Life

Peștele din România care amenință supremația somonului din străinătate. Crește în Marea Neagră, are oase puțin și e cât se poate de ieftin. Prea puțini oameni îl includ în meniu

Peștele care trăiește în Marea Neagră, ce poate întrece consumul de somon. Are oase puține, preț accesibil, însă nu e în alimentația multora.
17.05.2024 | 19:00
Pestele din Romania care ameninta suprematia somonului din strainatate Creste in Marea Neagra are oase putin si e cat se poate de ieftin Prea putini oameni il includ in meniu
Peștele care trăiește în Marea Neagră, ce poate întrece consumul de somon. Are oase puține, preț accesibil, însă nu e în alimentația multora. Sursa foto: tastewiththeeyes.com
ADVERTISEMENT

Peștele din România care amenință supremația somonului din străinătate. Crește în Marea Neagră, are oase puține și e cât se poate de ieftin. Prea puțini oameni îl includ în meniu, deși este delicios și se prepară extrem de ușor.

Peștele care trăiește în Marea Neagră, ce poate întrece consumul de somon. Are oase puține, preț accesibil, însă nu e în alimentația multora

Peștele care trăiește în Marea Neagră, ce poate întrece consumul de somon. Are oase puține, preț accesibil, însă nu e în alimentația multora. Nutriționiștii transmit că are vitamine, minerale și nutrienți care contribuie la sănătatea organismului.

ADVERTISEMENT

Specialiștii spun că are numeroase beneficii, cu toate că este o specie care nu este pe mesele românilor foarte des. Bibanul de mare este foarte apreciat în străinătate, în Franța având denumirea de „loup de mer” (lup de mare).

În Turcia sau Grecia este cunoscut drept „lavrac”, pescarii putând să îl prindă din Marea Mediterană, Marea Neagră și Oceanul Atlantic (din Norvegia până în Senegal). Este o specie migratoare care este adorată și de popoarele din Peninsula Iberică și cea Scandinavă.

ADVERTISEMENT

Bibanul de mare este una dintre cele 6 specii din familia Moronidae, care tinde să populeze ape oceanice, însă poate fi găsit și în ape de coastă și guri de vărsare a râurilor în lunile de vară. Poate fi consumat în multe locuri de pe pământ, putând fi catalogat peste somonul sălbatic.

Un biban de mare eviscerat, cu o greutate de aproximativ 330 de grame, are un cost de numai 20,64 de lei. Un singur kilogram este 62 de lei, însă prețul poate crește în funcție de felul în care este vândut peștele: întreg sau eviscerat.

ADVERTISEMENT

Ce proprietăți are bibanul de mare pentru sănătate

Bibanul de mare reprezină o sursă naturală de acizi grași Omega 3, motiv pentru care este perfect pentru o inimă sănătoasă și o memorie mult îmbunătățită. Ajută memoria și luptă în cazul persoanelor care suferă de depresie.

O altă proprietate pe care o are asupra sănătății umane este faptul că previne apariția bolii Alzheimer. De asemenea, consumul acestui pește ajută pielea să fie frumoasă, unghiile mai puternice și părul mai sănătos.

ADVERTISEMENT

Pentru că nu are foarte multe calorii este bun în procesul de slăbire. În plus, bibanul de mare face față cu brio unor afecțiuni dificile pentru că întărește sistemul imunitar. Totodată, alimentul scapă oamenii de insomnii.

Cum se prepară cel mai bun pește

Mihaela Bilic, cunoscută drept nutriționistul vedetelor, a explicat cum se prepară cel mai bun pește. Medicul este de părere că borșul de pește este o idee sănătoasă și gustoasă pentru că prin fierbere se eliberează în zeamă calciu, care apoi ajunge în organism.

„Gătitul la cuptor este extrem de sănătos și proteinele gătite așa sunt mai ușor de digerat, deci este fantastic de bine ce-i face acestui pește gătitul la cuptor. O jumătate de oră la 180 de grade la cuptor și peștele este gătit.

De la o jumătate de oră în sus este suficient ca peștele să fie gătit. Poate fi consumat și rece, fărămițat într-o salată, veți vedea, câteodată este mai bun decât peștele afumat”, a declarat Mihaela Bilic în emisiunea Frecvența gustului, de la Europa FM.

ADVERTISEMENT