016 până în 2019 am ajuns la acele cifre, care se regăsesc undeva la 561.000 de români, undeva în jur de 20 de miliarde de euro.
Orice țară face astfel de controale, americanii poate de 150 de ani. În Europa de cel puțin câteva zeci de ani, se fac aceste verificări. Era poate bine dacă se începeau acest gen de verificări cu mulți ani în urmă”, a declarat șeful ANAF vineri seară într-un interviu la Digi24.
Acesta a precizat că toată lumea recunoaște gradul ridicat de evaziune fiscală din țara noastră și susține că instituția pe care o conduce vrea să elimine acest „flagel”.
„Toate organismele internaționale, toți specialiștii cifrează undeva în jur la 15 miliarde de euro pe an, evaziune fiscală în România. Și cred că toată lumea este de acord că e undeva în jurul acestei cifre. Întrebarea mea este unde se regăsesc acești bani? Pentru că trebuie să-i găsim undeva, este firesc.
Colegii mi-au pus la dispoziție o analiză macro, făcută pe baza unor aplicații informatice, pornind de la niște elemente pe care noi le aveam în bazele de date, sau puteam să le obținem din bazele de date ale altor instituții”, a mai precizat Lucian Heiuș.
Șeful ANAF a explicat apoi care este mecanismul prin care inspectorii au ajuns la concluzia că există peste jumătate de milion de români în cazul cărora există o diferență semnificativă în ceea ce privește venitul declarat și estimările ANAF.
„Venitul declarat îl avem. Se verifică apoi, de exemplu, achizițiile de mobile sau imobile – mașini, terenuri, clădiri, case, apartamente. Avem acces la bazele de date ale fiecărei primării din România.
Vedem cum evoluează banii din conturi. Există protocoale între ANAF și băncile din România și avem acces la conturile personale. Vedem cu cât ai început, la cât s-a ajuns. E un lucru simplu de obținut.
Mai departe, am verificat, pentru că în România se practică acest lucru, asociați care își împrumută propriile societăți. Ne-am uitat, și avem bilanțul, avem toate datele în bazele ANAF-ului, și am văzut cu cât și-au creditat propriile societăți persoanele fizice”, a mai spus președintele ANAF.
Lucian Heiuș a precizat că au existat peste jumătate de milion de români în cazul cărora diferența între venitul declarat și cel estimat a fost mai mare de 50.000 de lei.
„Făcând diferența între venitul estimat de ANAF și venitul declarat, trebuie să se îndeplinescă două condiții. Să fie mai mare cu 10% decât venitul declarat, și nu mai puțin de 50.000 de lei. Este un prag. Noi numim un risc de neconformare la declarare. Acum, putem să acceptăm că există și niște erori. Cât să fie? Un 10%, din experiența noastră, poate să există o asemenea eroare, dar nu mai mult de atât.
Pornind de la ce prezintă televiziunile, oameni care etalează lucruri pe care e clar că nu le-au dobândit muncind corect… Am spus, că niciodată un om de afaceri care își gestionează o firmă, care plătește salarii la zeci, la sute, poate mii de oameni, care își asumă riscuri, care ia credite, nu se duce să cheltuiască într-o noapte, într-un bar, 60.000, 70.000 de euro, așa cum se întâmplă. Este exclus!”, a mai spus șeful ANAF.
Acesta a precizat că de la 1 iulie vor începe verificările în cazul primelor 215 persoane, însă a subliniat că ANAF are nevoie de un personal mult mai numeros pentru a reuși să verifice cât mai multe persoane.
„Vă pot spune la cei aproximativ 215, pentru că acolo avem analiza amănunțită, că cea mai mare diferență între venitul estimat de noi și venitul declarat de persoana respectivă este de 22 de milioane de lei, în jur de 4 milioane de euro, iar cea mai mică este în jur de 400.000 de euro. Deci, care sunt clare, lucrate.
Persoana va primi un aviz prin care va fi înștiințată că va urma să fie verificată situația fiscală personală, i se dă un termen de 60 de zile în care trebuie să depună o declarație de patrimoniu și de venit, poate să mai ceară o amânare de 30 de zile. Poate să depună și documente prin care să justifice sumele respective.
Apoi începe verificarea propriu-zisă. Ajungem, sau nu ajungem la un numitor comun, se stabilește suma impozabilă, se calculează impozitul și accesoriile aferente, diferența pe care noi considerăm că ar trebui să o plătească, se emite decizia de impunere, și ea poate să fie achitată, sau persoana fizică respectivă are posibilitatea să o conteste”, a mai spus șeful ANAF.