News

Petre Daea, propunerea PSD pentru funcţia de ministru al agriculturii. Anunţul lui Marcel Ciolacu. Update

Petre Daea ar prelua Ministerul Agriculturii, în urma demisiei lui Adrian Chesnoiu. Conducerea PSD a votat, în unanimitate, în şedinţa Consiliului Politic Naţional ca acesta să preia portofoliul.
06.07.2022 | 14:05
Petre Daea propunerea PSD pentru functia de ministru al agriculturii Anuntul lui Marcel Ciolacu Update
Petre Daea ar putea prelua Ministerul Agriculturii Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
06-07-2022
12:37

Marcel Ciolacu îl confirmă pe Petre Daea

Marcel Ciolacu l-a confirmat pe Petre Daea ca și propunere pentru funcția de ministru al agriculturii. ”Un om cu experiență. Un patriot, foarte iubit de toți cei care activează mai ales în agricultură. Mă bucur mult că toți colegii, a fost ca pe vremuri, voturi în unanimitate ca domnul Petre Daea să revină în Guvern. Cu această nominalizare mergem la premier, apoi cunoașteți procedurile.

Am avut o discuție cu domnul prim ministru, au fost patru propuneri. Nu puteam să am o discuție aplicată, pentru că nu exista votul. E nevoie în acest moment la Agricultură un om de calibru, nu neapărat de înălțimea domnului Daea. Tot s-a deschis subiectul renegocierii PNRR-ului, în această secetă ce nevoie ar fi avut România să aibă în PNRR prinse irigații”, a explicat Ciolacu.

Petre Daea a completat: ”Vreau să mulțumesc președintelui partidului, colegilor care sunt în această structură politică care au decis azi să aloce încrederea în persoana unui om care s-a străduit să facă ce i-a dat conștiința profesională. După depunerea jurământului vă voi prezenta viziunea mea despre cum văd eu lucrurile în agricultură, cum am văzut-o întotdeauna.

Fermierii știu acest lucru, referitor la secetă, în sistemele de irigații culturile sunt bune, datorită celor două măsuri excepționale luate de Chesnoiu”.

Consiliului Politic Naţional al PSD s-a reunit, miercuri, de la ora 13.00, pentru a hotărî cine va prelua Ministerul Agriculturii, după ce Adrian Chesnoiu a demisionat, în urma cererii DNA de ridicare a imunităţii parlamentare.

Petre Daea, din nou ministru al agriculturii

Astfel, conducerea PSD a votat în unanimitate ca Petre Daea să preia din nou funcţia de ministru al agriculturii, au precizat surse pentru News.ro.

ADVERTISEMENT

Printre numele vehiculate pentru portofoliul de la agricultură s-au aflat actualul preşedinte al comisiei de Agricultură, deputatul Florin-Ionuţ Barbu, Daniel Botănoiu sau Petre Daea, fostul ministru al Agriculturii din perioada Dragnea.

Cine este Petre Daea

Petre Daea face parte din Partidul Social-Democrat de peste 15 de ani şi a mai condus Ministerul Agriculturii în 2004, în timpul guvernării lui Adrian Năstase, precum şi în 2017, în guvernele conduse de Sorin Grindeanu (ianuarie 2017 – iunie 2017), de Mihai Tudose, (iunie 2017 – ianuarie 2018 ) şi de Viorica Dăncilă ( ianuarie 2018 – noiembrie 2019). De asemenea, el a fost şi parlamentar PSD.

ADVERTISEMENT

Daea este de profesie inginer agronom, a absolvit Facultatea de Agronomiei din Timişoara în 1973, iar în perioada 1982-1983 a devenit doctor în agronomie.

În perioada 1973-1980, a fost inginer stagiar, şef de fermă şi inginer la CAP Siseşti, în judeţul Mehedinţi.

ADVERTISEMENT

Apoi a devenit directorul Direcţiei Generale pentru Agricultura şi Industrie Alimentară (DGAIA) şi şeful adjunct al secţiei pentru probleme de agricultură la Consiliul Judeţean Mehedinţi.

Adrian Chesnoiu a demisionat după ce a fost acuzat de trafic de influenţă

La finalul lunii  iunie, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat un proiect de hotărâre pentru ridicarea imunităţii deputatului PSD Adrian Chesnoiu, cu 251 de voturi “pentru” şi 25 “împotrivă”, după ce  procurorul general a transmis deputaţilor referatul DNA pentru exercitarea prerogativei de a cere urmărirea penală faţă de ministrul agriculturii.

ADVERTISEMENT

Imediat după votul din Camera Deputaţilor, Adrian Chesnoiu a anunţat că se retrage din funcţia de ministru şi se autosuspendă din Partidul Social-Democrat.

ADVERTISEMENT