Petrolul Ploiești și Astra Giurgiu se înfruntă miercuri în sferturile de finală ale Cupei României. Cele două echipe au trăit o scurtă, dar intensă rivalitate, la finalul anilor 90. Ulterior au ajuns să fuzioneze, episod de care ploieștenii nu își aduc aminte cu bucurie. După ce Astra s-a mutat la Giurgiu, în 2012, animozitățile dintre cele două cluburi au început să dispară.
Astra s-a înființat în 1921, la Ploiești. Dar nu a reușit niciodată să câștige dragostea ploieștenilor, în condițiile în care a stat doar prin ligile inferioare. De partea cealaltă, istoria Petrolului începe în 1924, la București, sub numele Juventus.
O echipă de top din prima divizie, campioană în 1930. Juventus s-a mutat la Ploiești în 1952, iar cinci ani mai târziu și-a schimbat numele în Petrolul. A câștigat repede dragostea ploieștenilor, cu titlurile câștigate în 1958, 1959 și 1966.
Astra a promovat pentru prima dată în Liga 1 în 1998, cu Gabi Stan antrenor. Și a devenit peste noapte o mare rivală pentru fanii Petrolului. În același an, Ioan Niculae a cumpărat rafinăria Astra și s-a trezit și cu echipa de fotbal pe cap. Deși inițial nu era interesat, a decis în cele din urmă să investească și la clubul de fotbal.
Petrolul terminase sezonul 1997-1998 pe locul 14, iar fanii “lupilor” nu puteau accepta că Astra părea să aibă o situație financiară mai bună. Prima confruntare directă a avut loc pe 8 august 1998, pe stadionul Ilie Oană.
În vara lui 2002, prăpastia dintre Petrolul și Astra a devenit și mai mare. Liviu Luca (vicepreședinte Petrom) decide că Petrom nu poate sponsoriza Petrolul în Liga 2. Și se reorientează spre Astra, alături de Interagro.
Totuși, Petrolul primește 600.000 de euro din partea lui Luca, pentru a forța revenirea în Liga 1. Ceea ce se și întâmplă în vara lui 2003.
Dar sponsorizarea din partea Petrom a fost din nou refuzată, astfel că Petrolul nu începe sezonul 2003-2004 în Divizia A. Ci în Liga 4.
Pe 28 iulie 2003, prin Hotărârea 4833 a Tribunalului Prahova, SC Sport Club Astra SA Ploiești își schimbă denumirea în SC FC Petrolul SA. Se vorbește despre o fuziune între cele două echipe, variantă deloc agreată de o mare parte a fanilor Petrolului. Mircea Dridea a încercat să înființeze Petrolul 1952, dar este somat de FRF să renunțe la idee.
Așa numita fuziune dintre cele două echipe ale Ploieștiului se termină nefericit. Petrolul retrogradează în sezonul 2003-2004, ocupând locul 15 din 16.
La finalul acelui sezon, Ioan Niculae decide să renunțe la cele 50 de procente pe care le are, după o ceartă cu Liviu Luca. Preia Internațional Pitești, formație din Liga 2, și reînființează Astra.
Se reia rivalitatea dintre Petrolul și Astra, de această dată la nivelul ligii secunde. Petrolul reușește să câștige ambele confruntări din sezonul 2005-2006.
Astra a revenit în Liga 1 pentru sezonul 2009-2010, pe care l-a terminat pe locul 13. În vreme ce Petrolul continua să se chinuie în eșalonul secund. Astra și-a continuat ascensiunea și a terminat pe locul 8 în 2011.
Petrolul a revenit în Liga 1 în sezonul 2011-2012, iar rivalitatea cu Astra a revenit în prim-plan. Fanii “lupilor” nu uitaseră modul în care se făcuse celebra fuziune din 2003, iar Ioan Niculae a devenit inamicul public numărul 1.
Acel sezon avea să aducă și prima confruntare dintre Astra și Petrolul în Cupa României. A fost o victorie a “lupilor”, scor 1-0, pe terenul Astrei, prin golul spectaculos marcat de Buhuși.
Petrolul a obținut și patru puncte în campionat în acea ediție. 1-1 în deplasare și victorie cu 3-1 pe propriul teren. Dar “lupii” terminau pe locul 14 din 18, cu două puncte mai puține decât Astra.
În startul sezonului 2012-2013, Ioan Niculae a decis să mute echipa la Giurgiu. Iar în noiembrie 2012, cele două echipe se înfruntau pentru prima dată pe stadionul Marian Anastasovici. A fost 1-1, la fel ca și în returul acelui sezon, pe Ilie Oană.
Sezonul 2012-2013 a fost unul istoric al rivalității. Petrolul a terminat pe locul 3, iar Astra Giurgiu pe poziția a 4-a. Pentru ca următoarea stagiune, 2013-2014, să aducă nu mai puțin de patru confruntări între cele două rivale. Pe 25 august 2013, Petrolul se impunea la Giurgiu, scor 2-1. Avea să fie ultimul succes pentru Petrolul în fața rivalei. Pe 16 martie, cele două echipe remizau la Ploiești, 1-1.
Pe 26 martie 2014, Petrolul și Astra se înfruntau în semifinalele Cupei României. Manșa tur, la Ploiești. Cu Răzvan Lucescu antrenor, “lupii” ratau multe șanse de a marca. S-a terminat 0-0.
Returul a avut loc pe 16 aprilie, la Giurgiu. Petrolul a condus la pauză prin golul marcat de Tamuz. Budescu a egalat pentru Astra în minutul 52, iar giurgiuvenii au continuat să caute golul calificării. Care a venit la ultima fază, în minutul 90+4, marcat de Papp, dintr-o poziție clară de ofsaid. Un nou motiv de scandal între cele două rivale.
Petrolul și Astra rămâneau două echipe de top și în Liga 1. Giurgiuvenii terminau pe locul 2, iar “lupii” prindeau poziția a treia.
În sezonul 2014-2015, Astra remiza pe propriul teren cu Petrolul, pentru a se impune în returul de pe Ilie Oană. Giurgiuvenii terminau campionatul pe 3, iar ploieștenii pe 6.
La Petrolul, problemele financiare erau din ce în ce mai grave. Iar echipa a retrogradat în Liga 2. Paradoxal, Astra Giurgiu reușea să câștige primul titlu din istorie. Giurgiuvenii au câștigat ambele partide din sezonul regulat. 1-0 la Ploiești și 3-1 la Giurgiu. Acelea au fost ultimele confruntări directe.
Petrolul primeşte vizita Astrei în sferturile de finală din Cupa României, miercuri, de la ora 20:30. Giurgiuvenii pornesc cu prima şansă din postura de echipă de Liga 1. Mai ales că traversează o perioadă bună în campionat, cu o singură înfrângere în ultimele cinci meciuri.
Dar problemele financiare sunt departe de a fi depăşite. Încă mai sunt restanţe de achitat către jucători, iar lupta pentru primirea licenţei este una cât se poate de serioasă. Mai ales după ce patronul Ioan Niculae a primit o nouă condamnare.
Petrolul arată foarte bine în 2021, sub comanda lui Viorel Moldovan, iar echipa a revenit în lupta pentru promovare. După trei victorii consecutive, Petrolul a urcat până pe locul 3 şi luptă pentru a-şi asigura locul între cele 6 care merg în play-off.