News

Petre Daea anunță că mai multe județe au rămas fără apă pentru irigat. Promisiune făcută agricultorilor

Ministrul agriculturii Petre Daea a anunțat, într-un mesaj pe Facebook, că mai multe județe din România au rămas fără apă de irigat. Agricultorii primesc promisiuni.
25.07.2022 | 06:54
Petre Daea anunta ca mai multe judete au ramas fara apa pentru irigat Promisiune facuta agricultorilor
Petre Daea, anunț important pentru fermieri. Foto: Facebook Petre Daea
ADVERTISEMENT

Discuția referitoare la sistemele de irigații performante, inițiată de Petre Daea în spațiul public, a atins o nouă etapă. Oamenii au fost anunțați că seceta afectează inclusiv zonele unde există astfel de sisteme de irigații.

România a rămas fără apă pentru irigat

Pentru că, așa cum anunță și Petre Daea, dacă apa se termină, sistemele de irigații devin inutile. ”Din nefericire, în Teleorman, Olt și Dolj nu mai avem apă pentru a iriga! Din cauza faptului ca nivelul Dunării a scăzut, la stațiile de pompare din amenajările Giurgiu – Răsmirești , SPA Pietrișu, amenajarea Viișoara, SPA Roptoare, SPA Gârla Iancului, amenajarea Olt – Călmățui, SPA Dunărea, amenajarea Terasa Corabia, SPA Celei, stația Vâlcovia, amenajarea Sadova – Corabia, SPA L1, amenajarea Nedeea – Măceșu, SPA1 Nedeea, amenajarea Calafat – Băilești, SPA Basarabi, amenajarea Cetate – Galicea Mare, SPA 1, nu mai există nivel de exploatare.

ADVERTISEMENT

Apele s-au îndepărtat de țărm, cu toate măsurile luate pentru a draga canalele de aducțiune, nu mai avem apă la prize. La Zimnicea o parte din vadul Dunării s-a transformat în plajă”, a explicat Daea, în postarea pe FB.

Momentan, zonele rămase fără apă de irigat nu au culturile afectate, precizează ministrul Daea. În același timp, Daea promite agricultorilor că se vor face investiții majore în mult lăudatele sisteme de irigații, fără a preciza ce e de făcut atunci când acestea rămân fără apă.

ADVERTISEMENT

”În perimetrele în care s-a irigat, starea de vegetație este bună, culturile nu sunt afectate. Acum toată atenția se îndreaptă spre lucrările de investiții, urmărindu-se graficele de execuție, impunându-se un ritm accelerat al lucrărilor, în așa fel încât să ne realizăm programul de investiții pentru reabilitarea sistemului de irigații din România.

Împreună cu directorul general al ANIF, cu specialiștii din teritoriu, am convenit la fața locului să prioritizăm lucrările.

ADVERTISEMENT

Întreruperea pompării apei în sistem o transformam într-o bună oportunitate de executare a lucrărilor în stațiile de pompare și de impermeabilizare a canalelor de aducțiune și distribuție.

Ministerul Agriculturii asigură finanțarea tuturor lucrărilor prevăzute în Programul Național de Reabilitare a Sistemului de Irigații în perioada 2022-2027, aprobat de Parlamentul României.

ADVERTISEMENT

Programul de Reabilitare a Sistemului de Irigații în România este obiectiv prioritar pentru Ministerul Agriculturii! Îi asigur pe fermieri că lucrările de investiții din infrastructura principală se vor realiza la timp. Bani avem, să nu mai irosim timpul!”, a completat Daea.

ADVERTISEMENT
Tags: