Sport

Petrolul, Hermannstadt și U Cluj, luptă încinsă pentru accederea în Liga 1. Toate calculele promovării în ultimele două etape din play-off-ul Ligii 2

Fotbalul românesc oferă un final incendiar de sezon, nu doar în Liga 1, ci și în Liga 2. Trei echipe se bat pentru cele două locuri care asigură promovarea directă.
07.05.2022 | 20:56
Petrolul Hermannstadt si U Cluj lupta incinsa pentru accederea in Liga 1 Toate calculele promovarii in ultimele doua etape din playofful Ligii 2
Calculele pentru promovarea în Liga 1. Trei echipe se bat pentru primele două poziții. FOTO: Fanatik
ADVERTISEMENT

Lupa la promovare din Liga 2 e mai nebună ca niciodată. Cu două etape rămase până la finalul campionatului, trei echipe au șansa să ocupe primele două poziții care asigură accederea directă în Liga 1: Petrolul, Hermannstadt și U Cluj.

Petrolul și Universitatea Cluj pot promova matematic în Liga 1, dacă le bat pe Concordia Chiajna, respectiv Hermannstadt

Totul ar putea fi hotărât chiar în etapa a 9-a, care stă să înceapă duminică, 8 mai, și să se termine marți, 10 mai. Momentan, înainte de startul rundei cu numărul 9, primele trei clasate se bat să termine pe prima sau pe a doua poziție, care duc direct în primul eșalon.

ADVERTISEMENT

Pe al doilea loc de baraj se află CSA Steaua, dar „militarii” nu au drept de promovare în Liga 1. În acest caz, la baraj va merge echipa clasată pe poziția imediat următoare, motiv pentru care lupta rămâne încinsă și pentru locul 5.

Penultima etapă din play-off-ul ligii secunde începe duminică, 8 mai, de la ora 12:00, cu partida dintre CSA Steaua și Unirea Slobozia. Echipa lui Adrian Mihalcea este la o lungime în spatele Concordiei, adversara pentru locul al cincilea.

ADVERTISEMENT

Următorul meci din play-off e programat marți, 9 mai, de la ora 17:30, când Petrolul o întâmpină pe Concordia Chiajna. Dacă se vor impune, „lupii galbeni” vor obține din punct de vedere matematic biletele pentru Liga 1, dar nu și primul loc, cel care va aduce și trofeul de campioană a Ligii 2.

Ultimul meci al rundei se joacă marți, 10 mai, când U Cluj și Hermannstadt se înfruntă pe Cluj Arena, de la ora 19:30. Pentru a obține promovarea directă, „șepcile roșii” trebuie să îi învingă pe sibieni. Astfel, echipa lui Lincar ar căpăta un avans de trei puncte față de Hermannstadt și nu ar mai putea fi întrecută, indiferent de rezultatele înregistrate în ultima etapă.

ADVERTISEMENT

Programul etapei a 9-a din play-off Liga 2:

  • CSA Steaua – Unirea Slobozia
  • Petrolul Ploiești – Concordia Chiajna
  • Universitatea Cluj – FC Hermannstadt

Program etapei a 10-a din play-off Liga 2:

  • Unirea Slobozia – Petrolul
  • Concordia Chiajna – Universitatea Cluj
  • Hermannstadt – CSA Steaua

Cum sunt departajate echipele la final de play-off în Liga 2 în caz de egalitate de puncte

În Liga 2, echipele vor fi departajate la fel ca în Liga 1 dacă se va ajunge la egalitate de puncte. Astfel, departajarea nu se va face în funcție de rezultatele directe, ci pe baza numărului de puncte și a locului ocupat înainte de play-off. Trebuie menționat că, spre deosebire de primul eșalon, în cel secund n-a existat o înjumătățire a punctelor.

ADVERTISEMENT

La finalul sezonului regulat, ordinea primelor șase clasate din Liga 2 era următoarea: Petrolul (49 puncte), U Cluj (42 de puncte), FC Hermannstadt (41 de puncte), CSA Steaua (37 de punct), Concordia Chiajna (36 de puncte) și Unirea Slobozia (33 de puncte).

Prin urmare, dacă Universitatea Cluj câștigă meciul cu Hermanstadt, ardelenii sunt matematic promovați în Liga 1, chiar dacă în ultima etapă ar pierde la Chiajna, iar sibienii ar lua toate punctele cu CSA Steaua.

Clasament play-off Liga 2 :

  1. Petrolul 59p
  2. Hermannstadt 57p
  3. Universitatea Cluj 57p
  4. CSA Steaua 46p
  5. Concordia Chiajna 41p
  6. Unirea Slobozia 40p

Scenariile prin care Petrolul, Hermannstadt și U Cluj pot promova direct în ultimele două etape

Varinta 1: Petrolul câștigă cu Concordia Chiajna și face 62 de puncte

  • U Cluj o învinge pe Hermannstadt și ajunge la 60 de puncte. În acest caz, „șepcile roșii” nu mai pot fi ajunse de sibieni în ultima etapă și merg alături de „lupii galbeni” în Liga 1, încă din etapa a 9-a.
  • U Cluj pierde cu Hermannstadt și rămâne cu 57 de puncte. În această situație, pentru a mai merge direct în Liga 1, echipa lui Erik Lincar trebuie să o bată în ultima rundă pe Concordia, în deplasare, iar Hermannstadt să piardă, acasă, cu CSA Steaua.
  • U Cluj face egal cu Hermannstadt și acumulează 58 de puncte. Dacă se întâmplă acest lucru, ardelenii au nevoie ca în ultima etapă din play-off să obțină cel puțin un rezultat identic cu al sibienilor pentru a obține promovarea directă.

Varianta 2: Petrolul pierde cu Concordia Chiajna și rămâne cu 59 de puncte

  • U Cluj o învinge pe Hermannstadt și face 60 de puncte. În această situație, ardelenii sunt promovați matematic în Liga 1, iar în ultima etapă lupta rămâne deschisă între Petrolul și Hermannstadt, caz în care sibienii ar promova doar dacă „lupii galbeni” pierd la Slobozia, iar ei se impun acasă în fața Stelei.
  • U Cluj pierde cu Hermannstadt și rămâne cu 57 de puncte. În acest caz, lupta la promovare rămâne deschisă și în runda finală. Sibienii ar avea 60 de puncte, Petrolul 59 de puncte, iar U Cluj 57 de puncte. Deși ar fi pe primul loc la startul etapei a 10-a, echipa lui Marius Măldărășanu ar putea ajunge la baraj, dacă pierde cu CSA Steaua, iar Petrolul și U Cluj își câștigă meciurile cu Slobozia, respectiv Chiajna.
  • U Cluj face egal cu Hermannsstadt și ajunge la 58 de puncte. Dacă ar loc acest scenariu, toate cele trei echipe din fruntea clasamentului au șanse la promovarea directă și în etapa a 10-a: Petrolul cu 59 de puncte, iar U Cluj și Hermannstadt cu câte 58 de puncte. De reținut că, în caz de egalitate de puncte, avantajată este echipa care a avut mai multe puncte în sezonul regulat, ordinea fiind următoarea: Petrolul, U Cluj, Hermannstadt.

Varianta 3: Petrolul remizează cu Concordia Chiajna și ajunge la 60 de puncte

  • U Cluj o învinge pe Hermannstadt și ajunge la 60 de puncte. În acest caz, Hermannstadt nu mai are șanse să scape de baraj, chiar dacă se impune în ultima etapă. În caz de egalitate, în Liga 1 merg direct Petrolul și U Cluj
  • U Cluj pierde cu Hermannstadt și rămâne cu 57 de puncte. În această situație, Hermannstadt și Petrolul au nevoie de doar un punct în ultima etapă din confruntările cu CSA Steaua și Unirea Slobozia, pentru a promova direct în primul eșalon.
  • U Cluj și Hermannstadt fac egal și strâng 58 de puncte. Dacă se întâmplă acest  lucru, Petrolul are nevoie de doar un punct în ultima etapă pentru a promova direct, în timp ce lui U Cluj îi este suficient un rezultat similar cu cel pe care îl înregistrează Hermannstadt.

La barajul pentru promovarea în Liga 1, echipele de pe locurile 3 și 4/5 vor da piept cu ocupantele pozițiilor 13 și 14 din Liga 1, pe care, în prezent se află Chindia Târgoviște și Dinamo. Dacă roș-albii nu mai pot scăpa de baraj, echipa lui Emil Săndoi e în continuare în luptă cu CS Mioveni, argeșenii având în acest moment un avans de cinci puncte.

  • 2 echipe din Liga 2 promovează direct în Liga 1 la finalul sezonului 2021-2022
  • 1 singură echipă din Liga 2 a promovat în Liga 1 prin intermediul barajului, CS Mioveni, în 2021
ADVERTISEMENT