News

Petre Daea a fost angajat de Marcel Ciolacu în perioada în care a rămas fără funcție. Ce salariu a primit de la PSD actualul ministru al Agriculturii

Petre Daea a fost plătit direct din fondurile PSD, în pauza dintre ultimele două mandate de ministru al Agriculturii. El apare pe ștatele de plată ale partidului, în anul 2021.
05.08.2022 | 14:40
Petre Daea a fost angajat de Marcel Ciolacu in perioada in care a ramas fara functie Ce salariu a primit de la PSD actualul ministru al Agriculturii
Petre Daea a fost salariat PSD înainte să fie numit ministru / Foto: Alexandru Dobre / MEDIAFAX FOTO / Hepta
ADVERTISEMENT

Petre Daea a fost salariat al Partidului Social Democrat, în anul 2021. La vreme respectivă, actualul ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale rămăsese fără funcție, după 3 mandate în Parlamentul României și tot atâtea în guvern.

Petre Daea a fost salariat PSD în anul 2021

Petre Daea nu și-a depus declarația de avere după întoarcerea la Palatul Victoria, însă a făcut-o în calitate de membru în Consiliul de Administrație al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii. Conform documentului consultat de FANATIK, actualul ministru a încasat drepturi salariale în valoare de 17.000 de lei de la Partidul Social Democrat, respectiv o medie de 1.400 de lei pe lună.

ADVERTISEMENT

Daea a mai obținut 62.400 de lei din pensia de la stat și 19.200 de lei din cea de fost parlamentar. Per total, Petre Daea a primit aproape 7.000 de lei pe lună, venituri cumulate.

declaratie de avere Daea
Declarație de avere completată de Petre Daea în 2022

În 2018, la precedentul mandat de ministru, Daea câștiga 291.000 de lei pe an, adică 24.500 de lei pe lună (4.850 de euro).

ADVERTISEMENT

În 2020, Petre Daea nu a lucrat nicăieri

Pe de altă parte, în 2020, Petre Daea nu a fost angajat nicăieri, el primind bani exclusiv din pensii. Informația apare în declarația de avere a soției ministrului, Camelia Luchian, director la Agenția de Plăți în Agricultură (APIA), cu un salariu de 12.000 de lei pe lună (2.400 de euro).

Petre Daea nu face parte din conducerea PSD, însă partidul s-a folosit, de-a lungul timpului, de expertiza lui în domeniul agricol. În mai 2020, Daea a susținut o conferință de presă la Palatul Parlamentului, cu ocazia depunerii unei moțiuni simple împotriva ministrului Agriculturii din guvernul Orban, Adrian Oroș.

ADVERTISEMENT

”De la instalarea guvernului Orban, n-am putut găsi niciun canal de comunicare. Nici telefonul, nici întâlnirile, abandonând dialogul. Partidul a fost nevoit să apeleze la instrumentele democratice, instrumente constituționale, pe care le folosește de această dată în Camera superioară a Parlamentului”, a declarat Petre Daea.

PSD are peste 100 de angajați

Partidul Social Democrat este o persoană juridică fără scop patrimonial, care în cursul anului 2021, a avut venituri totale de 91,3 milioane lei, conform informațiilor obținute de FANATIK de la Ministerul Finanțelor Publice. PSD nu are activitate economică și se finanțează din subvenții, cotizații și donații. Formațiunea primește lunar, de la buget, între 6 și 8 milioane de lei, prin intermediul Autorității Electorale Permanente.

ADVERTISEMENT

Anul trecut, PSD a declarat un efectiv de personal de 115 persoane, angajați care au avut activități fără scop patrimonial.

Petre Daea a fost ministru și în perioada Năstase

Petre Daea are 72 de ani și este născut în județul Mehedinți și a absolvit Facultatea de Agronomie din Timișoara. În 1983, el a devenit doctor în agronomie, apoi a fost propulsat ca director la DGAIA Mehedinți și șef secție adjunct pentru probleme de agricultură în cadrul Comitetul Județean Mehedinți.

A fost membru PCR între 1970 și 1989, iar după Revoluție a aderat la FSN, FDSN și PDSR. Primul mandat de ministru l-a avut în 2004, în perioada în care premier era Adrian Năstase. S-a întors în funcție în 2017 și a rămas acolo aproape 3 ani, reușind să supraviețuiască în 3 cabinete: Grindeanu, Tudose și Dăncilă.

Petre Daea are două fiice: Larisa Elena Popescu, proprietara unei ferme piscicole în județul Dâmbovița, și Dana Florentina Budașcu, angajată la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, o instituție subordonată Ministerului Agriculturii.

ADVERTISEMENT
Tags: