Sporturi

Petre Becheru, campion olimpic la haltere în 1984: “Mi-am zis: «Nu lăsa sportul tău să moară!»”.

29.03.2021 | 21:00
Petre Becheru campion olimpic la haltere in 1984 Miam zis Nu lasa sportul tau sa moara
Petre Becheru, campion olimpic la haltere în 1984: "Mi-am zis: «Nu lăsa sportul tău să moară!»".
ADVERTISEMENT

Petre Becheru este unul dintre cei doi campioni olimpici la haltere din istoria României. Ambii au performat la Jocurile Olimpice din 1984 de la Los Angeles unde au obținut cele mai strălucitoare medalii. 

În episodul 44 al seriei “Olimpicii României” aflăm povestea lui Petre Becheru, cel care avea să cucerească lumea în 1984 la Los Angeles. A câștigat aurul olimpic la ediția în care România avea să dea singurii campioni olimpici la Haltere, Petre Becheru și Nicu Vlad.

ADVERTISEMENT

Petre Becheru, campion olimpic la haltere în 1984! A dominat 10 ani competiția pe plan intern

S-a născut pe 16 mai 1960 la Drăgănești. A început halterele la clubul CSA Steaua sub comanda antrenorului Silviu Cazan, iar în anii 80 a dominat acest sport în limitele categoriei 82,5 kg la nivel național.

A obținut cea mai mare performanță din carieră în 1984 la Jocurile Olimpice de la Los Angeles. A dominat concursul de haltere în limitele categoriei de 82,5 kilograme, reușind să se impună atât la smuls, cât și la aruncat.

ADVERTISEMENT

1984, anul magic! A obținut aurul olimpic și patru titluri mondiale

A ridicat 155 de kilograme la smuls, cu 5 kg mai mult decât următorul clasat. La aruncat a reușit să ridice 200 de kilograme, cu 7,5 kilograme mai mult decât australianul Robert Kabass, medaliatul cu argint. Podiumul a fost completat de Ryoji Isaoka, din Japonia.

Anul 1984 a fost cel în care se afla în formă maximă. În acel an a obținut nu mai puțin de patru titluri mondiale, unul dintre ele cu echipa. Trei ani mai târziu a reușit să câștige medalia de bronz la Campionatele Europene de la Reims.

ADVERTISEMENT

După retragere a devenit antrenor și a prîegătit alți medaliați olimpici, printre care se numără Roxana Cocoș sau Răzvan Martin, care au reușit să urce pe podium la Jocurile Olimpice de la Londra, în 2012.

A pus umărul la revitalizarea sportului în România: “Aveam variante pentru o viață mai ușoară. Dar halterele îmi oferiseră totul”

La Jocurile Olimpice din 2012, Petre Becheru a spus că s-a apucat de antrenorat pentru că voia să dea ceva înapoi sportului care i-a dat totul, în ciuda faptului că avea oportunități mult mai avantajoase:

ADVERTISEMENT

“Mă bucur că am știut să intru printre ei și să-mi împlinesc visul pe care l-am avut cînd m-am lăsat de haltere. Atunci aveam variante pentru o viață mai ușoară. Dar halterele îmi oferiseră totul și mi-am zis “Nu lăsa sportul tău să moară!”.

Uite că noi, generația mai cu vorbe și lozinci, și ei, generația pragmatică, am făcut împreună chestia asta frumoasă și halterele au înviat”, a spus Petre Becheru după medaliile obținute de sportivi la Londra, într-un interviu acordat lui Cătălin Tolontan.

Petre Becheru antrenor
Petre Becheru antrenor
  • 60 de ani are Petre Becheru
  • 355 de kilograme la total a ridicat Becheru pentru aurul olimpic din 1984
ADVERTISEMENT