Petre Tobă l-a informat pe secretarul general al Interpol despre captura de 2,5 tone de cocaină

Ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a avut vineri o întrevedere cu secretarul general al Interpol, Jurgen Stock, cei doi discutând şi despre cea mai recentă operaţiune antidrog din...
01.07.2016 | 19:46
Petre Toba la informat pe secretarul general al Interpol despre captura de 25 tone de cocaina

Ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a avut vineri o întrevedere cu secretarul general al Interpol, Jurgen Stock, cei doi discutând şi despre cea mai recentă operaţiune antidrog din România – finalizată cu o captură de peste 2,5 tone de cocaină, se arată într-un comunicat al MAI.

Conform sursei citate, discuţiile s-au axat în principal pe provocările cu care se confruntă în prezent Uniunea Europeană, atât în ceea ce priveşte ameninţările teroriste, cât şi impactul asupra cooperării agenţiilor de aplicare a legii, după rezultatul referendumului din Marea Britanie.

“De asemenea, ministrul afacerilor interne l-a informat pe secretarul general Interpol despre cea mai recentă captură de droguri realizată zilele acestea în România, de peste 2,5 tone de cocaină, ceea ce demonstrează o dată în plus, implicarea autorităţilor de aplicare a legii din România în combaterea criminalităţii organizate la nivel internaţional”, se precizează în comunicat.

Conform MAI, Petre Tobă a subliniat că “astfel de operaţiuni complexe sunt rezultatul excelentei cooperări poliţieneşti pe care România o are cu agenţiile de aplicare a legii din statele partenere”.

“În acest context, secretarul general al Interpol a anunţat că acest caz va fi folosit ca exemplu de cooperare la Conferinţa Regională din zona Americilor, care va avea loc la începutul lunii viitoare în Panama”, se arată în comunicat.

Referindu-se la cooperarea cu autorităţile române, Jurgen Stock a subliniat că România reprezintă un exemplu de bune practici pentru statele europene în ceea ce priveşte implementarea, utilizarea şi accesarea informaţiilor poliţieneşti din bazele de date Interpol, se menţionează în comunicat. MAI precizează că România se află între primele 10 state din lume din punct de vedere al alimentării cu date şi informaţii a bazelor de date, dar şi un contributor principal la operaţiunile organizaţiei.

“Apreciind profesionalismul poliţiştilor români, România a fost invitată să participe cu specialişti în proiecte concrete derulate la nivelul Secretariatului General Interpol şi, totodată, să aplice împreună la proiecte privind regiunea europeană, finanţate de UE, dar şi de alte organisme externe”, precizează MAI.

Referitor la intensificarea fenomenului terorist şi a creşterii ameninţărilor la adresa securităţii internaţionale, în urma discuţiilor de vineri MAI urmează să beneficieze de asistenţă şi suport tehnic din partea Secretariatului General al Interpol pentru implementarea tuturor instrumentelor de cooperare, demers care va contribui la creşterea nivelului de siguranţă a cetăţenilor, se mai spune în comunicat.

“Suntem un partener important al Interpol, alături de care am desfăşurat foarte multe operaţiuni de succes, iar întâlnirea de astăzi este o reconfirmare a acestei excelente colaborări şi o oportunitate pentru dezvoltarea unor noi instrumente de cooperare”, a declarat ministrul Petre Tobă la finalul întrevederii cu secretarul general al Interpol.

La rândul său, Jurgen Stock a subliniat colaborarea din ce în ce mai bună cu agenţiile europene şi sprijinul pe care UE îl acordă organizaţiei internaţionale Interpol, se mai arată în comunicatul citat.

Sursă: www.romaniatv.net