News

Peștera din România folosită de femei ca să își ușureze munca. Ce se întâmpla, de fapt, aici

Un loc deosebit din România are o legendă aparte. Se spune că această peșteră a fost folosită de femei ca să își ușureze munca. Unde se află aceasta
01.06.2025 | 18:01
Pestera din Romania folosita de femei ca sa isi usureze munca Ce se intampla de fapt aici
Peștera din România folosită de femei ca să își ușureze munca. Foto: itinerant.ro
ADVERTISEMENT

Peștera Muierilor, sau Peștera Muierii este cunoscută pentru legenda sa, ce viza femeile. Pentru a o vizita, turiștii trebuie să meargă în comuna Baia de Fier, Județul Gorj.

Legenda peșterii din România

Peștera are o lungime de 7.000 de metri dispusă în patru niveluri. La 40 de metri înălțime se află etajul superior amenajat special pentru turiști, cu o lungime de 573 de metri.

ADVERTISEMENT

Cei care merg să viziteze acest punct pot vedea Domul Mic, ce are un aspect asemănător unei cupole gotice format prin precipitarea milenară a calcitei. De asemenea, turiștii pot vizita și alte încăperi, precum Sala Altarului, Valul Altarului, Amvonul, Candelabrul Mare și imaginea Stâncii Insângerate denumită datorită scurgerilor oxidului de fier, conform infoghidromania.com.

Alte câteva atracții sunt Vălul Muierii, Bazinele Mari, Cascadele împietrite, Dantela de Piatră, Poarta, Sala cu Guano și Sala Turcului, relatează sursa menționată.

ADVERTISEMENT

Resturi scheletice de urși, lei, hiene, vulpi, lupi, capre sălbatice și mistreți au fost găsite în Galeria Urșilor, iar în Sala Musteriana au fost găsite multe obiecte ce aparțin culturilor de dinaintea erai noastre.

În 1952 au fost descoperite fragmente osoase, ce proveneau, probabil, de la trei persoane diferite. Cercetătorii au spus despre un craniu că ar fi aparținut unei femei și că avea o vechime de circa 30.000 de ani.

ADVERTISEMENT

Astfel, când vorbim de Peștera Muierilor, ne putem aminti de două legende. Una spune că atunci când bărbații plecau să apere teritoriul, femeile luau copiii şi bătrânii pentru a se adăposti în peşteră.

ADVERTISEMENT

O alta spune că, în zilele de secetă ale verii, femeile se aşezau să toarcă la ieşirea sudică a peşterii, unde aerul sufla din interior, uşurându-le munca de răsucit a firului. De asemenea, pătrundeau în interior şi îşi puneau inul şi cânepa la muiat în gururile cu apă, relatează newsweek.ro.

Pentru a vizita acest obiectiv, turiștii trebuie să scoată din buzunare de la 10 la 20 de lei. Elevii și pensionarii achită suma de 10 lei, iar adulții plătesc 20 de lei. Pentru a cumpăra bilet, trebuie să te prezinți la casa de bilete cu 10 minute înainte de ora de intrare. Este important să verificați și aceste intervale de timp.