Petre Roman, fost premier al României, e de părere că alegerile nu trebuiau anulate, pentru că ele reflectă voința poporului. Pentru FANATIK, Roman a dezvăluit că îl cunoaște de multă vreme pe Călin Georgescu, dar a refuzat să-și exprime o părere despre calitățile politice ale acestuia.
Petre Roman e de părere că blocarea alegerilor este o decizie pur politică și reprezintă o greșeală pentru sănătatea democrației din România.
„Eu cred că am avut deja alegeri. Că au fost blocate, e strict de ordin politic, de voință politică. O chestiune discutabilă. Constat că mulți oameni vin să mă întrebe și nu am întâlnit astfel pe nimeni care să fie de acord”, a declarat fostul premier pentru FANATIK.
Petre Roman a dezvăluit că, pentru el, Călin Georgescu nu reprezintă o necunoscută. Din contră, cei doi se cunosc de mulți ani și chiar au colaborat, în trecut.
„A fost acum mulți ani de atunci când a lucrat alături de mine și nu vreau să mă pronunț acum”, a spus Roman care a evitat că facă alte comentarii despre situația lui Georgescu.
De altfel, Petre Roman a explicat pentru FANATIK că nu dorește să intre prea adânc în dezbateri pe teme politice, pentru că s-a retras de multă vreme și nu este tentat să revină în prim-plan. În prezent, fostul premier s-a întors la prima lui dragoste, cercetarea științifică.
Alegerile prezidențiale din România, desfășurate în noiembrie 2024, au fost anulate de Curtea Constituțională a României chiar înainte de turul doi. Decizia, considerată fără precedent în istoria electorală a țării, a fost justificată de un document desecretizat de CSAT.
Mai exact, motivele anulării alegerilor au ținut de o presupusă viciere a rezultatului, cauzate de o ingerință străină, dar și de finanțarea ilegală a campaniei unuia dintre candidați, în speță Călin Georgescu.
Georgescu a candidat independent la alegerile prezidențiale din 2024 și a terminat turul întâi pe primul loc, surclasându-și adversarii din partidele politice cu mare influență din România (PSD, PNL, USR sau AUR).
Fost consilier al ministrului mediului în perioada 1992 – 1996, Călin Georgescu a fost localizat în preajma lui Petre Roman de către jurnaliștii publicației Snoop, care citează un articol publicat de România Liberă, în anul 2003.
”Din spatele lui Roman răsare un lobby-ist PSD”, scria România Liberă, făcând referire la lansarea Societății Române pentru Democrație, o organizație unde fostul premier ”a ales să defileze alături de Călin Georgescu”.
La acea vreme, Georgescu era considerat un apropiat al Palatului Cotroceni, relații consolidate prin intermediul lui Sergiu Celac, fost traducător al lui Nicolae Ceaușescu, devenit ministru de externe în guvernul Petre Roman I.
”Un ajutor de nădejde al lui Georgescu este fostul ministru al administrației publice, Octav Cozmâncă”, mai scriau jurnaliștii de la România Liberă, în anul 2003.
Petre Roman a fost prim-ministru al României în perioada 1989 – 1991. Fondator și prim președinte al Partidului Democrat (provenit din aripa reformistă a FSN), Roman nu a candidat niciodată pentru un post la Cotroceni, cu toate că ar fi vrut să o facă.
Recent, el a dezvăluit că ”a greșit atunci când nu a candidat la președinție în septembrie 1992”, atunci când avea un proiect de țară pentru trecerea la economia de piață, intitulat ”Schița Strategiei”.