Peștele pe care îl poți mânca în fiecare săptămână te ajută să ai o viață lungă. Acesta este bogat în vitamine, minerale și are beneficii uimitoare pentru organism. Totodată, este și delicios.
Somonul este peștele care te ajută să ai o viață mai lungă dacă e consumat regulat. Într-adevăr, este un pește ceva mai scump, însă are și beneficii pe măsură. În primul rând somonul este o sursă deosebit de bogată în acizi grași omega-3, care sunt esențiali pentru sănătatea inimii și a creierului.
În același timp, acești acizi grași ajută la reducerea inflamației și îmbunătățesc circulația sanguină. Ei oferă și protecție împotriva bolilor cardiovasculare. Acizii grași omega-3 sunt esențiali și pentru funcționarea optimă a creierului.
Aceștia pot contribui la prevenirea declinului cognitiv. În același timp, consumul regulat de somon este asociat cu un risc mai scăzut de boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer, și poate sprijini concentrarea și memoria.
Somonul nu doar că te ajută să ai o viață mai lungă, dar conține vitamine și minerale care ajută la menținerea sănătății pielii. Acizii grași omega-3 au efecte antiinflamatorii, care pot ajuta la reducerea afecțiunilor pielii. De asemenea, somonul este o sursă bună de vitamina D, care joacă un rol important în menținerea pielii sănătoase.
Dr. Neena Chandrasekaran, specialist în medicină pulmonară, a vorbit despre efectul pe care îl are un consum regulat de somon. Acesta poate fi adăugat în meniul săptămânal de două ori.
„Consumul de pește, în special pește gras de aproximativ două ori pe săptămână poate fi asociat cu un risc redus de mortalitate, inclusiv boli cardiovasculare și toate cauzele de mortalitate”, a punctat aceasta.
Totodată, specialistul vorbește și despre un studiu conform căruia bărbații care mănâncă mai mult de 35 g de pește au un risc cu 42% mai mic de a avea un atac de cord. „American Heart Association, recomandă consumul de pește și grăsimi nesaturate de cel puțin două ori pe săptămână pentru o sănătate mai bună”, a completat specialistul.
O recomandare importantă însă e faptul că somonul nu trebuie consumat în cantități mari. „Consumul de pește are beneficii. Cu toate acestea, este important să știți că peștele are mercur, care poate fi toxic și în cantități mari”, transmite medicul, conform Express.
Astfel, dacă adăugăm somonul în dieta noastră de maxim două ori pe săptămână nu doar că vom avea o viață mai lungă, dar ne bucurăm și de multe alte beneficii. Iar avantajul este că peștele poate fi inclus ușor în rețete.
Somonul poate fi gătit într-o varietate de moduri, inclusiv la grătar, fiert, copt sau în preparate precum salate și supe. Important este însă să optezi pentru somon proaspăt sau congelat de calitate superioară.
Persoanele care preferă somonul afumat însă, ar fi bine să fie atente. E recomandat ca acesta să fie consumat în cantități cât mai mici, având în vedere că este bogat în sare.