Cel mai valoros pește care trăiește în România este cel din familia studionilor, apreciat din vechi timpuri ca o delicatesă, atât pentru carne și cât pentru celebrele icre.
În România trăiesc mai multe specii de sturioni, morunul, nisetrul, păstruga, cega, care sunt și specii de cultură, cu mare valoare economică. Caviarul produs de sturioni sporește și mai mult această valoare, de aceea studionii sunt și specii braconate.
„Sunt niște pești maiestuoși, ajung la dimensiuni de peste 4 metri, trăiesc și peste 100 de ani, dar supraviețuirea le este pusă în pericol de nimeni altcineva decât de noi, oamenii. Sturionii din Dunăre trăiesc în principal în Marea Neagră și migrează în amonte pe Dunăre și alte fluvii mari pentru a se reproduce. Datorită ciclului lung de viață și maturizării întârziate, sturionii sunt deosebit de vulnerabili la exploatare și alte amenințări, inclusiv poluare și fragmentarea habitatului, iar populația are nevoie de mai mulți ani pentru a se reface”, avertizează WWF România.
Braconajul și traficul ilegal de sturioni practicat în Bulgaria, România și Ucraina amenință cu dispariția acestei specii în Dunărea de Jos, potrivit unui raport recent al Fondului Mondial pentru Natură, arată sursa citată.
Datorită conținutului său ridicat de vitamina B3, sturionul este un pește care ar trebui inclus de urgență într-o dietă săracă în colesterol. Cunoscută și sub numele de niacină, vitamina B3 are un impact major asupra nivelului lipidelor din sânge: crește colesterolul „bun”, reducând în același timp nivelul trigliceridelor. Prin urmare, includerea sturionului în alimentație este o modalitate bună de a reduce riscul de apariție a bolilor coronariene.
Deși este departe de a fi considerat un pește gras, sturionul este totuși o sursă excelentă de acizi grași esențiali precum omega-3. Aceste lipide reprezintă o cincime din greutatea totală a sturionului și oferă toate beneficiile lor pentru sistemul cardiovascular și imunitar. Omega-3 (în special cei conținuți de pește) sunt acizi grași foarte nesaturați care intervin în numeroase procese metabolice necesare bunei funcționări a organismului. Prin urmare, sturionul este un pește care vă va proteja arterele și inima de colesterolul „rău”.
La rândul său, caviarul produs de sturioni este un aliment bogat în proteine. Acesta conține toate substanțele nutritive esențiale de care organismul are nevoie pentru a se menține sănătos. Datorită conținutului său ridicat de proteine, acesta favorizează creșterea musculară și repararea țesuturilor deteriorate.
Caviarul este, de asemenea, bogat în acizi grași esențiali (Omega 3), care sunt excelenți pentru sănătate, în special pentru sistemele digestiv, nervos, circulator și imunitar. Conține, de asemenea, vitaminele A și E și minerale: calciu (pentru oase), seleniu (pentru fertilitate și funcții cognitive) și fier (pentru producția de celule sanguine și prevenirea anemiei).
O porție de caviar furnizează, de asemenea, cantitatea zilnică necesară de vitamina B12, care este importantă pentru producția de celule sanguine, creier și sistemul imunitar. În sfârșit, caviarul este recunoscut și ca un produs cu proprietăți afrodisiace și energizante
Caviarul este o sursă bogată de nutrienți pentru piele. Acesta conține diverși antioxidanți care protejează pielea de daunele cauzate de radicalii liberi. Aceștia pot provoca îmbătrânirea prematură. Acești antioxidanți sunt prezenți în caviarul pe care îl consumăm. Cu toate acestea, ei pot fi folosiți și în produsele de înfrumusețare, în special pentru tipurile de piele mai în vârstă.
Caviarul este, de asemenea, un emolient excelent. Acesta ajută la înmuierea și netezirea ridurilor de pe față și corp. S-a demonstrat că acest ingredient crește elasticitatea, reducând în același timp liniile fine și ridurile prin stimularea producției de colagen.
În bucătărie, carnea de sturion este un adevărat regal, având un gust suculent, aromat și echilibrat. O rețetă ușor de preparat este sturionul copt în sare de mare și vin. Sunt necesare: un pește, pătrunjel, sare de mare, suc de lămâie, un pahar cu vin, ulei. După ce este sturionul este curățat și spălat, se adaugă sucul de lămâie și se freacă pe interior și pe exterior cu sarea de mare și cu mirodenii (piper, pătrunjel tocat și cimbru).
Peștele se unge cu ulei de măsline pe interior și exterior apoi se așează într-o tavă în care s-a pus hârtie de copt. Sturionul se acoperă la rândul lui cu altă foate de copt, se atrînge la capete și pe pune la cuptor o jumătate de oră, din care ultimele zece minute fără foaia de copt de deasupra. Se poate consuma cu lămâie, pătrunjel și cu un sos pe bază de vin alt, lămâie, piper, pătrunjel, sare.