News

Petre Daea îi ceartă pe românii care se plâng de prețul cărnii la porc: ”E cel mai ieftin din Europa”

Petre Daea nu se lasă impresionat de anunțul producătorilor care transmit că un kilogram de carne de porc va costa 60 de lei în curând.
06.12.2022 | 07:48
Petre Daea ii cearta pe romanii care se plang de pretul carnii la porc E cel mai ieftin din Europa
Carnea de porc, mai scumpă de sărbători? Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ministrul agriculturii spune că România are cel mai ieftin preț din Europa când vine vorba de carne de porc, iar acest preț nu ar trebui să crească.

Petre Daea îi ceartă pe români și îi trimite în piețe

Daea anunță că a vizitat personal piețele din România, unde un kilogram de cotlet de porc e în medie 18 lei, în timp ce jambonul e 19 lei. Cu toate acestea, producătorii anunță că vor crește prețurile la 60 de lei pe kilogram.

ADVERTISEMENT

”Mergeți în piețe și luați produsele de la producătorii noștri. Am văzut, am fost prin țară, că jambonul e 19 lei, cotletul, 18 lei, în galantare. Oamenii pot merge să cumpere de la o exploatație anume cu regula de a anunța medicul veterinar, să respecte regulile sanitare.

Se vede carnea crescută în bătătură… Îi sfătuiesc pe toți care fac această operațiune să facă analizele de trichină”, a transmis ministrul agriculturii la România TV.

ADVERTISEMENT

Petre Daea își menține afirmația de la începutul lunii noiembrie, când spunea că România are cele mai mici prețuri din Europa la carne de porc.

”Eu aș zice că la această dată, România are cele mai reduse prețuri de pe piață, din constatările pe care le-am făcut și analiza prețurilor pe care eu o fac de fiecare dată la Ministerul Agriculturii, comparativ cu prețurile din Uniunea Europeană”, a explicat ministrul Daea.

ADVERTISEMENT

Prețul carcasei de porc la 100 de kilograme e în medie 231.7 euro, o creștere de 56.6% mai mare față de anul trecut, fiind înregistrate creșteri de aproximativ 3% pe săptămână la acest preț.

În luna septembrie, producătorii anunțau că un kilogram de carne de porc va ajunge să coste de Crăciun aproximativ 60 de lei.

ADVERTISEMENT

”Este prețul care există astăzi pe piață în Germania, în Italia, în magazinele din Uniunea Europeană, majoritatea țărilor. Prețul la un kilogram de ceafă sau de cotlet este în jurul 10 euro, ceea ce înseamnă 50 de lei cu plus, minus.

Doar că la noi minusul de carne care există pe piață se va accelera și putem trece de 10 euro kilogramul de ceafă și de cotlet. Dacă mai producem astăzi 15% din carnea de porc.

Dar și acest procent se va diminua în mod drastic din cauza faptului că pesta porcină în continuare face ravagii în țara noastră. Nu reușim să rezistăm. Ar trebui să intervină statul”, se plângeau atunci producătorii.

ADVERTISEMENT
Tags: