News

Petre Daea vrea să extermine populația de șacali din Dolj, care terorizează oamenii: ”Le vânăm noaptea”

Ministrul Petre Daea le-a pus gând rău șacalilor care terorizează populația din Dolj și cere liber la vânătoare pentru aceste animale.
13.03.2023 | 08:33
Petre Daea vrea sa extermine populatia de sacali din Dolj care terorizeaza oamenii Le vanam noaptea
Petre Daea vrea să vâneze șacalii. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Locuitorii din zonă sunt terorizați de mai multe săptămâni de aceste animale, cel mai recent atac fiind asupra unei ferme din județ, unde zeci de animale au fost ucise. Fermierii din Rojiște se tem că nu vor avea ce să pună pe masă de Paște.

Petre Daea vrea să dea liber la vânătoare în România

Prefectul județului s-a deplasat la fața locului, însă ministrul Petre Daea le cere autorităților să permită vânătoarea acestor animale. Uciderea șacalilor a fost interzisă în ultimii ani, lucru explicat de liderul AUR George Simion, care dă vina pe Dacian Cioloș pentru situație.

ADVERTISEMENT

”E normal, zici că e sfârșitul lumii! S-au înmulțit foarte mult și urșii și șacalii și toate animalele. Le aduce indirect Dacian Cioloș pentru că el a interzis vânătoarea în România, în loc să gândească cum face Ungaria turismul acesta de vânătoare, aduce 1% din PIB-ul Ungariei, de exemplu.

Nu, ei au oprit vânătoarea și s-au înmulțit, sunt din ce în ce mai mulți urși. Șacalii nu doar în Oltenia și în Tulcea și în Delta Dunării și peste tot. Vânătorii, practic acum, sunt puși la colț de parcă ar fi niște criminali. Nu sunt lăsați să își facă treaba”, a răbufnit Simion la România TV.

ADVERTISEMENT

”Problema este că ele fiind animale sălbatice, vânează noaptea, nu le poți prinde ziua când poți să le vânezi. Noaptea nu ai voie să le vânezi. Acum vreau să obțin de la minister să ne dea voie să le vânăm noaptea când ele sunt active”, a explicat prefectul de Dolj.

Ministrul Petre Daea dă asigurări că se vor lua măsuri urgente pentru a rezolva această situație. ”Am luat şi eu act de evenimentul ăsta neplăcut de la Călăraşi şi nu este primul. Am stat de vorbă cu primarul, cu directorul Direcţiei Agricole, cu prefectul care a fost la faţa locului şi care mi-a spus despre situaţia concretă.

ADVERTISEMENT

În momentul acela am transmis şi eu informaţiile necesare domnului ministru al Mediului Tanczos Barna, căci în portofoliul domniei sale se află reglementările în domeniu, plecând de la faptul că trebuie să fim mai exigenţi pentru că acum populaţiile de carnivore mari au crescut mult.

Nu au fost puţine exemple când oamenii au fost atacaţi sau chiar răpuşi de urşi. Trebuie să venim cu măsuri legislative de reglare. Prima măsură a fost luată când s-a dat cota de vânătoare în Delta Dunării, dar măsurile trebuie sa se înăsprească din punct de vedere legislativ şi, evident, să fie puse în aplicare imediat. Să facem legislaţia atât cât trebuie de aspră pentru a putea avea deschis drumul către reducerea efectivelor de lupi, de urşi, de şacali.

ADVERTISEMENT

Nu mai trebuie să mai stăm la interpretarea efectivelor. S-au extins în toată ţara, nu sunt doar în sudul ţării. A venit momentul să acţionăm în consecinţă şi mă bucur că autoritătile locale în frunte prefectul de la Dolj au acționat, dar trebuie să intrăm şi în zona prevenţiei”, a declarat ministrul agriculturii la România TV.

ADVERTISEMENT
Tags: