News

Primul verdict în procesul dintre clinica la care s-a tratat Petrică Mîțu Stoian și DSP. Unitatea medicală contestase amenzi în valoare de 80.000 de lei

Clinica la care s-a tratat Petrică Mîțu Stoian, cu o zi înainte să moară, a pierdut procesul cu Direcția de Sănătate Publică a județului Caraș-Severin.
18.02.2022 | 13:27
Primul verdict in procesul dintre clinica la care sa tratat Petrica Mitu Stoian si DSP Unitatea medicala contestase amenzi in valoare de 80000 de lei
Clinica la care s-a tratat Petrică Mîțu Stoian a pierdut procesul cu DSP / Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Clinica Nera, la care Petrică Mîțu Stoian a urmat un tratament la camera hiperbară, va trebui să plătească amenzi în valoare totală de 80.000 de lei pe care DSP Caraș Severin i-a aplicat-o în luna noiembrie a anului 2021, la câteva săptămâni după moartea artistului. Așa a hotărât Judecătoria Oravița, acolo unde instituția medicală contestase procesele verbale încheiate cu ocazia unui control la fața locului.

Clinica Nera poate face apel în 30 de zile

”Respinge plângerea contravențională formulată de petentul Clinica Nera SRL, în contradictoriu cu Ministerul Sănătății – Direcția de Sănătate Publică Caraș Severin împotriva proceselor verbale de contravenție seria CS NR. 901 din data de 10.11.2021 şi seria CS nr. 902 din data de 11.11.2021.

ADVERTISEMENT

Cu drept de apel în 30 zile de la comunicare, apel ce se va depune sub sancţiunea nulităţii, inclusiv motivele, la Judecătoria Oraviţa. Pronunţată azi 10.02.2022 prin punerea soluției la dispoziția părților prin mijlocirea grefei instanței”, se arată în decizia instanței.

Reprezentant al Clinicii Nera pentru FANATIK: ”Cum să nu avem personal, când ministerul ne-a dat autorizația?”

Clinica Nera SRL a primit trei amenzi de la Direcția de Sănătate Publică a județului Caraș Severin în valoare totală de 80.000 de lei. Conform raportului, clinica a fost penalizată pentru nerespectarea de către personalul unității a protocoalelor și procedurilor medicale (30.000 de lei), nerespectarea obiectului de activitate înscris în autorizația sanitară de funcționare (40.000 de lei)și nepăstrarea probelor de alimente, conform legislației în vigoare (10.000 de lei).

ADVERTISEMENT

“Deşi Clinica Nera funcţionează cu un medic specialist în specialitatea psihiatrie care deţine atestat de studii complementare în medicina hiperbară eliberat de Ministerul Sănătăţii, cinci asistenţi medicali, un medic primar de medicină de familie şi un medic cu specialitatea ORL, la ora şi data controlului (10.11.2021, ora 15.55), medicii nu erau prezenţi în unitate, deşi aceştia trebuia să se afle acolo, conform orarului afişat, între orele 13 şi 18.

Trebuie menţionat că, la nivelul Clinicii Nera, acordul şi consultul medicului pentru tratament hiperbaric sunt realizate online iar supravegherea pe perioada terapiei se face de către medici cu care unitatea a încheiat contracte de prestări servicii. Şedinţa durează 70 de minute, incluzând compresia şi decompresia”, se arată în raportul realizat de DSP Caraș-Severin.

ADVERTISEMENT

Reprezentanții clinicii au respins acuzațiile și au contestat amenzile în instanță. ”În raportul pe care l-a dat ministerul scrie că noi nu aveam personal. Păi cum să nu avem personal, dacă ei ne-au dat autorizația?”, a explicat Cristian Popescu, manager de proiect la Clinica Nera pentru FANATIK.

DSP a identificat deficiențe legate de tratamentul urmat Petrică Mîțu Stoian

În cadrul raportului, DSP a identificat și o serie de deficiențe legate în tratamentul urmat de Petrică Mîțu Stoian.

ADVERTISEMENT

“Comisia de control nu a putut identifica datele la care au avut loc interacţiunile dintre pacientul Petru Mîţu şi dr. Matei Mircea Bogdan, premergătoare admiterii la tratament. De asemenea, nu s-a putut identifica dacă şi ce documente medicale au fost solicitate, în afara unui buletin tomografic realizat în 22.10.2021 la cererea pacientului, care evidenţiază modificări ale celor două arii pulmonare.

Pacientul este luat în evidenţă prin intermediul unei ”Foi de Observaţie Clinică Generală” (FOCG) care este un document-tip pentru unităţile sanitare cu paturi, în timp ce Clinica Nera este autorizată ca şi cabinet medical în ambulator. Mai mult, în fişă se menţionează şi «data internării», ca şi cum ar fi vorba de o internare în spital iar antetul foii a rămas necompletat. Mai mult, foaia de observaţie era insuficient completată, fără niciun fel de investigaţii de laborator, mai ales fără o investigaţie aferentă tratamentului cu anticoagulante pe care îl urma pacientul”, se mai arată în document.

Clinica Nera respinge acuzațiile

Pe de altă parte, reprezentanții clinicii Nera susțin că dosarul medical al interpretului era complet.

”Raportul menţionează că nu s-a putut identifica dacă şi ce documente medicale au fost solicitate, în afara unui buletin tomografic realizat în 22.10.2021 şi că dosarul nu ar fi fost complet. Precizăm că dosarul medical al pacientului era complet şi a fost verificat de dr. Bogdan Matei. Toţi pacienţii intră la consultaţie numai având o serie completă de investigaţii medicale.

În cazul dlui. Mîţu Stoian, acesta se prezentase de la început cu toate investigaţiile necesare, incluzând analize de sânge complete şi diagnosticele recente cerute (6 pagini), dar şi de imagistică a plămânilor tip CT, conform protocolului clinicii, nemaifiind necesară solicitarea altor investigaţii. În arhiva clinicii s-au păstrat doar acele documente considerate importante pentru etapa monitorizării, şi anume CT-ul, ceea ce au putut constata şi reprezentanţii DSP”, susțin reprezentanții clinicii.

Interpretul a murit după un șoc septic

Petrică Mîțu Stoian a ajuns la clinica Nera pe data de 5 noiembrie 2021, acolo unde a fost admis pentru un tratament de recuperare post COVID-19, la camera hiperbară. El a fost cazat la una din clădirile din cadrul complexului și a urmat o primă ședință de probă.

La câteva ore, artistul a început să acuze probleme pulmonare și să scuipe sânge. El a fost transportat de urgență la spitalul din Oravița, acolo unde a fost stabilizat. A doua zi, el a ajuns la Spitalul Județean Reșița, unde medicii au stabilit, la consultația preliminară, că parametrii fiziologici erau în limite normale. În seara zilei de 6 noiembrie 2021, Petrică Mîțu Stoian a murit după ce a suferit un șoc septic.

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”