News

Liber la pocnitori și petarde! AUR vrea să elimine restricțiile pentru materialele pirotehnice. Limita de deținere urcă la 100 kg

Un grup de parlamentari AUR, în frunte cu George Simion, a depus un proiect de lege prin care ar fi eliminate o mare parte din restricțiile impuse accesului populației la petarde și artificii.
19.01.2022 | 10:01
Liber la pocnitori si petarde AUR vrea sa elimine restrictiile pentru materialele pirotehnice Limita de detinere urca la 100 kg
Proiectul de lege inițiat de George Simion ar da dreptul fiecărei persoane să dețină până la 100 kg de petarde/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Disputa legată utilizarea petardelor și artificiilor în timpul sărbătorilor de iarnă riscă să intre într-o nouă fază, după ce copreședintele AUR George Simion a inițiat un proiect de lege prin care ar urma să fie permis accesul populației la materiale pirotehnice mai puternice, iar persoanele fizice să dețină până la 100 de kg de petarde sau artificii.

Proiectul survine la scurtă vreme după ce o petiție online privind interzicerea completă a „pocnitorilor” a strâns aproape 60.000 de semnături, inițiatorii invocând deopotrivă pericolul reprezentat de petarde, disconfortul fonic, precum și stresul provocat animalelor de companie.

ADVERTISEMENT

Teoretic, în momentul de față, pot fi supuse comercializării doar materiale pirotehnice de divertisment din categoria F1, în care sunt incluse artificiile de brad, cele folosite la torturile de nuntă sau alte asemenea. Chiar și acestea nu pot fi vândute persoanelor sub 16 ani. În practică însă, petardele mai puternice pot fi procurate cu ușurință, chiar dacă legea prevede că articolele pirotehnice din categoriile F2 și F3 sunt disponibile doar pentru pirotehniștii autorizați.

O legislație restrictivă, dar nerespectată

Punerea la dispoziție pe piață a materialelor pirotehnice este reglementată de către HG 1102/2014, act normativ în care articolele pirotehnice de divertisment sunt clasificate în patru categorii:

ADVERTISEMENT

a) categoria F1: articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc foarte scăzut şi un nivel de zgomot neglijabil şi care sunt destinate utilizării în spaţii restrânse, inclusiv articolele pirotehnice de divertisment destinate utilizării în interiorul clădirilor cu destinaţia de locuinţă;
b) categoria F2: articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc scăzut şi un nivel de zgomot scăzut şi care sunt destinate utilizării în exterior în spaţii restrânse;
c) categoria F3: articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc mediu, care sunt destinate utilizării în exterior în spaţii deschise vaste şi al căror nivel de zgomot nu este dăunător sănătăţii umane;
d) categoria F4: articole pirotehnice de divertisment de mare risc, cunoscute sub denumirea de “articole pirotehnice de divertisment de uz profesional”, care sunt destinate utilizării exclusiv de către pirotehnicieni şi al căror nivel de zgomot nu este dăunător sănătăţii umane.

Din motive de ordine şi siguranţă publică se interzic deţinerea, utilizarea şi/sau vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile F2 şi F3”, prevede articolul 6 al hotărârii de Guvern.

ADVERTISEMENT

În practică însă, respectarea acestei interdicții este foarte redusă, lucru demonstrat de valul de poluare fonică din orașe cu ocazia sărbătorilor de iarnă din ultimii ani și care i-a exasperat pe proprietarii de animale care se confruntă atacurile de panică ale patrupedelor sau chiar cu situații în care acestea fug de acasă și nu mai sunt recuperate.

AUR propune ca tot românul să poată cumpăra un chintal de pocnitori

Prin proiectul de lege inițiat de către copreședintele AUR George Simon, alături de alți patru deputați ai acestui partid (Antonio Andrușceac, Georgel Badiu, Raisa Enachi, Dumitrina Mirea și Silviu Păunescu), se propune practic legalizarea situației de fapt, o mare parte din restricțiile actuale fiind eliminate. Astfel, materialele pirotehnice din categoria F1 ar urma să poată fi vândute și copiilor mai mari de 12 ani, în timp ce pentru F2 și F3 limitele de vârstă sunt de 16, respectiv 18 ani.

ADVERTISEMENT

Mai mult, cetățenii vor avea posibilitatea legală să acumuleze cantități mari de materiale care conțin substanțe explozive, fără ca măcar să aibă nevoie de autorizație. „Este interzis ca persoanele fizice neautorizate şi operatorii economici neautorizaţi pentru operaţiuni cu articole pirotehnice să deţină o cantitate mai mare de 100 kg masă brută în total, din cele destinate publicului larg”, stipulează articolul 27, alineatul 5, al proiectului de lege inițiat de Simion.

Deși prevederea este formulată ca o interdicție, practic reprezintă o dezlegare la achiziția en-gros de petarde și artificii de către persoane care nu sunt autorizate și care nu au pregătirea necesară pentru transportul și depozitarea unor cantități mari de asemenea materiale. În cazul adoptării legii, s-ar trece de la situația în care nu ai voie să deții nici măcar o petardă, dacă este în categoria F2, la aceea în care poți ține în casă un chintal.

Ca justificare, George Simion și colegii invocă faptul că directiva europeană care reglementează accesul și folosirea materialelor pirotehnice a fost transpusă în legislația națională cu restricții mult mai severe decât în directivă.

Din practică s-a putut observa că aceste măsuri restrictive nu se justifică în contextul concret al ţării noastre, fiind oportun să se adopte în mod fidel regimul propus de directiva amintită în ceea ce priveşte accesul publicului larg la anumite categorii de articole pirotehnice, din perspectiva limitelor de vârstă şi a categoriilor de articole pirotehnice”, se arată în expunerea de motive.

ADVERTISEMENT