Știai că macroul este la fel de gustos ca somonul, dar mult mai ieftin? Dincolo de asta, beneficiile pe care acest pește le are pentru organism nu pot fi trecute cu vederea. Este recomandat inclusiv pentru sănătatea cardiovasculară.
Macroul este un pește pe care îl găsești destul de ușor. Poți consuma macrou afumat, macrou proaspăt și totodată există și macrou la conservă. Ce nu știu multe persoane însă că acest pește are chiar beneficii impresionante.
De asemenea, macroul este un pește mai ieftin ca somonul, dar la fel de gustos. Astfel, persoanele care au un buget mai mic, dar totuși vor să consume pește, pot opta pentru acest tip.
E recomandat în general ca macroul să să fie consumat fript, având în vedere că dacă îl prăjim, beneficiile sale nu vor mai fi aceleași. Dincolo de asta, peștele devine unul ceva mai gras.
Macroul nu doar că este mai ieftin decât somonul, dar are și beneficii pe măsură. Specialiștii spun că poate fi consumat de cel puțin trei ori pe săptămână. De asemenea, peștele face minuni pentru inimă și pentru vasele de sânge.
Dr. Natalia Bălan spune că beneficiile macroului se datorează conținutul ridicat de acizi grași omega-3 pe care îi conține. Aceștia previn formarea cheagurilor de sânge și în același timp reduc acumularea de depozite de grăsime în artere.
„Peștii grași precum macrou, ton, somon și hering conțin mai mulți acizi grași omega-3. Cercetările arată că grăsimile omega-3 pot proteja sănătatea cardiovasculară, reducând riscul de accident vascular cerebral și boli de inimă”, spune expertul.
Macroul e bogat și în vitaminele E, A și D, esențiale pentru organismul nostru. De altfel un consum regulat de macrou poate reduce inflamația, dar și stresul oxidativ, îmbunătățind și funcția vasculară.
Cât despre omega-3, acesta protejează celulele creierului. Astfel, persoanele care consumă în cantități mari omega-3 pot prezenta un risc redus în fața bolilor neurodegenerative precum demență sau Alzheimer.
„Peștele, inclusiv macroul, vă poate ajuta, de asemenea, să pierdeți în greutate și să vă mențineți o greutate sănătoasă. Cercetările arată că, cu cât o masă conține mai multe proteine, cu atât vă simțiți mai sătui.
Iar datele din trei mari studii pe termen lung arată că aportul ridicat de pește și acizi grași omega-3 poate ajuta la reducerea influenței genelor asociate cu creșterea în greutate pe termen lung”, adaugă Dr. Balan.
Deși macroul are beneficii uimitoare pentru inimă și pentru organism, există și riscuri. Mai exact, macroul poate conține cantități mari de mercur. Acesta din urmă poate afecta sistemul nervos central, dar și plămânii și rinichii.
Astfel, peștele trebuie consumat cu moderație, adică aproape de 3 ori. Și fructele de mare de asemenea trebuie consumate cu mare atenție. Sunt suficiente 340 de grame într-o singură săptămână.