Peștele plin de vitamine și care e mai ieftin decât somonul este chiar zărganul. Mai este cunoscut și sub numele de țiparul de mare și în general se găsește chiar în apele din Marea Neagră. Gustul său este unul aromat, iar prețul deloc piperat.
Zărganul este un pește care trăiește aproape de suprafața apei. De altfel primăvara el migrează către țărmul românesc. Nu e ușor de prins, astfel că șansele să capturezi un astfel de pește cu undița sunt destul de mici.
Zărganul are oasele de culoare verde aprins, iar deși mulți se tem de acest lucru, adevărul este că peștele are o carne gustoasă, iar substanța verde pe care o conține nu alterează deloc aroma sau proprietățile.
Peștele nu e doar mai ieftin decât somonul ci și foarte sănătos. Poate fi consumat regulat, chiar de și de trei ori pe săptămână. Este bogat în vitamina D, dar și în acizi grași Omega-3, fiind recomandat pentru întărirea sistemului imunitar.
În același timp, zărganul e bogat în nutrienți, dar și în vitamina B și alte minerale. Spre exemplu, peștele conține magneziu, potasiu, seleniu, calciu, dar și fier și fosfor.
Dincolo de oasele sale verzi, de care mulți se sperie, peștele are o formă autentică. Mai exact, zărganul este destul de lung și poate ajunge chiar și la 70 de centimetri. Pe de altă parte, spre deosebire alți pești, acesta este foarte subțire, iar gura sa are dinți ascuțiți și mici.
Peștele este unul flexibil, iar înotătoarele sunt poziționate la o distanță destul de mare unele de altele. În ceea ce privește culoarea, în general, zărganul poate fi verde-albăstrui, iar abdomenul argintiu.
Chiar și așa, cele mai interesante rămân oasele, care sunt în totalitate verzi. De altfel acesta este singurul pește din Marea Neagră care are oase de o asemenea culoare deosebită.
După cum spuneam mai sus, în ciuda beneficiilor sale și gustului aromat, peștele este mai ieftin decât somonul chiar și de 4 ori. Îl poți găsi în marile magazine, iar în plin sezon chiar și la pescari.
Zărganul poate fi comandat însă și online. Pe unele site-uri, 500 de grame de pește întreg, congelat, costă 28,33 lei, la reducere. În general prețul însă este de peste 30 de lei. Mai există de asemenea și zărgan eviscerat, iar prețul pentru un kilogram este de 76 lei.
La polul opus, somonul este cu mult mai scump. Spre exemplu, dacă vrei să cumperi din marile magazine un kilogram de file de somon, pregătește-te să scoți din buzunar și peste 120 de lei.