News

Petre Daea sare în apărarea vacilor: ”Vaca a ajuns dușmanul numărul unui al planetei! E de vină pentru tot”

Ministrul agriculturii Petre Daea a făcut o nouă serie de declarații spumoase, de data aceasta luându-le apărarea vacilor din România.
19.01.2023 | 15:12
Petre Daea sare in apararea vacilor Vaca a ajuns dusmanul numarul unui al planetei E de vina pentru tot
Petre Daea vrea să salveze vacile. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Daea a transmis că Planul Național Strategic (PNS) 2023-2027 prevede ajutoare pentru fermierii care au grijă de vaci, tocmai pentru că aceste animale ar fi ”persecutate” la nivel mondial.

Petre Daea ia apărarea vacilor din România

“Este pentru prima dată în România când introducem bunăstare pentru taurine, fie taurine de carne, fie de lapte. Ştim foarte bine că această specie se află într-un moment dificil. Peste tot la noi cunoaşteţi acest lucru.

ADVERTISEMENT

E o greutate formidabilă generată şi de seceta pe care am avut-o, pe care aţi gestionat-o în primul rând cu buzunarul dumneavoastră, mai puţin în această zonă, dar şi aici taurina, vaca de lapte, acum este duşmanul număr unu al planetei, a devenit principalul poluator.

Toate cătările acuzelor sunt între coarnele vacii, vaca e de vină pentru tot. În condiţiile în care ştim foarte bine că ecosistemul trebuie să rămână într-o corelaţie optimă, iar planta fără animal sau terenuri fără animal nu există. Cum nu poate exista zootehnie fără producţie vegetală, cum de altminteri nu poate fi industrie prelucrătoare din zootehnie dacă n-ai animal. Păi despre ce vorbim aici?

ADVERTISEMENT

Acest ecosistem care, pe de o parte, menţine nuanţa biodiversităţii şi interesului european şi nu numai, trebuie să îl vedem în realitatea lui şi în dimensiunea lui pentru a putea mergem mai departe. Şi de aceea introducem bunăstarea pentru prima dată ca formă de sprijin, introducem plata pe lapte şi taurină”, a transmis Daea.

Ministrul agriculturii vrea să susțină vacile cu 100 de euro pe cap de animal, această schemă de ajutor fiind adăugată subvențiilor europene și de stat prevăzute deja.

ADVERTISEMENT

Ministrul e plecat în turneu în cadrul acțiunii ”Caravana Cunoașterii”, urmând a fi organizate conferințe naționale și regionale menite să informeze fermierii din țară referitor la sumele pe care le vor avea la dispoziție pentru a investi în agricultură și dezvoltare rurală, conform Agerpres.

“PNS 2023-2027 prevede 89 de intervenţii, incluzând 51 de intervenţii prin Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) şi 38 de intervenţii prin Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (FEADR).

ADVERTISEMENT

Mutarea accentului de la conformitate către rezultate şi performanţă, creşterea ambiţiilor în materie de mediu, cu condiţionalităţi multe, dar şi cu bani puşi în dreptul acestor condiţionalităţi, care să poată să-i susţină pe fermieri, în aşa fel încât ei să îşi realizeze ceea ce este obligatoriu de făcut pentru a beneficia de fonduri europene şi de cele naţionale”, a transmis Petre Daea.

ADVERTISEMENT
Tags: