Peștele pe care trebuie să-l incluzi în dietă, deoarece reduce riscul producerii unui AVC. Asociația Americană a Inimii recomandă consumul periodic, pentru o mai bună funcționare a organismului.
Pentru a te feri de un AVC, Asociația Americană a Inimii recomandă consumul mai multor alimente, printre care și pește gras. Somonul, sardinele și heringul, nu ar trebui să lipsească din dieta zilnică.
La fel se poate spune și despre uleiul de măsline și uleiul de avocado și despre produsele lactate cu conținut scăzut în grăsimi, precum iaurtul sau laptele degresat, nucile și semințele. Toate acestea fac parte din dieta mediteraneeană, o metodă cunoscută de prevenire a AVC.
Totodată, recomandate mai sunt fructele, legumele, proaspete sau congelate. În dietă sunt incluse și cerealele integrale: orezul brun, ovăzul, quinoa și orzul. Fasolea, mazărea și lintea, proteinele slabe: puiul sau tofu, sunt pline de substanțe benefice pentru organism.
Pe lista alimentelor care trebuie reduse sau evitate, pentru a preveni un AVC sunt produse de patiserie procesate, precum ar fi pâinea albă, prăjiturile, dar și alimentele bogate în grăsimi saturate.
Din această categorie fac partea carnea roșie și lactatele bogate în grăsimi, alimentele care conțin zaharuri adăugate, precum zaharoza siropul de porumb bogat în fructoză, zahărul brun sau melasa și alimentele bogate în sare adăugată.
Dieta post- AVC este esențială în recuperarea unui pacient, dar și în prelungirea duratei de viață, mai ales că unele persoane care trec prin așa ceva trebuie, ulterior, să se lupte și cu alte boli, precum diabetul sau hipertensiunea arterială.
Uneori, pacienții se confruntă și cu pierderea în greutate. De aceea, specialiștii recomandă alimentele cu un număr mare de nutrienți, bogate în calorii, care pot ajuta la oprirea procesului de slăbire.
Este vorba despre avocado, banană, brânzeturi moi și iaurt. Smoothie-urile sau shake-urile bogate în calorii sunt o altă opțiune, putând fi preparate cu pudre proteice, cum ar fi zerul, mazărea sau proteinele din soia, pulberi de oleaginoase, fructe, albușuri pasteurizate, îndulcitori naturali.