News

Pesticide în roșii. Diferența între tomatele crescute natural și cele „turbo”

Pesticide: pericol în sezonul roșiilor românești. Multe tomate sunt crescute accelerat cu substanțe, pentru un profit mai rapid.
04.06.2023 | 22:46
Pesticide in rosii Diferenta intre tomatele crescute natural si cele turbo
Unii producători cresc accelerat roșiile folosind diferite substanțe, hormoni și persticide / Foto: Inquam Photos
ADVERTISEMENT

Pesticide în roșiile românești. Specialiștii spun că este la îndemână verificarea dacă o roșie a crescut normal sau accelarat, cu ajutorul pesticidelor. Peste 1.000 de pesticide sunt folosite în întreaga lume pentru a preveni deteriorarea sau distrugerea alimentelor de către dăunători.  Dar ficare pesticid are proprietăți și efecte toxicologice diferite.

Pesticide, hormoni, chimicale

Roșiile, în general orice legumă sau fruct, cresc mai repede dacă sunt hrănite cu chimicale: adică cu hormoni de creștere și cu pesticide. Cele mai arătate cu degetul sunt roșiile așa numite țuguiate, datorită formei lor specifice.În căutarea profitului, cultivatorii nu ezită să accelereze creșterea legumelor folosind substanțe ce pot fi dăunătoare omului.

ADVERTISEMENT

Reziduri de pesticide în alimente

În prezent, știm că pesticidele sunt periculoase nu numai pentru mediu (poluarea solului, impactul asupra faunei sălbatice etc.), ci și pentru sănătate (substanțe cancerigene sau mutagene, perturbatori endocrini etc.) OMS (Organizația Mondială a Sănătății) recunoaște că alimentele reprezintă principala sursă de expunere la reziduurile de pesticide.

Pesticide: roșii crescute „turbo”

Specialiștii spun că se pot vedea diferențele între o roșie crescută natural și una crescută „turbo”. ”În momentul în care o roșie este maturată forțat, atunci interiorul este clar verde, necopt. Mai mult decât atât, acea excrescența spune că acea floare a fost stimulată chimic”, a declarat președintele Asociației Naționale a Producătorilor de legume, Cristi Rusu, pentru Antena3 CNN.

ADVERTISEMENT

Specialiștii atrag atenția cunoașterii producătorului de roșii și trasabilității producției, pentru ca roșiile să fie consumate cu încredere. ”Dacă știm producătorul, trasabilitatea producției, sigur putem consuma cu încredere. Sau să luăm din magazine unde producția este certificată”, potrivit cercetătorului Costel Vânătoru.

Atenție la lipsa de semințe

Un alt detaliu important la roșii, dar și la mere, sunt semințele, mai exact lipsa lor. ”Dacă suntem în piață și putem tăia tomata respectivă, trebuie să aibă semințe, să aibă zeamă. Nu are nici zeamă, are mirosul plăcut, dar semințele nu sunt independente. Sunt forțate!”, potrivit Lygiei Alexandrescu, nutriționist.

ADVERTISEMENT

„Nu cumpărăm din colțul străzii”

Un alt sfat de urmat este consumul legumelor și frunctelor în funcție de sezonul lor specific (mijlocul lunii iunie în cazul roșiilor). ”Nu cumpărăm de la colțul străzii, nu cumpărăm de lângă piață, nu din fața porții. Nu avem nicio garanție, iar din piață cumpărăm exclusiv de la cei care au certificatul de producător” , spune Sorin Mierlea, președintele Info Cons, organizație pentru protecția consumatorilor.

Pot persista în sol și în apă ani de zile

Pesticidele sunt utilizate pentru a proteja culturile de insecte, buruieni, ciuperci și alți dăunători.
Pesticidele sunt potențial toxice pentru oameni și pot avea efecte cronice și acute asupra sănătății, în funcție de nivelul și calea de expunere.

Unele dintre cele mai vechi și mai puțin costisitoare pesticide pot persista în sol și în apă timp de ani de zile. Utilizarea în agricultură a multora dintre acestea a fost interzisă în țările dezvoltate, dar continuă în multe țări în curs de dezvoltare.

ADVERTISEMENT

ONU: Limite maxime privind reziduurile de pesticide

Persoanele a căror expunere la pesticide prezintă cele mai mari riscuri pentru sănătate sunt cele care intră în contact cu aceste produse la locul de muncă, acasă sau în grădinile lor. Totuși, pesticidele joacă un rol major în producția de alimente.

Ele ajută la menținerea sau la creșterea randamentelor și pot crește numărul de culturi eșalonate pe an care pot fi cultivate pe aceeași suprafață de teren. Acest lucru este deosebit de important pentru țările care se confruntă cu penuria de alimente. Pentru a proteja consumatorii de efectele nocive ale pesticidelor din alimente, OMS examinează datele și elaborează limite maxime de reziduuri de pesticide acceptate la nivel internațional.

Pesticide vs consum bio

Prima alternativă pentru evitarea pesticidelor constă în consumul de fructe și legume cultivate în sistem ecologic (bio) sau prin metode de agricultură integrată. Aceste metode interzic pesticidele în favoarea unor metode de cultivare mai tradiționale și mai puțin intensive, bazate pe pregătirea solului, pe utilizarea protecției mecanice , pe utilizarea de amestecuri naturale, pe adoptarea biocontrolului sau pe utilizarea așa numitor „biopesticide”. Evident, fructele și legumele bio vor costa mai mult decât cele stropite sau tratate.

 

Viitorii miri, îngroziţi cu gândul la
Viitorii miri, îngroziţi cu gândul la "taxa pe darul de nuntă". Ciolacu explică impozitul de 70% pe veniturile nejustificate
Cum l-a prins DNA în flagrant pe Dumitru Buzatu: a fost trădat la...
Cum l-a prins DNA în flagrant pe Dumitru Buzatu: a fost trădat la o partidă de pescuit de omul lui de casă, Farmazon, regele asfaltului din Vaslui
Caroline Wozniacki a făcut lumină în cazul declarațiilor despre cazul Simonei Halep:
Caroline Wozniacki a făcut lumină în cazul declarațiilor despre cazul Simonei Halep: "Pentru a fi absolut clar!"
Anamaria Prodan a recunoscut ce şi-a dorit Flavius Nedelea, iar ea nu a...
Anamaria Prodan a recunoscut ce şi-a dorit Flavius Nedelea, iar ea nu a putut să îi ofere. Motivul real al despărţirii
Unul dintre cei mai controversați voievozi români. Demn de tragediile lui Shakespeare, este...
Unul dintre cei mai controversați voievozi români. Demn de tragediile lui Shakespeare, este urmaș al lui Ștefan cel Mare
ADIO, BRUCE WILLIS! A venit anunțul trist. Câtă durere...
ADIO, BRUCE WILLIS! A venit anunțul trist. Câtă durere...
VIDEO Judecătoarea care a apărut pe jumătate goală într-o audiere virtuală: „Sunt singura...
VIDEO Judecătoarea care a apărut pe jumătate goală într-o audiere virtuală: „Sunt singura femeie care nu are dreptul să poarte costum de baie”
Ei sunt adevărații câștigători de la Vocea României. Nu au plecat cu marele...
Ei sunt adevărații câștigători de la Vocea României. Nu au plecat cu marele premiu, dar sunt auziți pe toate posturile de radio
România în Schengen. E vestea anului: Mișcarea pregătită de Austria
România în Schengen. E vestea anului: Mișcarea pregătită de Austria
Cum a reacționat Gigi Becali când o tânără i-a bușit bolidul de 500.000...
Cum a reacționat Gigi Becali când o tânără i-a bușit bolidul de 500.000 de euro. Reacția lui a devenit virală pe rețelele de socializare
Livia, fosta lui Bordea, s-a întors în căminul conjugal cu branula în mână....
Livia, fosta lui Bordea, s-a întors în căminul conjugal cu branula în mână. Vizibil slăbită, bruneta a așteptat un taxi
Anul 2024 este, în zodiacul chinezesc, anul Dragonului. Cum ne afectează?
Anul 2024 este, în zodiacul chinezesc, anul Dragonului. Cum ne afectează?