Peștele recomandat de medicul Vlad Ciurea este sănătos pentru creier și are și un gust bun. Mulți români îl evită însă fie din cauza prețului piperat fie din cauza faptului că nu e așa de fraged ca alte tipuri cunoscute.
Suntem în postul Paștelui, iar în zilele care urmează va fi dezlegare la pește. Astfel, românii au de unde alege. Există numeroase tipuri de pește în comerț, fie pește proaspăt, fie pește la conservă din care pot alege.
Chiar și așa, medicul Vlad Ciurea are o singură recomandare. Medicul spune că peștele cel mai bun pentru un creier sănătos este cel sălbatic. Mulți români evită, spre exemplu, somonul sălbatic. Textura lui nu e așa de fină, iar gustul poate fi diferit.
Pe de altă parte, Vlad Ciurea spune că o carne de pește sălbatic e cea mai sănătoasă. Peștele conține omega, care se potrivește structurii și activității sinaptice ale creierului, spre exemplu.
Nu trebuie neapărat să cumperi somon sălbatic. Mai există și alte tipuri de pește marin sălbatic cu aceleași beneficii. Iar un avantaj e faptul că au foarte puține calorii și completează perfect alte rețete.
Peștele bun și sănătos pentru creier, poate fi consumat oricând, recomandă medicul. Pe de altă parte, oamenii trebuie să fie atenți când îl cumpără și să opteze pentru surse cât mai sigure.
„În creier, forma de carne de la care îi vine proteina, îi vine de la pește. Cei mai buni pești pentru creier sunt peștii marini care se duc exact ca o proteină care convine creierului, și acel Omega care are două forme de colesterol, forma de colesterol benefică și forma mai puțin benefică. Dar acestea se potrivesc exact cu structura cerebrală și cu activitatea sinaptică de la nivelul creierului.
Recomand somonul, recomand peștele marin, recomand și peștele sălbatic. Iar din carne, și carnea este foarte bună pentru creier. Se consideră cea mai low calories, cea mai cu puține calorii, carnea de curcan. Și este foarte bună. Toate aceste elemente sunt majore pentru funcționarea creierului.
Se consideră că peștele marin este cel mai bun, sigur că somonul sălbatic, nu cel de crescătorie. La pești sunt cei statici, care nu sunt atât de benefici pentru creier și cei activi, răpitori. Cantitatea de proteine din acel pește merge foarte bine pentru celula nervoasă”, a spus medicul.
Vlad Ciurea recomandă peștele sălbatic pentru un creier sănătos și spune că mai sunt și alte alimente cheie care pot conta. Este vorba despre fructe. Pentru o stare de bine, e esențial să avem o dietă variată.
Conopida poate fi o alegere bună, dar și alte legume. Totodată, dacă vrem un creier care să funcționeze în condiții cât mai bune trebuie să știm ce să îi oferim zi de zi.
„Sunt dovedite aceste lucruri. Și România, într-adevăr, a trecut treptat de la alimentația care a fost predominant cu carne, spre alimentația vegetală și alimentația cu pește. Poate salatele sunt foarte bune, nu trebuie să spunem ce fel de salate, dar sunt foarte bune. La fel și toate fructele.
Conopida este foarte bună pentru creier, din toate acestea alimente, creierul își ia ce are nevoie, cât mai bun, pentru a funcționa în condiții cât mai bune”, a mai completat medicul Vlad Ciurea în cadrul emisiunii „iThink”.