Petrolul Ploiești luptă pentru calificarea în play-off-ul Superligii, dar nu are dreptul de a participa în ediția viitoare a cupelor europene din cauza gravelor probleme financiare cu care se confruntă clubul.
Găzarii se află din 10 ianuarie 2025 în concordat preventiv, o formă premegătoare insolvenței. Petrolul a apelat la această măsură ca urmare a instituirii unei popriri a conturilor asociaţiei de către Fisc. ANAF a blocat conturile bancare ale Asociației Club Sportiv Petrolul 52 Ploiești pentru a recupera datorii restante către stat, care la 31 decembrie 2024, erau în valoare totală de 11.878.655 lei, circa 2.375.000 euro, structurate astfel:
Din cele 11,88 milioane lei, potrivit Supervizor.ro, 5,39 milioane lei sunt contribuţii la ”Pensii” şi ”Sănătate” reținute de la angajaţi şi nevirate la bugetele corespunzătoare.
Datoriile Petrolului sunt însă mult mai mari, peste 3,7 milioane de euro. În motivarea cererii prin care ”Lupii galbeni” au solicitat deschiderea procedurii de concordat preventiv se menționează că ”datoriile clubului la momentul de faţă cumulează suma de 18.526.645,66 lei, debite curente, conform listei creditorilor anexată”.
Pentru a convinge judecătorul sindic de la Tribunalul Prahova să valideze planul de concordat preventiv Petrolul a arătat că în patrimoniul său există o lipsă de lichidităţi, care afectează activitatea clubului de fotbal, în sensul că din cauza insuficienţei fondurilor băneşti disponibile, se află în imposibilitate de a plăti datoriile exigibile.
În document se mai precizează: ”Neachitarea la scadență a obligaţiilor de plată generează noi datorii, constând în dobânzi, majorări şi penalităţi de întârziere. De asemenea, indicatorii financiari prezintă o entitate dezechilibrată financiar și aflaţi în incapacitate de plată.
Datoriile clubului la momentul de faţă cumulează suma de 18.526.645,66 lei, debite curente, conform listei creditorilor anexată. Din punct de vedere tehnic, clubul de fotbal se află în dezechilibru financiar”.
Datoriile scadente nu pot fi acoperite din lichidităţile existente la momentul formulării prezentei cereri, înregistrând lipsa disponibilului care să asigure acoperirea continuă a cheltuielilor până la nivelul încasării.
Astfel, datoriile curente ale clubului sunt excedentare activelor curente, fapt ce a dus la incapacitatea de plată a societăţii. Principala problemă cu care se confruntă clubul este imposibilitatea de a genera capitalul de lucru necesar finanţării datoriilor curente, situaţie care reiese și din documentele financiare, precum și din raportul administratorului concordatar anexat prezentei conform lit. a) a art.23 din Legea nr.85/2014”.
Reprezentanții clubului Petrolul consideră că singura variantă de a depăşi această dificultate financiară este concordatul preventiv, agreat atât de FRF, cât și de LPF, prin care are posibilitatea de a discuta cu fiecare creditor în parte pentru a se ajunge la un acord privind reeșalonarea datoriilor.
Conform legii, ”Lupii galbeni” scapă timp de patru luni de presiunea creditorilor, deoarece în această perioadă se suspendă toate executările silite îndreptate împotriva clubului.
Petrolul și-a manifestat intenția de a întocmi un plan de concordat care să includă următoarele măsuri:
Petrolul este al doilea club din Superliga, după Poli Iași, care a apelat la concordatul preventiv pentru a putea reeșalona datoriile la stat și a evita eventuale depunctări din partea FRF.
Fostul fotbalist și antrenor al Petrolului Valeriu Răchită (54 de ani) a dezvăluit în platoul emisiunii FANATIK SUPERLIGA CU HORIA IVANOVICI că oficialii grupării de pe ”Ilie Oană” caută ajutor financiar din autorităților locale.
“Adi se implică în viața echipei, pentru că nu-i convine să aibă jucători nemulțumiți în vestiar. Și vrea să aducă sponsori, să aducă mai mulți bani la echipă… Și am înțeles că a fost cu cei din conducerea clubului și la autoritățile locale.
Se pare că de la Consiliul Județean li s-a promis un milion de euro și de la Primărie 600.000 de euro. Mutu i-a crezut probabil pe cei doi politicieni… Astea sunt zvonurile în Ploiești.
Acum că suntem în orașul lui Caragiale, au plecat oamenii și cum s-a închis ușa, cei doi politicieni fiind politicieni, au zis: ‘du-te bă, mă duc eu la pușcărie ca să le dau la ăștia bani?’
Că ăia sunt ONG, privat, că uite ce s-a întâmplat la Cernavodă, primarul a fost condamnat la 2-3 ani cu executare pentru că a dat bani la Clubul Sportiv Cernavodă, uite ce s-a întâmplat la Timișoara… ‘Dacă vor firmele din Ploiești și din Prahova să vină să le dea bani… noi nu le dăm niciun ban!’
Singurii bani pe care îi pot da autoritățile locale sunt pe Legea 350, sau în asociere. Lumea nu înțelege. Legea 350 Fonduri Nerambursabile – Criterii de Performanță“, a spus Vivi Răchită.