Life

Peștera din România care poate fi vizitată doar o dată pe an. De o rară frumusețe, este una dintre cele mai importante din lume

Una dintre cele mai mari și mai spectaculoase peșteri din România se poate vizita o singură dată pe an. Unde se află și care este motivul pentru care turiștii nu au voie mereu.
27.07.2022 | 16:32
Pestera din Romania care poate fi vizitata doar o data pe an De o rara frumusete este una dintre cele mai importante din lume
Peștera din România de o frumusețe incredibilă. Poate fi vizitată doar o dată pe an. Sursa foto: Instagram. Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Topolnița se află la 30 de kilometri de Drobeta Turnu Severin și este una dintre cele mai frumoase din lume. În momentul de față este sub administrarea Academiei Române, este protejată și poate fi vizitată o singură zi pe an.

Peștera din România de o frumusețe incredibilă. Poate fi vizitată doar o dată pe an

Peștera este a doua ca lungime din țara noastră. Rezervația speologică are o lungime de aproape 11 km și însumează aproximativ 25 km de galerii. Face parte din Geoparcul Platoul Mehedinți și se află pe locul 17 în lume.

ADVERTISEMENT

Topolnița are săli uriașe, cascade și roci imense care plutesc deasupra capului. Formațiunile te uimesc din prima clipă în care ajungi în județul Mehedinți. Are o altitudine absolută de 434 m și relativă de 84 m.

De asemenea, peștera gigantică merită explorată pentru raritatea sa și pentru frumusețea spectaculoasă. Are galerii dispuse pe patru etaje: două fosile, unul subfosil şi altul activ, ca urmare a acţiunii apei din trei pâraie.

ADVERTISEMENT

Totodată, speologii au împărțit-o în mai multe sectoare, cel mai important din punct de vedere arheologic fiind sectorul Peştera Femeii, din care se ajunge în Culoarul Liliecilor şi apoi în Culoarul Vetrelor.

Potrivit a1.ro, în acele zone au fost identificate vetre de foc ce datează din neolitic, din epoca dacică şi din cea medievală. Tot acolo au fost găsite materiale ceramice sau piese de metal, peștera fascinând oamenii din întreaga lume.

ADVERTISEMENT

Peștera Topolniţa, deschisă o singură zi pe an. Când poate fi vizitată

Peștera Topolnița este deschisă o singură dată pe an, în ziua în care își sărbătorește ziua numelui. Motivul pentru care a fost luată această decizie de specialiști este faptul că încă se fac cercetări în zona respectivă.

Iubitorii de natură și de munte pot ajunge în județul Mehedinți undeva în luna noiembrie. Rezervația speologică adună oameni din lumea întreagă, care rămân fascinați de frumusețea sa.

ADVERTISEMENT

Traseul nu are un grad de dificultate ridicat și este perfect pentru o aventură incredibilă, care îți taie răsuflarea. Este un loc care testează toate limitele și de care turiștii vin încărcați cu energie pozitivă.

ADVERTISEMENT