Un petrolier despre care se crede că face parte din eforturile Rusiei de a se sustrage sancțiunilor a plutit în derivă și a trebuit să fie remorcat de un remorcher german vineri, în ceea ce ministrul german de externe a numit un pericol pentru securitatea și turismul din Marea Baltică.
Un remorcher a împiedicat un petrolier care transporta aproximativ 99.000 de tone de petrol din Rusia să plutească în derivă și să scape de sub control în largul coastei germane a Mării Baltice, în apropiere de insula Ruegen, au anunțat vineri serviciile de urgență.
Petrolierul de 274 de metri, aflat sub pavilion Panama, denumit Eventin și care se deplasa din Rusia în Egipt, plutea încet în derivă și nu mai putea manevra de vineri dimineață, a declarat Comandamentul central german pentru urgențe maritime.
Un remorcher îl menținea în poziție, iar altele erau pe drum, a declarat CCME, adăugând că evaluează pașii următori. Evacuarea celor 24 de membri ai echipajului nu a fost necesară, a declarat acesta. În zonă au fost raportate vânt puternic și valuri de până la 2,5 metri, condițiile meteorologice urmând să rămână dificile în următoarele 24 de ore. Comandamentul a declarat că nu au fost raportate scurgeri de petrol ca urmare a incidentului.
Greenpeace susține că Eventin face parte din așa-numita „flotă rusească din umbră”, formată din sute de petroliere învechite care se sustrag sancțiunilor pentru a menține veniturile din petrol în bugetul de stat al Rusiei. Sancțiunile au fost impuse după invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina.
Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a criticat dependența Rusiei de petrolierele degradate din „flota sa fantomă”, avertizând că aceasta reprezintă o amenințare la adresa securității europene. Incidentul din Marea Baltică vine după ce un petrolier rusesc s-a scufundat în Marea Neagră în urmă cu două săptămâni. Baerbock a declarat că incidentul este un exemplu al motivului pentru care Germania, împreună cu alte țări, a solicitat în ultimele luni noi sancțiuni împotriva flotei ruse de petroliere.
„Rusia pune în pericol securitatea noastră europeană nu numai prin războiul său ilegal de agresiune împotriva Ucrainei, ci și prin cabluri secționate … campanii de dezinformare, bruiaje GPS și, într-adevăr, prin petroliere decrepite”, a declarat ministrul german de externe Annalena Baerbock.
„Prin utilizarea fără scrupule a unei flote de petroliere ruginite, (președintele rus Vladimir) Putin nu numai că eludează sancțiunile, dar acceptă, de asemenea, în mod deliberat, riscul de a opri turismul în regiunea Mării Baltice”, a mai precizat oficialul german.
Pe lângă sancțiunile occidentale împotriva industriei petroliere a Rusiei, SUA și țările europene au impus sancțiuni și asupra navelor despre care se crede că fac parte din „flota fantomă”. Până în prezent, Uniunea Europeană a sancționat peste 70 de nave, în timp ce SUA și Regatul Unit au anunțat vineri noi sancțiuni pentru aproximativ 180 de nave, toate considerate a face parte din flotă.