News

Pește preistoric, la un pas de dispariție! Supraviețuiește cu greu într-un râu din România

08.11.2020 | 14:52
Peste preistoric la un pas de disparitie Supravietuieste cu greu intrun rau din Romania
Aspretele este foarte aproape de dispariție. Sursa foto - Fundația Alex Găvan, Andrei Togor, Marius Drimbea
ADVERTISEMENT

Un pește preistoric este la un pas de dispariție! Vorbim despre o specie care datează de acum 65 de milioane de ani. Salvarea acestuia ar putea să vină chiar din România. Câteva dintre ultimele exemplare pot fi găsite în țara noastră, în judeţul Argeş.

„După mulţi ani de încercări pentru a-l salva (aspretele – n.r.), ni s-a spus că specia e dispărută”, a declarat pentru BBC biologul Nicolae Crăciun. „Dar eram siguri că se înşeală”, a transmis acesta.

ADVERTISEMENT

Aspretele este un pește mic, un pește nocturn și care se ascunde sub stânci. Din păcate, viitorul acestuia este unul incert, mai ales că este amenințat serios din toate părțile.

O specie de pește preistoric, la un pas de dispariție!

Conform unor statistici oficiale, populația de asprete este formată din aproximativ 10-15 exemplare. Despre aceștia se crede că trăiesc pe o întindere de 1 kilometru, în apele puţin adânci ale râului Vâlsan.

ADVERTISEMENT

Comparativ cu începutul anilor 2000, când numărul peştilor se ridica la circa 200, diferenţa pare acum uriașă. Pentru salvarea lor se luptă acum o echipă de oameni de ştiinţă şi ecologişti.

Aceștia încearcă să păstreze în viață mai multe specii endemice de peşti, cunoscute şi sub numele de Romanichthys valsanicola .

ADVERTISEMENT

Interesant este că, biologul Andrei Togor, în vârstă de 31 de ani, monitoriza speciile de peşte când a descoperit 12 exemplare de asprete într-o porţiune restrânsă a râului Vâlsan. „Să văd un asprete cu ochii mei a fost fantastic”, povesteşte el.

„Este una dintre cele mai mari recompense pe care le poate obţine un biolog pe teren”, a mai spus acesta. Despre asprete se știe că a supravieţuit milioane de ani fără a suferi modificări esenţiale. Totuși, barajele hidroelectrice, construite pe cursul mai multor râuri montane în timpul regimului comunist aproape că a dus la exterminarea lui.

ADVERTISEMENT

Până atunci, se crede că aspretele a populat aproximativ 30 km din apele râului Vâlsan, precum şi două râuri paralele, Argeş şi Râul Doamnei.

„A dispărut din Râul Doamnei pentru că nu mai era apă. Timp de un an, albia a fost aproape secată”, spune Andrei Togor. „Planului comunist nu-i păsa de specia endemică. Acest peşte a devenit o raritate din cauza oamenilor”, a mai zis acesta.

Și alpinistul Alex Găvan s-a implicat în salvarea acestei specii. „Mi-am petrecut copilăria pe malul Vâlsanului”, spune el. „Legendele despre existenţa peştilor erau pe atunci ca nişte mituri, oamenii se întrebau dacă mai trăieşte ceva în râu. Salvarea acestei specii i-ar putea inspira pe alţii în ideea că nu e totul pierdut”

Vă readucem aminte că, în urma Convenţiei de la Berna privind viaţa sălbatică şi habitatele naturale europene, asprete a fost inclus pe lista speciilor pe cale de dispariţie, pericolul fiind unul critic.

ADVERTISEMENT
Tags: