Un pesticid interzis în Uniunea Europeană va fi folosit în România. Insecticidul neonicotinoid, Cruiser 350 FS, are un impact negativ în cazul albinelor și duce inclusiv la uciderea lor.
Publicația Politico a scris despre decizia României de a aproba utilizarea acestor pesticide, precizând că „sfidează legislația UE și pune la încercare fermitatea Bruxellesului”. Măsura contrazice hotărârea CJUE care nu permite astfel de derogări.
Curtea de Justiție a Uniunii Europene a interzis încă din ianuarie 2023 aceste abateri, care sunt împotriva legislației UE. Politico arată că există o „ruptură tot mai evidentă între București și autoritățile UE” referitoare la respectarea normelor de mediu.
Ministerul Agriculturii a hotărât să aprobe folosirea pesticidului Cruiser 350 FS, în 2025, urmând să fie utilizat de fermieri pentru culturile de porumb și floarea-soarelui. Pe lângă Cruiser 350 FS, a fost dat acordul și pentru utilizarea altor substanțe chimice interzise.
Oficialii de la București spun că decizia a fost luată în contextul infestării „severe de dăunători” și din cauza presiunilor economice. Fermierii se află în fața unor amenințări din partea dăunătorilor din sol.
Culturile pot fi distruse, iar cheltuielile pentru reînsămânțare sunt astfel mai ridicate. Fermierii spun că fără tratamente precum neonicotinoidele se confruntă cu pierderi imense.
Însă, aceste pesticide pot avea un impact devastator asupra polenizatorilor. Conform studiilor, populațiile de albine scad după utilizarea lor. Astfel, Uniunea Europeană a decis să interzică folosirea în aer liber a pesticidului Cruiser 350 FS.
Deși alte state, precum Franța și Belgia, au respectat legislația UE, România a continuat să aprobe utilizarea de urgență a acestor insecticide, în ultimii doi ani, dar și în 2025.
Conform Politico, Comisia Europeană nu a fost notificată oficial în legătură cu aceste derogări din România. Însă, purtătoarea de cuvânt Eva Hrncirova a transmis că sunt discuții privind aceste subiecte în Comitetul Permanent pentru Plante, Animale, Alimente și Furaje.
Pe de altă parte, Ministerul Agriculturii a transmis, pentru sursa citată, că derogările sunt „necesare și legale”. Oficialii români spun că nu există alternative în cazul rezolvării problemelor privind infestările severe de dăunători. Ministerul a precizat că legislația UE permite „autorizări de urgență în circumstanțe speciale”.