Life

Peștele pe care nu e bine să îl mănânci dacă suferi de această boală. E bogat în sodiu și îți poate aduce mari probleme

Deși în general peștele este un aliment sănătos, se pare că există și excepții. Unele tipuri de pește, spre exemplu, sunt bogate în sodiu.
09.05.2025 | 09:32
Pestele pe care nu e bine sa il mananci daca suferi de aceasta boala E bogat in sodiu si iti poate aduce mari probleme
Peștele pe care nu e bine să îl mănânci dacă suferi de această boală. Sursă foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Dacă suferi de probleme la inimă, inclusiv tensiune arterială mare, ar fi bine să nu mănânci peștele bogat în sodiu. Deși este destul de delicios, specialiștii trag un semnal de alarmă cu privire la riscuri.

Peștele pe care să nu-l mănânci dacă ai probleme cu tensiunea aterială

Peștele este în general un aliment sănătos, bogat în acizi grași omega-3. Are beneficii uimitoare pentru organism și din fericire chiar avem de unde alege, având în vedere că există o mulțime de tipuri de pește în comerț.

ADVERTISEMENT

Sunt persoane care preferă peștele proaspăt, pe care să-l facă la grătar, în tigaie, ori la cuptor. Alte persoane preferă peștele în saramură direct, ori chiar peștele afumat care are o aromă aparte.

Adevărul este însă că dacă ai probleme cu tensiunea arterială, ar fi bine să nu mănânci peștele afumat. Acesta conține cantități mari de sodiu care cresc tensiunea arterială, spune nutriționistul Dr. Sheena Bhagiruti.

ADVERTISEMENT

Peștele uscat și afumat are într-adevăr proteine, dar și nutrienți. Pe de altă parte, el conține foarte multă sare. Ulterior, cine datorită sodiului, corpul reține apă, iar aceasta pune presiune pe pereții vaselor de sânge.

„Când mâncăm sare, corpul reține apa. Când mâncăm prea mult, apa suplimentară din sânge pune presiune pe pereții vaselor de sânge, ridicând tensiunea arterială”, spune expertul.

ADVERTISEMENT

La ce să fim atenți când cumpărăm pește afumat

Și totuși în ce condiții poți să mănânci peștele afumat fără să îți facă rău? Specialistul spune că e bine să verificăm eticheta. Dacă într-adevăr avem poftă de un astfel de aliment, ar fi bine să știm cât de multă sare conține, de fapt.

ADVERTISEMENT

„Pentru a controla mai bine aportul de sare, verificați etichetele alimentelor și evitați alimentele bogate în sare, în special cele care conțin 1,5 g sau mai mult la 100 g”, a mai completat aceasta.

Ce alternative există? Iubitorii de pește pot consuma fie pește proaspăt, fie pește la conservă. De preferat rămân însă peștii proaspeți, care nu conțin adaos de sodiu ori alte condimente și care se prepară ușor.

Codul proaspăt, știuca, ori merluciul sau somonul pot fi o alegere bună, spre exemplu. Iar în special persoanele care se confruntă cu probleme de sănătate ar fi bine să țină cont de aceste recomandări pentru a nu-și pune viața în pericol.

„Dacă ignorați această recomandare, puteți provoca apariția edemului. Acest lucru nu este periculos pentru persoanele sănătoase, dar cei care au probleme cu rinichii, hipertensiune arterială sau sânge gros nu ar trebui să ignore acest sfat. În caz contrar, condiția poate deveni mai complicată și chiar poate duce la un accident vascular cerebral”, completează expertul.