Sport

Petre Cozma, cuvinte cutremurătoare la 13 ani de la moartea fiului său: „Doar așa hiena ucide Leul, în haită”

Petre Cozma, tatăl fostului mare pivot al lui Dinamo și Vezprem, a transmis un mesaj tulburător în ziua care marchează 13 ani de la uciderea cu bestialitate a handbalistului de doar 26 de ani.
08.02.2022 | 12:15
Petre Cozma cuvinte cutremuratoare la 13 ani de la moartea fiului sau Doar asa hiena ucide Leul in haita
ADVERTISEMENT

Pe 8 februarie 2022, se împlinesc 13 ani de la moartea tragică a lui Marian Cozma, care a îndurerat întreaga lume a sportului și nu numai.

Tatăl fostului mare handbalist și-a adus aminte de crima odioasă care i-a răpit fiul la doar 26 de ani, înjunghiat în discoteca Patriota Lokal din orașul maghiar Veszprem împreună cu alți colegi.

ADVERTISEMENT

Petre Cozma, mesaj terifiant la 13 ani de la moartea fiului său, Marian: „Doar așa hiena ucide Leul, în haită”

„Păsărilă” a fost înjunghiat în inimă și nu a mai putut fi salvat, de 13 ani de zile familia fostului mare handbalist trăiește un coșmar, iar rana nu se va vindeca niciodată…

„2009-2022 sunt 13 ani exact la ora asta cînd am primit telefon de la Feți că nemernicii ți-au luat viață. Doar așa hiena ucide Leul, în haită. Ne este dor de tine. Lacrimi nu prea mai sunt dar mereu ești în sufletele noastre TE VOM IUBI MEREU BĂIATUL MEU”, a scris pe Facebook Petre Cozma, tatăl fostului pivot al naționalei.

ADVERTISEMENT

Marian Cozma a devenit pentru întreaga suflare dinamovistă un simbol, precum „Unicul Căpitan”, Cătălin Hîldan. Handbalistul nu a fost uitat nici în Ungaria, unde a fost comemorat la finalul anului, înainte de meciul din Liga Campionilor dintre Vezprem și Dinamo.

Moment emoționant la statuia lui Marian Cozma din Vezprem

Oficialii lui Dinamo au depus coroane de flori la statuia lui Marian Cozma, iar suporterii au aprins lumânări și au scandat: „Cozma Marian înseamnă Dinamo”. 

ADVERTISEMENT

Marian Cozma a scris istorie la Dinamo în cei patru ani în care a evoluat pentru „dulăi”, câștigând un titlu de campion în 2004-2005.

În 2006 se transferă la Vezprem pentru 100.000 de euro. Devine campion al Ungariei și câștigă și un trofeu internațional Cupa Cupelor, iar la echipa națională a jucat 60 de meciuri.

ADVERTISEMENT

Destinul tragic al lui Marian Cozma. Handbalistul a mai fost înjunghiat în 2005

Marian Cozma a murit după ce a fost înjunghiat de trei ori în inimă pe 8 februarie 2009, însă handbalistul a mai scăpat ca prin minune în 2005, când a fost de asemenea înjunghiat.

Pivotul a fost atacat de un grup de opt persoane, suporteri ai unei echipe adversare și s-a ales cu o plagă de opt centimetri lungime și trei centimetri adâncime pe spate, foarte aproape de coloana vertebrală: „M-au întrebat dacă sunt Marian Cozma de la Dinamo și apoi unul dintre ei m-a înjunghiat”, mărturisiea handbalistul.

Acest incident l-a urmărit pentru tot restul vieții, iar faptul că a fost ucis patru ani mai târziu prin același procedeu, face ca moartea sa să fie și mai tragică.

Ucigașii lui Marian Cozma, în libertate: „Mor fiindcă nu știu nici acum de ce mi-au omorât copilul! Asta cred că n-o să aflu niciodată”

Petre Cozma, cu care FANATIK a realizat un interviu tulburător în 2018, rămâne după atâția ani chinuit de o întrebare: de ce i-a fost ucis copilul? Raffael Sandor, cel care l-a înjunghiat mortal pe „Păsărilă”, precum și Nemeth Gyozo au fost condamnați pe viață, însă pedepsele le-au fost reduse la apel la doar 18 ani…

„Mor fiindcă nu știu nici acum de ce mi-au omorât copilul! Asta cred că n-o să aflu niciodată. Spun încă o dată: «băi, dacă erai șmecher, îi dădeai un pumn și cădea cu capul de bordură.» Și eu, dacă loveam pe cineva, aveam curaj să mă duc la familia lui cutare: «Domnule, ne-am bătut!». Dar nu să scoți cuțitul, mișelește, 17 inși, câți au venit peste Marian” – Petre Cozma

Sztojka Ivan a primit 20 de ani de după gratii, iar după apel a rămas cu o condamnare de doar nouă ani, din care a efectuat doar cinci. Vinovat de moartea lui Marian Cozma, a fost eliberat din penitenciar pe ascuns, pentru bună purtare, s-a căsătorit și a dat o petrecere a burlacilor de pomină pe malul lacului Balaton.

Pal Gabor, unul dintre ucigașii lui Marian Cozma a fost eliberat în 2017, după ce a stat în închisoare doar patru ani de zile și a fost așteptat de prieteni cu șampanie. Alți complici, Csaba Bihari (4 ani de închisoare), Gergely Péterné (3 ani de închisoare) și Antalik László (2 ani și 8 luni închisoare), se află și ei în libertate deja de mai bine de cinci ani.

Familia lui Marian Cozma nu a primit niciun leu din cei 650.000 de dolari acordați ca despăgubire

Deși familia îndurerată a lui Marian Cozma ar fi trebuit să primească despăgubiri de 650.000 de dolari, tatăl handbalistului ucis spune că nu a văzut niciun leu nici până în ziua de azi, iar Petre Cozma are doar o pensie de invaliditate de 800 de lei:

„Aproape toți cei care m-au sunat m-au și întrebat dacă am primit până acum vreun ban din Ungaria. Însă, nici după 14 ani nu am primit niciun euro ca despăgubiri. Oricum, niciun ban nu mi l-ar mai aduce pe Marian înapoi. Dar totuși, dacă o să fie vreodată să îi primesc, vă spun sincer că îi voi baga în handbal”, a mai spus Petre Cozma.

  • 13 ani au trecut de la moartea lui Marian Cozma
  • 18 ani a condamnarea maximă primită de ucigașii handbalistului
ADVERTISEMENT