Life

Reportaj exclusiv la casa natală a lui Petrică Mîțu Stoian. ”Nepoții au treabă cu birtul din sat, nu stau ei să îngrijească proprietatea” / Foto

FANATIK a ajuns la casa natală a lui Petrică Mîțu Stoian din Isverna (județul Mehedinți), locul în care regretatul artist se retrăgea de fiecare dată când avea nevoie de câteva momente de liniște și relaxare.
17.12.2021 | 10:16
FANATIK a fost la casa natala din Isverna a regretatului Petrica MItu Stoian Fotomontaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Situată într-un cadru idilic, cu peisaje montane căutate de turiști, comuna Isverna (județul Mehedinți) pare uitată de lume și de planurile autorităților. Pe drumuri se lucrează, e adevărat, dar porțiunile încă nepietruite inhibă orice turist să se aventureze într-o mare a necunoscutului.

Iar la capătul Isvernei, acolo unde cimentul este de domeniul science-fiction, ultima casă, cea din deal, este casa în care Petrică Mîțu Stoian a văzut lumina zilei.

ADVERTISEMENT

Când a fost ultima oară Petrică Mîțu Stoian acasă

Vecina Lia, o femeie care a copilărit alături Petrică Mîțu Stoian, a vorbit în exclusivitate cu echipa FANATIK despre ce se petrece acum cu proprietatea regretatului artist.

”Petrică a fost, ultima oară, de Paște. A stat câteva zile pe aici. A făcut parastasul părinților, a împărțit de aici și, apoi, a plecat la Oțelu Roșu, la un alt parastas, al nepotului lui dinspre soră. Era bine pe atunci”, ne-a spus vecina regretatului cântăreț de muzică populară.

ADVERTISEMENT

De atunci însă, ne-a dezvăluit femeia care locuiește acum singură, toate casele din jur fiind, deja, părăsite de proprietarii lor, plecați din sat sau dintre cei vii, cei care s-ar ocupa de casa lui Petrică Mîțu Stoian sunt nepoții lui.

”Ei au venit pe aici, au închis tot. Au un birt în centru, aici, în Izverna. Nu i-am mai văzut de multă vreme pe aici, dar se ajunge greu până sus și nu au de ce să vină”, ne-a mai spus vecina lui Petrică Mîțu Stoian.

ADVERTISEMENT

”Petrică iubea locul acesta, de aceea a și investit aici”

Vecina a dezvăluit, pentru FANATIK, că Petrică Mîțu Stoian a iubit cu adevărat casa natală și locurile de acolo. ”A pus copaci, a pus căpșuni. E adevărat, nu era el cel care se ocupa de ele, dar a avut grijă de loc, Petrică iubea locul acesta, de aceea a și investit aici.

Când voia să se relaxeze, dădea o fugă pe aici. I-a adus și pe prietenii lui pe aici, se distrau, se relaxau”, povestește femeia. Și, explică ea, ani la rândul, Petrică era nelipsit de la casa părintească, mai ales în perioada în care a fost căsătorit.

ADVERTISEMENT

”Am cunoscut-o pe soția lui Petrică, era o femeie tare bună, harnică, gospodină. Venea cât de des putea, muncea din greu pe aici. Nu știu de ce s-au despărțit, dar, vă zic, se potriveau, dar cred că după ce el s-a mutat de la Târgu-Jiu la Craiova s-a stricat tot… Dar mare păcat”, ne-a mai spus femeia.

Amintiri din copilărie cu Petrică Mîțu Stoian: “Cânta când mergea cu oile la păscut”

Chiar dacă Petrică Mîțu Stoian era mai mare la vârstă cu patru ani decât Lia, femeia care, acum, stă alături de mioarele ei pe tăpșanul din fața caselor în care au copilărit, își amintește cu drag de perioada în care se distrau împreună.

”Mergeam, mai ales în vremea asta, la colindat. Da, ne lua și pe noi, chiar dacă eram mai mici decât el. Era un om tare bun, nu l-am văzut să facă vreodată vreo răutate, vreo năzdrăvănie, așa cum făceau toți copiii”, mai spune femeia pentru FANATIK.

E adevărat, la acea vreme, Petrică Mîțu Stoian nu arăta că va deveni un artist de calibru. ”Cânta pe atunci, ca noi toți, când mergea cu oile la păscut. Dar nu mi se părea, pe atunci, că era așa mare cântăreț. El a început să cânte târziu, după ce a plecat să lucreze în mină. Normal, când am auzit cum cântă, când s-a făcut mare, îl ascultam cu drag, avea o voce deosebită, îl recunoșteai dintr-o mie”, mai spune femeia.

Casa lui Petrică Mîțu Stoian rămâne nelocuită

Acum însă, recunoaște vecina lui Petrică Mîțu Stoian, se teme că lucrurile vor deveni mult mai complicate când vine vorba de casa și livada care îi erau atât de dragi regretatului cântăreț de muzică populară.

”Cine credeți că o să mai aibă grijă de casă? Păi, nepoții au treabă cu birtul din sat, nu cred că o să stea să îngrijească casa. Încet-încet, se va strica, mai ales dacă nu se va da drumul la căldură peste iarnă. Aici, iernile sunt grele și lungi, și e frig tare. Se va strica fără să fie locuită casa.

Primăvara nu va fi problemă, vara nici atât, că vor mai veni, probabil, să aibă grijă de livadă, de căpșuni. Dar nu va mai sta nimeni, din ce înțeleg, în casa lui”, mai spune vecina Lia.

Petrică Mîțu Stoian a murit la 61 de ani

Petrică Mîțu Stoian s-a stins din viață la doar 61 de ani, luând prin surprindere întreaga lume muzicală românească. Regretatul cântăreț de muzică populară a murit, la Reșița, acolo unde mersese pentru a face un tratament cu oxigen hiperbaric.

Din păcate pentru el, problemele de sănătate pe care le avea s-au acutizat brusc, iar în seara zilei de 6 noiembrie, internat la terapie intensivă, Petrică Mîțu Stoian murea, provocând și un uriaș scandal și o anchetă cât se poate de serioasă cu privire la circumstanțele decesului său.

ADVERTISEMENT