Life

Peștera din România în care ar fi fost sanctuarul lui Zamolxis. Se poate ajunge la ea doar pe apă

Peștera cu comori ascunse din România. Aici ar fi fost sanctuarul lui Zamolxis, în cinstea căruia se făceau sacrificii. Se poate ajunge la ea doar pe apă.
13.05.2024 | 14:26
Pestera din Romania in care ar fi fost sanctuarul lui Zamolxis Se poate ajunge la ea doar pe apa
Ce spun legendele despre comorile ascunse din Peștera Veterani. Foto: Facebook/Canva. Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Peștera Veterani sau Peștera Veteranilor este unul dintre faimoasele obiective de pe Clisura Dunării. Este o peşteră puțin neobișnuită pentru atracțiile turistice din țara noastră, deoarece intrarea în această peșteră se face doar pe apă.

Peștera ascunsă din România. Se poate ajunge la ea doar pe apă. Ce spun legendele despre comorile ascunse

Accesul în peștera Veterani, peștera ascunsă din România, este ușor atipic. Grota este situată la o înălţime de circa 70 de metri deasupra apei și poate fi vizitată doar cu barca. Legendele spun că peștera este locul multor comori ascunse.

ADVERTISEMENT

Mulți aventurieri susţin că vestitul tezaur din argint al împărătesei Mariei Tereza aparţinând Imperiului Austro – Ungar sau comorile ţarului sârb Obrenovici ar fi ascunse în această cavernă închisă cu stânci.

Legendele spun că în vremea lui Cuza, Obranovici, prinţul Serbiei, a trecut prin România cu 80 de cai cu saci plini cu aur. Comoara ar fi fost ascunsă undeva, la noi în țară. Pentru a se păstra secretul, toți soldaţii sârbi care au adus această comoară au fost omorâţi. Se mai spune că singurul indiciu al locului unde se află comoara, este o piatră pe care este încrustat un şarpe.

ADVERTISEMENT

Se mai vorbeşte şi despre comorile neamului Basarab, ale stareţului Nicodim. O parte din aceasta a fost folosită pentru a construi mănăstirea de la Tismana, iar restul comorii ar fi ascuns într-o peşteră din Clisura Dunării.

Peștera Veterani mai este cunoscută și ca „Peştera din Pînza Curii“ sau „Peştera Piscabara”, iar numele de Veterani vine de la aghiotantul lui Ianovici, comandantul armatei austriece cantonate la Caransebeş, cel care a refortificat peştera la sfârşitul sec. al XVII-lea. Peștera este destul de îngustă, cu 40 de metrii lățime și 173 de metri lungime.

ADVERTISEMENT

Peștera Veterani, un altar pentru Zamolxis. Se făceau sacrificii pentru zeul dacilor

Alte legende spun că această peșteră era un altar unde dacii se închinau lui Zamolxis. Altarul era luminat printr-o „fereastră” naturală. În cinstea lui, dacii sacrificau păsări și alte animale, drept ofrandă pentru zeul suprem. Povestea pare să fie confirmată de cantitatea mare de oase de păsări și alte animale, găsite de arheologi în interior.

De-a lungul anilor, grota a fost folosită în numeroase scopuri. Romanii utilizau acest loc pentre a supraveghea navigația pe fluviu, iar turcii au folosit-o ca refugiu în urma atacurilor.

ADVERTISEMENT

Prin anul 1400, Imperiul Austriac a ridicat aici o fortăreaţă, pentru a face față amenințării Imperiului Otoman. În 1692, fortăreaţa a fost condusă de generalul austriac de origine italiană, Friedrico Veterani, de unde i-a rămas și numele „Veterani”.

Se pare că turcii au atacat fortificaţia militară dar austriecii, conduşi de Veterani, un grup de 250 de soldați, au rezistat eroic timp de 45 de zile. În final, din cauza lipsei de apă, hrană și muniție, soldații austrieci s-au predat. În zilele noastre, pentru a celebra contribuția soldaților austrieci la notorietatea peșterii, veți observa câteva manechine îmbrăcate în uniforme austriece.

Peştera a servit și ca adăpost pentru haiduci, în perioada celor două războaie mondiale, fiind folosită pentru depozitarea muniției și a hranei.

ADVERTISEMENT
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a...
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a cheltuit-o la dineul Generației de Aur
Udrea comentează cazul Coldea: Stăpânul Cătușelor iese pe ușa DNA. Sper că va...
Udrea comentează cazul Coldea: Stăpânul Cătușelor iese pe ușa DNA. Sper că va duce și la căderea lui Kovesi
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Reacţia unui turist din UK care a vizitat pentru prima dată locul din...
Reacţia unui turist din UK care a vizitat pentru prima dată locul din România unde soarele "răsare" de două ori: "Fascinant"
Cu ce se poate ocupa fiul Romaniţei Iovan, la doar 17 ani: La...
Cu ce se poate ocupa fiul Romaniţei Iovan, la doar 17 ani: La 2-3 dimineața, mi-a venit ideea. M-am băgat în ceva greu
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile...
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile cu ținuta ei fac acum înconjurul internetului / Foto
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul...
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul voia sa candideze pentru funcția de primar
Serviciul militar obligatoriu. Legea va fi adoptată după alegeri
Serviciul militar obligatoriu. Legea va fi adoptată după alegeri
Doliu în Generaţia de Aur la câteva ore după meciul de retragere. Anunţul...
Doliu în Generaţia de Aur la câteva ore după meciul de retragere. Anunţul trist, în urmă cu puţin timp
Cum și când să cumperi cireșe? Expert în horticultură: „Cireșele de mai sunt...
Cum și când să cumperi cireșe? Expert în horticultură: „Cireșele de mai sunt de «poftă», nu au gustul celor de iunie. Mai mult, ce găsești acum pe tarabă sunt din import”
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe...
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe mama acestor Sterpi la Măruță. A crescut niște animale”