News

Petre Daea, reacție după protestul fermierilor. ”Zăngănitul armelor a creat probleme. Vor primi banii în 29 de zile de la aprobarea legii”

Petre Daea a discutat cu fermierii români care au protestat vineri. Ministrul agriculturii le-a promis că vor primi bani de la UE cât mai repede
07.04.2023 | 16:39
Petre Daea reactie dupa protestul fermierilor Zanganitul armelor a creat probleme Vor primi banii in 29 de zile de la aprobarea legii
Petre Daea a discutat cu fermierii ieșiți la protest Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

Protestele fermierilor au pornit de la nemulțumiri față de soluția găsită de Comisia Europeană și autoritățile române în cazul cerealelor ucrainene care au destabilizat piața.

Petre Daea, reacție după protestul fermierilor

Petre Daea a reiterat faptul că el a acordat mereu sprijinul necesar acestora, dar că “zăngănitul armelor de lângă țara noastră a creat probleme deosebite prin acest flux de cereale”. Ministrul a ținut să sublinieze că, din cauza războiului, ucrainenii “au ieșit cu cerealele în țările vecine, deși trebuiau să ajungă doar acolo unde destinația le era foarte clară”.

ADVERTISEMENT

Petre Daea a mai spus că deja cunoștea problemele cu care se confruntă fermierii ieșiți la protest. Ministrul i-a asigurat pe protestatari că sumele pentru despăgubiri venite în prima tranșă de la Comisia Europeană “se pun în mișcare imediat”, iar Ministerul Agriculturii adaugă 10 milioane de euro la cele 10 milioane trimise de Bruxelles, relatează Euractiv.

“Despăgubirile se vor da numai la fermierii care au cereale pe stoc la data de 1 februarie. Nu se dă niciun cent pentru comercianții de cereale. Ei și-au asumat acest risc legat de activitatea de comerț, motiv pentru care tot sprijinul se duce spre fermieri. Este o măsură concretă, e adevărat că sunt sume mici”, a mai declarat Petre Daea.

ADVERTISEMENT

Oficialul a mai precizat și că este așteptată și suma suplimentară de la Bruxelles, așa cum s-a stabilit după participarea președintelui Klaus Iohannis la Consiliul European.

Petre Daea, apel către Comisia Europeană

Ministrul a făcut și un apel către Comisia Europeană să găsească sume suplimentare, să se realizeze culoarul de transport pentru cereale pentru ca ele să nu rămână în țările vecine Ucrainei.

ADVERTISEMENT

“Aceste cantități de cereale să se ducă acolo unde este nevoie și să se introducă restricții la vamă prin taxe, iar CE trebuie să analizeze această soluție, să se creeze un mecanism de monitorizare foarte clar prin care să se știe în fiecare moment ce cantitate de cereale există în drum spre țările aflate în vecinătatea conflictului”, a spus Petre Daea.

Potrivit ministrului agriculturii, România plătește acum “nota de plată” și “învârtim situația aceasta în jurul unei decizii pe care a luat-o Comisia, în sensul că eliberăm granița, ridicăm taxele vamale și, practic, Ucraina a intrat pe piața unică a UE”.

ADVERTISEMENT

Petre Daea a explicat că fermierii vor primi banii în 29 de zile din momentul în care se aprobă Hotărârea de Guvern aflată în consultare publică. Va exista apoi o perioadă pentru depunerea cererilor pentru despăgubiri, o verificare a documentelor, iar apoi urmează virarea banilor.

“Dragi fermieri, am fost, sunt și voi rămâne alături de dumneavoastră, din respect pentru munca dumneavoastră și facem eforturi extraordinare în așa fel încât să putem atenua efectele negative ale momentului. Iată că războiul face victime și în rândul fermierilor, știindu-se că aici sunt acele implicații economice și suferințe în spațiul agricol”, a mai transmis ministrul.

ADVERTISEMENT