News

Petardele, interzise în România. Act adoptat tacit de Senat. Pedepse cu închisoarea pentru cetățenii care nu respectă legea

Conform unui act normativ adoptat tacit în Senat, petardele vor fi interzise în România. Pedepse cu închisoarea pentru cei care nu respectă legea.
06.09.2022 | 21:50
Petardele interzise in Romania Act adoptat tacit de Senat Pedepse cu inchisoarea pentru cetatenii care nu respecta legea
Petardele vor fi interzise în România. Legea, adoptată tacit în Senat. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Numai în noaptea de Revelion de anul trecut, zeci de adulţi şi copii din România au fost grav răniţi de exploziile artificiilor și petardelor.

Petardele vor fi interzise în România. Legea, adoptată tacit în Senat

Pe străzile marilor oraşe din țară, petardele folosite în exces şi fără precauţie au făcut numeroase victime. Pentru a face ca astfel de evenimente să nu mai aibă loc, autoritățile au luat o decizie radicală.

ADVERTISEMENT

Marți, în Senatul României a fost adoptată, tacit, o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii 126/1995 privind regimul materiilor explozive.

Mai exact, se va interzice comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice din categoria P1. Aici sunt incluse şi petardele, relatează Agerpres.

ADVERTISEMENT

Nota privind adoptarea tacită a propunerii legislative, pentru care termenul de dezbatere şi vot s-a împlinit pe 29 iunie, a fost citită în plen de preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu.

Actul aduce modificări legate de articolele pirotehnice care pot fi deţinute şi utilizate de către persoanele care au împlinit 18 ani, precum şi cele care pot fi utilizate pentru organizarea de jocuri de articole pirotehnice.

ADVERTISEMENT

Ce persoane vor putea folosi articolelor pirotehnice din categoria P1

După ce legea va fi promulgată de Palatul Cotroceni, comercializarea articolelor pirotehnice din categoria P1 se va face doar către persoane fizice specializate, mai exact artificieri sau pirotehnicieni autorizaţi sau către persoane juridice autorizate în domeniu.

”Odată cu interzicerea spre comercializare către publicul larg al articolelor pirotehnice din categoria P1, va scădea semnificativ numărul de accidente din perioada sărbătorilor de iarnă.

ADVERTISEMENT

De asemenea, animalele, în special câinii, vor avea mai puţin de suferit în această perioadă critică pentru ele”, spun inițiatorii măsurii.

Propunerea legislativă, care a fost iniţiată de un grup de parlamentari USR, mai prevede ca cetățenii care au împlinit vârsta de 18 ani să poate deţine şi utiliza articole pirotehnice din categoria F1 şi T1. Vorbim de obiecte pirotehnice cu un risc scăzut.

Persoanele care nu respectă legea riscă pedepse cu închisoare de la trei luni la un an sau amendă.

În Parlament, cei aflați în spatele acestei inițiative au prezentat, în expunerea de motive, statisticile Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Astfel, numai în perioada sărbătorilor de iarnă 2021/2022 au fost înregistrate 65 de victime din cauza obiectelor pirotehnice. 84% dintre acestea au fost cauzate de articolele tip ”petardă”.

În următoarea etapă legislativă, actul va fi dezbătut de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

ADVERTISEMENT
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa...
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă...
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă simt ușurată. A fost o luptă atât de lungă”
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de...
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de două ori un drum european
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat...
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat lovitura şi care a ajutat-o să adune o avere fabuloasă
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie...
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
EUROPA intră în RĂZBOI! Decizia Comisiei Europene privind ÎNARMAREA
EUROPA intră în RĂZBOI! Decizia Comisiei Europene privind ÎNARMAREA
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este...
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este acuzat manelistul
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din...
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din Măscurei, Vaslui, se gândește să divorțeze: „Ce să facă și el, singurel, dacă ea nu mai vine!?”
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a...
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a iubit la Palatul Peleș, chiar în fața angajaților