Life

Peștele pe care nu trebuie să-l prăjești, altfel îi vei strica tot gustul. Secretul unui chef celebru: “Mai bine îl gătiți la cuptor”

Acesta este peștele pe care nu ar trebui să-l prăjești. Dacă faci asta, îi vei strica tot gustul. Secretul unui bucătar celebru.
17.02.2025 | 08:28
Pestele pe care nu trebuie sal prajesti altfel ii vei strica tot gustul Secretul unui chef celebru Mai bine il gatiti la cuptor
Ce pește nu ar trebui prăjit. Sursa foto: Freepik/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un chef renumit a spus care este peștele ce nu ar trebui prăjit, deoarece gustul acestuia nu va mai fi același. În plus, textura va fi afectată. Care este, însă, cel mai potrivit mod de gătire?

Peștele pe care nu e bine să-l prăjești. Îi vei strica gustul dacă faci asta

Peștele este un aliment cu multe beneficii pentru sănătate, care poate fi preparat în diverse moduri. Deși prăjirea este cel mai simplu și mai rapid mod de a-l găti, nu este potrivit pentru toate speciile de pește.

ADVERTISEMENT

Chef Joseph Hadad a explicat de ce nu ar trebui să prăjești anumite specii de pește. În afară de faptul că anumite specii s-ar usca, nici nu ar mai avea același gust.

Somonul este un pește foarte consumat, însă nu ar trebui niciodată prăjit în ulei, dar nici pané. Este cel mami bine să-l găsești la cuptor, la aburi sau pe grătar. În general, peștii care au fileuri mai groase se vor usca în timpul prăjirii.

ADVERTISEMENT

De altfel, peștii care au multe grăsimi naturale nu trebuie prăjiți întrucât vor deveni mai grei pentru digestie. În același timp, din cauza grăsimilor naturale, nu se va mai obține acea crustă crocantă.

“Peștii cu fileuri mai groase au tendința să se usuce în procesul de prăjire, în vreme ce cei mai firavi se comportă mai bine.

ADVERTISEMENT

De asemenea, este păcat să pui la prăjit peștii plini de grăsimi naturale, pentru că de multe ori vor deveni prea grei pentru digestie în acest fel. În plus, grăsimile naturale vor împiedica obținerea crustei crocante dată de prăjire în general.

ADVERTISEMENT

Somonul, printre cei mai populari pești peste tot în lume, nu se pretează prea bine prăjirii, nici direct în ulei, nici pané. Mai bine îl gătiți la cuptor sau la aburi, ori direct pe grătar, pentru a-i scoate în față calitățile”, a scris chef Joseph Hadad pe blogul său.

Ce alți pești nu ar trebui prăjiți

De asemenea, nici macroul, un alt pește gras, nu ar trebui prăjit din cauza texturii sale delicate. Inclusiv gustul acestui pește ar fi afectat în procesul de prăjire.

“În aceeași situație este și macroul, un pește foarte gras, dar care, pe deasupra, are și o textură foarte delicată, care îl va face să se dezintegreze la prăjire.

Plus gustul foarte puternic, ce este întărit prin acest proces. Pe plită sau la cuptor este cea mai bună variantă pentru macrou, iar pentru aroma intensă, puteți asocia capere sau hrean la servire”, a mai scris cunoscutul bucătar.

Somnul, care este tot un pește gras, nu trebuie prăjit. Cel mai bine este să fie gătit la cuptor, alături de legume, pentru a te bucura de gustul acestuia. Peștele spadă este pretențios și se usucă dacă nu e gătit corect, lucru care se întâmplă adesea la prăjire.

Pe de altă parte, există câțiva pești pe care îi poți prăji fără probleme. Crapul este un bun exemplu în acest sens și poate fi prăjit. Totodată, și păstrăvul poate fi gătit în numeroase moduri, inclusiv prin prăjire.

“Pentru prăjit, însă, nu pot să nu menționez regele peștilor prăjiți din România, crapul. Acesta este, oricum, foarte versatil, și dacă îți plac peștii de apă dulce, modurile în care îl poți găti sunt foarte variate.

Și păstrăvul este foarte popular și potrivit prăjirii. Acesta se asociază bine cu legumele la grătar sau o salată proaspătă, nu doar cu cartofi”, a continuat chef Joseph Hadad.

Tags: