Life

Peștele adorat de mulți români care ar putea ajunge curând în Marea Neagră. E consumat în restaurante și are un gust deosebit

Peștele adorat de mulți români care ar putea să ajungă în Marea Neagră în viitorul apropiat. E foarte consumat la restaurante.
29.05.2024 | 23:25
Pestele adorat de multi romani care ar putea ajunge curand in Marea Neagra E consumat in restaurante si are un gust deosebit
Un pește adorat de români ar putea ajunge în Marea Neagră. Sursa foto: Freepik/ azerbaijan_stockers
ADVERTISEMENT

Peștele adorat de români care ar putea să ajungă în curând în apele din Marea Neagră. Deocamdată se vor face teste pentru ca cercetătorii să vadă cum se adaptează.

Peștele adorat de mulți români care ar putea să ajungă în Marea Neagră

Un pește preferat de români atunci când merg în concediu în străinătate a ajuns la Marea Neagră. Aceștia se pot bucura de el și țară, deoarece câteva exemplare au fost aduse aici.

ADVERTISEMENT

Acest pește este comandat de mulți români la restaurante. Este vorba despre biban, care s-ar putea găsi mult mai ușor pe litoral în viitorul apropiat.

Un proiect foarte ambițios pentru a aclimatiza bibanul în Marea Neagră a fost inițiat de către specialiștii din cadrul Institutului  de Cercetări Marine din Constanța.

ADVERTISEMENT

Potrivit cercetătorului științific Victor Niță, a fost adus din Italia, din Marea Adriatică, un lot de 200 de exemplare din acest pește.

“Urmează să efectuăm transferul acestora în apa de Marea Neagră și să urmărim adaptabilitatea, stresul dacă există și ritmul de creștere”, a adăugat acesta.

ADVERTISEMENT

În prezent, peștii sunt depozitați într-un vas ce conține apă sărată. Bibanii urmează să fie monitorizați cu atenție pentru a se putea stabili dacă se pot adapta sau nu la aceste condiții.

Un alt pește s-a adaptat la condițiile din Marea Neagră

Magda Nenciu, unul dintre cercetătorii implicați în acest proiect, a spus că un alt pește a avut o capacitate bună de a se adapta. Acum poate fi comercializat pentru consum. Este vorba despre doradă.

ADVERTISEMENT

“Dorada a împlinit un an de când se află la noi în laborator. Au venit la o dimensiune de 5-7 grame și în decurs de un an au ajuns să depășească 500 de grame. Acum pot fi comercializate pentru consum”, a explicat ea.

Președintele Federației Pescarilor de la Marea Neagră, Laurențiu Murea, este încrezător în legătură cu progresul acestui proiect.

“Noi considerăm că este un pește bun, are valoare economică. În ultimii 3-4 ani, pescarii au prins accidental biban de mare, deși nu în cantități mari”, a transmis acesta, potrivit Digi24.

Specialiștii consideră că bibanul de mare se va adapta destul de ușor la apele Mării Negre. În acest fel, pescarii și consumatorii se vor bucura de o resursă foarte valoroasă.

ADVERTISEMENT