News

Petre Daea o ia de la capăt: ”Cormoranii ne mănâncă tot peștele”. Acum 3 ani, ministrul se plângea că păsările fac baie în piscine

Petre Daea, ministrul Agriculturii, se ia din nou la trântă cu cormoranii, despre care spune că mănâncă ”mai mult pelte decât românii”. Ministrul a reluat o temă pe care a abordat-o și în precedentul mandat.
30.07.2022 | 19:08
Petre Daea o ia de la capat Cormoranii ne mananca tot pestele Acum 3 ani ministrul se plangea ca pasarile fac baie in piscine
Petre Daea s-a întors la Ministerul Agriculturii după 3 ani / Foto: EDUARD VINATORU / MEDIAFAX FOTO / Hepta
ADVERTISEMENT

Petre Daea reia o temă care l-a ”consacrat” la precedentul mandat, în 2019. Dacă în urmă cu 3 ani, ministrul Agriculturii le explica celor din Parlamentul European că în România sunt ”cormorani care fac baie în piscină”, de această dată el le-a pus gând rău păsărilor și a declarat că așteaptă să fie pusă în aplicare legea care să permită vânătoarea acestei specii.

Petre Daea: ”România nu e o grădină zoologică”

“În România, cormoranii mănâncă mai mult peşte decât românii. De ce acest lucru? Pentru că măsuri de-acestea, de reglaj al ecosistemului, nu au fost tardive, măsurile acestea au fost lăsate la voia întâmplării (…).

ADVERTISEMENT

Nu cred că România trebuie privită ca o grădină zoologică, România trebuie privită într-un context general, economic, social şi de mediu, în aşa fel încât să putem realiza în ţară ce ne trebuie şi ca obiective statale pe care trebuie să le urmărim. (…)

Da, trebuie să se acţioneze. Ca soluţie privind reducerea efectivului, este una singură. (…) Au sarcina să îi împuşte, la vânătoare, este lege prevăzută”, a spus Daea, în cadrul unei conferințe susținute în Bistrița-Năsăud, conform ziare.com.

ADVERTISEMENT

Cormoranii consumă o mie de tone de pește pe zi, în Europa

Daea a mai spus că are date de la Bruxelles conform cărora, doar la nivelul Uniunii Europene, cormoranii ar consuma zilnic circa 1.000 de tone de pește.

”Este o situație alarmantă”, a arătat Petre Daea, care crede că în România, efectivul de cormorani s-ar ridica la peste 120.000 de exemplare, cu mult peste numărul oficial.

ADVERTISEMENT

Afacerea familiei Daea, direct afectată de cormorani

Fiica lui Petre Daea deține o fermă piscicolă în Crevedia, care administrează 650 de hectare de apă. Conform G4media, afacerea familiei Daea a fost afectată extrem de puternic de cormorani.

Petre Daea este singurul ministru al Agriculturii care a adus în discuție problema cormoranilor, nu doar o dată, ci de două ori, în mandate diferite.

ADVERTISEMENT

Producătorii de pește se plâng de mulți ani de problema cormoranilor, însă aceștia nu au fost ascultați de niciun alt ministru.

ADVERTISEMENT
Tags: