Petre Catană a oferit, pentru cititorii FANATIK, rețeta de pietre de râu cu sos, preparat cu care a reușit să facă senzație în prima ediție MasterChef 2024, a acestui sezon.
Chiar în prima ediție a show-lui culinar, concurentul i-a lăsat masca pe cei trei chefi, Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu. Tânărul le-a pregătit pietre de râu cu sos, rețetă pe care a învățat-o în Asia unde a stat câteva luni. Inițial, chefii au crezut că este o glumă, însă, ulterior, când au văzut pietrele în farfurie, și-au dat seama că Petre asta le-a pregătit de fapt.
Cu această rețetă a reușit Petre Catană să meargă mai departe în competiția de la Pro Tv. Din păcate însă, drumul său la MasterChef 2024 a luat sfârșit aseară, în ediția din 2 decembrie. Tânărul a părăsit competiția, astfel a pierdut și șansele de a câștiga marele premiu de 75.000 de euro, dar și trofeul.
Reporterii FANATIK au stat de vorbă cu Petre Catană, devenit celebru mai ales pentru rețeta lui de pietre de râu cu sos. Tânărul ne-a oferit rețeta de sos pentru care chefii l-au avansat în competiție, la început.
“Pentru sos avem nevoie de sos de soia, sos de pește, sos de stridii, ketchup, pastă coreeană de ardei Gochujang, sare, piper. Sare nu neapărat, dacă reglăm din sos de soia, e perfect. Și apoi, zahăr, oțet și usturoi, ghimbir, ulei. Adăugăm toată compoziția lichidă, o dăm în clocot, gustăm și putem regla dulce, sărat, picant. Si apoi adăugăm amidonul cu puțină apă. Mai lăsăm 5 minute la fiert și atât.
Ideea e la zahăr și oțet, trebuie să fie egal la gramaje. Dacă pui o lingură de oțet, o lingură de zahăr, egal la cantitate. La sosul de soia ai 3 linguri, la sosul de pește 2 linguri, la stridii 2 linguri. Ideea că asta depinde de gusturi. Putem regla, de exemplu, pun mai mult sos de soia sau mai mult sos de pește. Depinde cum îți place, depinde de fiecare. Nu știu, rețeta originală este zahăr și oțet egal și apoi 3, 2, 2, adică 3 soia, 2 pește, 2 stridii.
Cel mai mult durează legumele, de tăiat foarte micuț. Restul durează 5 minute. La legume, eu pun morcov, ardei roșu și ceapă, dar se poate adăuga ciupercile alea negre chinezești, poți adăuga, nu știu, dovlecel verde, ardei verde, orice legumă cred că e ok. Ideea este că este un start fresh, care poate fi făcut pe placul fiecăruia.
Cred că prepararea durează jumătate de oră”, a declarat Petre Catană, pentru FANATIK.
Concurentul spune că pietrele de rău le achiziționează de la un magazin din București. Prepararea lor este destul de minuțioasă, asta pentru că sunt fierte bine și mai apoi băgate în cuptor la grade foarte mari, după cum ne-a dezvăluit într-un interviu recent.
“Cum am zis și la alte emisiuni, le iau dintr-un loc anume. Chiar dacă lumea se întreabă dacă sunt safe, sunt foarte safe, ideea că sunt pietre de râu. Sunt de la Jumbo. Le cumperi de acolo și mergi acasă și le fierbi, le prepari… Ideea este că mă asigur când le cumpăr că scrie pe etichetă că sunt de râu.
Știu că sunt la magazinul acesta pietrele acelea pentru acvarii care sunt cu o chestie pe ele toxică, dar eu cumpăr altceva. Le iau pe alea care sunt ca bolovanii, sunt pietre de râu. Apoi le fierb în apă fierbinte cu bicarbonat și oțet. Și apoi, dacă vreau să fie super, super, super mega safe le pun în cuptor la prăjit, la temperatură de 200 grade.
Inițial, oamenii, când le mâncau în Asia, le luau din apă, nu le dezinfectau (Rețeta lui Petre Catană, cu pietre și sos, e una asiatică – n.r.)”, ne declara el.