News

Petre Daea își continuă războiul cu insectele: ”Dintr-un camion de lăcuste nu poţi să faci nici o lingură de făină”

Ministrul Petre Daea se anunță în continuare împotriva consumului de alimente pe bază de insecte și a făcut o serie de declarații amuzante.
17.02.2023 | 13:32
Petre Daea isi continua razboiul cu insectele Dintrun camion de lacuste nu poti sa faci nici o lingura de faina
Petre Daea nu concepe să mâncăm lăcuste. Foto: Hepta/Unsplash
ADVERTISEMENT

Daea nu concepe ca românii să consume insecte, invocând tradiția, însă a făcut o declarație care nu are acoperire în realitate, susținând că dintr-un ”camion de lăcuste nu faci o o lingură de făină”.

Petre Daea nu concepe să mâncăm lăcuste

În realitate, din două kilograme de insecte poate fi procesat și ajunge pe raft 1 kilogram de hrană, spre deosebire de carnea de vită care necesită 8 kilograme de animal pentru 1 kilogram de carne care poate fi consumată de populație.

ADVERTISEMENT

Paradoxal, Biblia îi învață pe creștini că inclusiv Ioan Botezătorul s-a hrănit cu lăcuste, însă acest lucru nu îi înduplecă pe români, care preferă să se hrănească cu carne de porc, după vechiile tradiții care nu au neapărat legătură cu religia.

Potrivit Marcu 1:6, ”Ioan era îmbrăcat cu o haină de păr de cămilă şi împrejurul mijlocului era încins cu un brâu de curea. El se hrănea cu lăcuste şi miere sălbatică”. Același lucru e prezentat în Matei 3:4: ”Ioan* purta** o haină de păr de cămilă şi la mijloc era încins cu un brâu de curea. El se hrănea cu lăcuste† şi miere sălbaticㆆ”. Totodată, în Levitic 11:12 e prezentat următorul îndemn: ”Iată pe care să le mâncaţi: lăcusta*, lăcusta solam, lăcusta hargol şi lăcusta hagab, după soiurile lor”.

ADVERTISEMENT

“Sunt consecvent în ceea ce spun şi ceea ce fac. Trebuie să înţelegem bine că patrimoniul acesta gastronomic al României trebuie să-l şi păstrăm, să-l valorificăm şi să îl şi dezvoltăm în acelaşi timp. Să-l dezvoltăm prin componenta lui şi să îl dezvoltăm prin ceea ce trebuie să transmitem oamenilor de fiecare dată, în aşa fel încât să conştientizăm că suntem pe un traseu al respectării gusturilor, dar în acelaşi timp să nu ieşim din vadul pe care l-am cunoscut de-a lungul vremii şi pe care l-am făcut de-a lungul vremii.

Şi sunt şi constant în ceea ce afirm de fiecare dată şi cu diverse ocazii, spunând tot timpul că nu este cazul să salivăm la orice propunere pe care o fac unii sau alţii şi nici nu putem să salivăm decât dacă ne place şi nouă. Nu ne plac nici greierii, nu ne plac nici lăcustele. Ne place laptele, ne plac produsele pe care le-am realizat de-a lungul vremii şi pe care le putem realiza în România, ştiind că avem, har Domnului, de toate, avem unde, avem cu ce, avem cu cine să facem hrana necesară populaţiei”, a transmis ministrul Agriculturii.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Petre Daea refuză să discute cu investitori care ar dori să facă în România ferme de crescut lăcuste sau greieri, într-o intervenție la Prima News. Ministrul Agriculturii a insistat asupra faptului că lăcustele sau alte insecte nu sunt rentabile pentru hrană, contrar a ceea ce transmit experții.

“Dintr-un camion de lăcuste nu poţi să faci nici o lingură de făină, ce tot ne învârtim în jurul acestei probleme. Gândiţi-vă dumneavoastră, ca să faci o pâine din făină de lăcuste îţi trebuie un vagon de lăcuste, să le macini, să le faci. Haideţi să fim serioşi”, a completat Petre Daea.

ADVERTISEMENT

”România a fost, este şi va rămâne o ţară producătoare de cereale şi exportă de fiecare dată, chiar în condiţiile anului acesta extrem de greu din punct de vedere climatic, Romănia a fost capabilă şi este capabilă să-şi realizeze necesarul de consum şi excedent pentru export. Sunt date condiţiile pedoclimatice pe care le avem şi pe care trebuie să le valorificăm. Iar isteţimea, pregătirea şi dotarea tehnică a fermierilor ne dau această posibilitate. Din acest punct de vedere, Romănia va rămâne un exportator net de cereale pe piaţa externă”, a concluzionat ministrul agriculturii.

ADVERTISEMENT
Tags:
"Sunt uimit că soția mea poate ieși singură pe stradă". Un tânăr din Guatemala, surprins de ce a descoperit în România
Imaginile cu Radu Drăgușin, după ce a primit un verdict greu de digerat....
Imaginile cu Radu Drăgușin, după ce a primit un verdict greu de digerat. Englezii l-au caracterizat într-un singur cuvânt
„E greu să găsești un bărbat”. Țara care are cea mai scăzută rată...
„E greu să găsești un bărbat”. Țara care are cea mai scăzută rată a natalității. De ce le este frică femeilor să devină mame
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că...
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că vorbește cu români. Toată lumea a rămas fără reacție
FOTO Austriecii de la Strabag pregătesc în România prima inaugurare importantă din 2024...
FOTO Austriecii de la Strabag pregătesc în România prima inaugurare importantă din 2024 pe infrastructura rutieră
Decizie definitivă în
Decizie definitivă în "duelul eclerurilor". Cine a câştigat procesul dintre Jamila şi Laura Laurenţiu
Tehnica simplă de respirație pentru liniștire. Cele două cuvinte pronunțate la inspirare-expirare
Tehnica simplă de respirație pentru liniștire. Cele două cuvinte pronunțate la inspirare-expirare
„Nu am suportat să văd oameni fericiţi”. Declarația șocantă făcută de elevul care...
„Nu am suportat să văd oameni fericiţi”. Declarația șocantă făcută de elevul care a omorât-o pe Melis, în Grădina Botanică
Ce cuplu a câștigat show-ul Power Couple de la Antena 1. Nimeni nu...
Ce cuplu a câștigat show-ul Power Couple de la Antena 1. Nimeni nu se aștepta la așa ceva
Survivor All Stars. Cătălin Moroșanu, remunerat cu zeci de mii de euro după...
Survivor All Stars. Cătălin Moroșanu, remunerat cu zeci de mii de euro după eliminare
Cum arată Bianca Drăgușanu nemachiată, la 41 de ani. Imaginile fac senzație pe...
Cum arată Bianca Drăgușanu nemachiată, la 41 de ani. Imaginile fac senzație pe internet! FOTO
Gestul emoționant făcut de Isabela la doar câteva zile după ce și-a pierdut...
Gestul emoționant făcut de Isabela la doar câteva zile după ce și-a pierdut bunica. Oana a plâns de bucurie: Mama sigur a auzit-o!
Godină și Cioroianu, contre dure în cazul Șercan: „Un dobitoc care lucrează vremelnic...
Godină și Cioroianu, contre dure în cazul Șercan: „Un dobitoc care lucrează vremelnic acolo”
Țara unde se poate trăi decent cu puțin peste 2.000 de lei. Este...
Țara unde se poate trăi decent cu puțin peste 2.000 de lei. Este una dintre cele mai căutate destinații turistice din lume