Peștera misterioasă din România. Are o energie aparte, iar în trecut, a fost folosită pe post de refugiu. Unde se află și ce anume o face specială.
Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că natura ne surprinde la orice pas. Țara noastră are multe comori, iar unele dintre ele sunt de-a dreptul speciale. Este și cazul unei peșteri situate la marginea orașului Petroșani.
Peștera Bolii, căci despre ea este vorba, este o peșteră uimitoare. Este situată la peste 700 de metri altitudine și este un loc pe care niciun turist ajuns în Hunedoara nu ar trebui să îl rateze.
Numele peșterii este unul care stârnește controverse. Contrar așteptărilor, nu are niciun fel de legătură cu vreo boală, ci este strâns conectat cu istoria locului.
În trecut, pământul din jurul peșterii aparținea unui familii de nobili, familia Bolia. De-a lungul timpului, peștera nu a fost un simplu peisaj al naturii, ci și un punct strategie pe harta din zonă.
În timpul invaziilor tătare și otomane, Peștera Bolii a fost un loc de refugiu. Ba mai mult, se pare că a fost ”acasă” pentru popoarele din perioada Paleoticului. Cercetătorii au descoperit aici diverse unelte din piatră și vase de lux care atestă rolul peșterii în preistorie.
Peștera Bolii oferă un spectacol impresionant tuturor celor care o vizitează. Galeria principală, înaltă de 10 metri și lată de 20 de metri, poate fi străbătură de turiști fără nicio problemă.
Subteranul peșterii ascunde adevărate comori vizuale. Stalactitele și stalagmitele au diverse forme, iar luminile care le înconjoară fac ca totul să pară desprins dintr-o poveste. Peisajul este completat de susurul râului Jupâneasa, care curge lent de-a lungul peșterii.
Există numeroase legende legate de Peștera Bolii, însă, cea mai cunoscută este cea a Jupânesei. Se spune că, în perioada geto-dacilor, toate pământurile din jurul peșterii aparțineau unei femei frumoase pe care oamenii o numeau Jupâneasa.
Iubitul domniței era plecat la război. Jupâneasa își dorea ca acesta să se întoarcă din război și se ruga în fiecare zi la icoana Fecioarei Maria, apărută pe o stâncă din peșteră. La un moment dat, Fecioara Maria a decis să o transforme pe domniță într-un pârâu. Se spune că apa lui este mereu în căutarea iubitului.
Icoana Fecioarei Maria la care s-a rugat domnița este vizibilă și în ziua de azi. Aceasta a apărut într-un mod misterios pe una dintre stânci și o înfățișează pe Fecioara Maria cu pruncul Iisus în brațe. Se spune că, de îndată ce ajungi în fața ei, este imposibil să nu simți energia aparte a locului.
Peștera Bolii este un loc cu o încărcătură aparte. Drept dovadă, este un punct de reper de harta locurilor energetice din România.